Рішення
від 22.05.2024 по справі 469/1621/23
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.05.2024 Справа № 469/1621/23

2/469/289/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2024 року селище Березанка

Березанський районний суд Миколаївської області у складі :

головуючого судді Тавлуя В.В.,

за участю секретаря судового засідання Рогозевич С.О.,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 - не з`явилась,

представник позивача адвокат Нікітченко М.О. - не з`явилась,

представник відповідача

Березанської селищної ради Хоміцький В.А. - не з`явився,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 доБерезанської селищноїради Миколаївськоїобласті Миколаївської областіпронаданнядодаткового строкудляприйняттяспадщини,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 03 листопада 2023 року звернулась до суду із зазначеним позовом, у якому просила визначити додатковий строк тривалістю три місяці для подання нею заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті її бабусі ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на пропуск строку подання заяви про прийняття спадщини через поважні причини.

У обґрунтування позовної заяви зазначила, що Рішенням Березанського районного суду Миколаївської області від 30.11.2021 р. у цивільній справі № 469/369/20 за позовом ОСОБА_3 до Березанської селищної ради Березанського району Миколаївської області про надання додаткового строку для прийняття спадщини позовні вимоги задоволено та визначено ОСОБА_3 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 тривалістю три місяці з моменту набрання рішення законної сили.

Вказане рішення набрало законної сили 31 грудня 2021 року, в день святкування Нового року з подальшими новорічними святами; на час набрання рішенням законної сили позивачка була вагітна третьою дитиною та не мала можливості в січні приїхати до суду отримати вказане рішення.

Оскільки позивачка знала, що має 3 місяці з дня набрання рішенням законної сили для того щоб звернутися до органів нотаріату з відповідною заявою про прийняття спадщини, а саме до 31.03.2022 р., нею було заплановано приїхати до суду на кінець лютого - початок березня 2022 року.

Однак, через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України та безпосередні військові дії на Миколаївщині, вона була вимушена у кінці лютого 2022 року переїхати з м.Миколаїв до Черкаської області м.Умань як внутрішньо переміщена особа.

У зв`язку з чим, трьохмісячний строк встановлений рішенням суду нею був пропущений.

Вказане рішення суду, вона отримала поштою 05.10.2023 р. вже після того, як змогла повернутися у вересні 2023 року до Миколаєва.

24 вересня 2021 року позивачка уклала шлюб з ОСОБА_4 і змінила своє прізвище « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 ».

04 березня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання за правилами загального позовного провадження на 20 березня 2024 року з викликом сторін.

Ухвалою суду від 20 березня 2024 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті на 22 травня 2024 року.

У судове засідання позивачка та її представник адвокат Нікітченко М.О. не з`явились, представник позивача надала заяву про підтримання позовних вимог у повному обсязі та розгляд справи за їх відсутності (а.с.43).

Представник відповідача Березанської селищної ради Миколаївської області у судове засідання не з`явився, надав заяву про визнання позовних вимог та розгляд справи за його відсутності (а.с.43).

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Оскільки відповідач визнав позов, що, відповідно до матеріалів позовної заяви, не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд на підставі ч.4 ст.206 ЦПК України ухвалює рішення про задоволення позову, зважаючи, що вказані у позовній заяві обставини справи відповідно до ст.1272 ЦК України є підставою для визначення позивачу додаткового строку для подання ним заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. ст.ст.12, 13, 206, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Березанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про надання додаткового строку для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 тривалістю три місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського Апеляційного суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

СудБерезанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119259230
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —469/1621/23

Рішення від 22.05.2024

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні