Рішення
від 16.05.2024 по справі 523/4849/24
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/4849/24

Провадження №2-о/523/241/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" травня 2024 р. м.Одеса

Суворовський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді - Далеко К.О.,

за участю секретаря судового засідання - Іванченко В.О.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні,в залісуду №17в містіОдесі,цивільну справуза заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особаБерезівська міськарада Одеськоїобласті,про встановленняфакту родиннихвідносин,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із вищевказаною заявою про встановлення факту родинних відносин, в якій просить: встановити факт родинних відносин, а саме, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , є рідною бабусею ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Заявник мотивуєсвою заявутим,що вінє ріднимонуком ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Післясмерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина.Заявник являєтьсяспадкоємцем зазаконом,але разоміз тим,померла ОСОБА_2 за життясклала ізаповіт,посвідчений старостоюБерезівського районуОдеської області ОСОБА_3 ,16березня 2021року зареєстровим №2,відповідно доякого воназаповідала онуку- ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,земельну ділянкуплощею 6,6951га.з кадастровимномером 5121285100:01:002:0411,що розташованана територіїСтепанівської сільськоїради Березівськогорайону Одеськоїобласті,масив № НОМЕР_2 ,ділянка № НОМЕР_3 .У встановленийзаконом строк,після смерті ОСОБА_2 ,заявник звернувся до приватного нотаріуса Березівського районного нотаріального округу Одеської області Мухаір В.Т. із заявою про прийняття спадщини. Проте, у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 , заявнику було відмовлено про що видано постанову в якій заначено, що в наданих заявником документах існують невідповідності, а саме: в свідоцтві про народження мами заявника вона записана як « ОСОБА_4 » (рос. мовою), в графі «мати» записана - ОСОБА_5 (рос. мовою), а в графі. «батько» записаний - ОСОБА_6 (рос. мовою). Але в подальших документах прізвище бабусі заявника значиться як « ОСОБА_7 ». В державному акті на право приватної власності на землю зазначається, що він виданий на ім`я ОСОБА_2 . Навіть в свідоцтві про смерть прізвище бабусі заявника записане як « ОСОБА_7 ». Тобто, прізвище бабусі заявника - ОСОБА_7 , а прізвище мами в свідоцтві про народження та в свідоцтві про укладання шлюбу - ОСОБА_8 . В свідоцтві про укладання шлюбу батьків заявника, прізвище мами до шлюбу записане як « ОСОБА_8 », а після укладання шлюбу присвоєно прізвище - ОСОБА_9 .

Так станом на сьогодні, через зазначену невідповідність, заявник позбавлений можливості реалізувати свої права спадкоємця.

Саме ці обставини стали підставою для звернення до суду для встановлення вказаного факту родинних відносин.

Ухвалою від 22 березня 2024 року відкрито провадження та призначено по справі судове засідання.

Ухвалою від22березня 2024року, заклопотанням представниказаявника,витребувано у приватного нотаріуса Березівського районного нотаріального округу Одеської області Мухаір В.Т. (Одеська обл., Березівський р-н, м. Березівка, вул. Героїв України, 19) належним чином засвідчену копію спадкової справи, відкритої після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Ковтун К.В. в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяву з проханням розглянути справу у їх відсутність, просили задовольнити подану заяву про встановлення факту родинних відносин.

Належним чином сповіщений про дату, час та місце судового засідання представник заінтересованої особи Березівської міськоїради Одеськоїобласті в судовезасідання нез`явився. Про причини неявки суд не сповістив.

Згідно частини 3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

В силу цих положеньЦПК України, суд застосовує норми, що регулюють підстави порядок проведення судового засідання та фіксування судового процесу, встановлені Главам6,7 ЦПК України.

Відповідно до ч.3ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Враховуючи, що від представника заявника, надійшли заяви про розгляд справи у їх із заявником відсутність, заінтересована особа сповіщена належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності учасників процесу, на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно з вимогами ч.2 ст.247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд,дослідивши матеріалисправи,дійшов висновку,що заява ОСОБА_1 про встановленняфакту родиннихвідносин підлягає задоволенню, з таких підстав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1ст.315 ЦПК Українисуд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно пункту 7Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Відповідно до копії свідоцтва про народження, серії НОМЕР_4 , ОСОБА_4 (рос.мовою) народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьками зазначені ОСОБА_6 ( рос.мовою) та ОСОБА_5 (рос.мовою).

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб, серії НОМЕР_5 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 зареєстрували шлюб 04 грудня 1993 року.

Відповідно до копії свідоцтва про народження заявника, серії НОМЕР_6 , ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьками зазначені ОСОБА_10 та ОСОБА_12 .

Відповідно до копії свідоцтва про смерть , серії НОМЕР_7 , виданого Березівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області, 23.02.2022 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Державний Акт на право приватної власності на землю, серії ІІ-ОД № 050687, видано на ім`я ОСОБА_2 .

Відповідно до копії погосподарської книги с. Донське за 19911995 р.р. зазначається, що разом з ОСОБА_2 проживала її донька - ОСОБА_11 .

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 14.11.2023 року, приватного нотаріуса Мухар Валентини, підтверджується, що ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, на земельну ділянку площею 6,6951га., з підстав виявлених розбіжностей в написанні прізвища спадкодавця.

У заповіті від 16.03.2021 року, складеному на користь ОСОБА_1 , прізвище спадкодавця зазначено як ОСОБА_2 .

Також, факт того, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_11 та бабусею ОСОБА_1 , підтверджується письмовими поясненнями свідків: ОСОБА_13 , яка зареєстрована та проживає за адресою : АДРЕСА_1 та ОСОБА_14 , яка зареєстрована АДРЕСА_1 .

Під час розгляду справи, судом не встановлено спору про право.

Вказані невідповідності написання прізвища спадкодавця, виникли по причині помилки, розбіжностей в перекладі з російської на українську мову.

За такихобставин,суд доходитьдо висновку,що фактродинних відносин,як онуката бабусі,між заявником ОСОБА_1 та померлою ОСОБА_2 , підтверджується матеріалами справи, зокрема копіями свідоцтв про народження, про укладення шлюбу, та іншими вищезазначеними документами, а відтак підлягає встановленню.

Встановлення даного факту необхідне заявнику для можливості реалізації своїх прав спадкоємця, що відповідає ч.2 ст.315 ЦПК України.

На підставі наведеного та керуючись статтями 293-294,315,316,318,353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особаБерезівська міськарада Одеськоїобласті,про встановленняфакту родиннихвідносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин та визнати, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , є рідною бабусею ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначення строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення складено 21.05.2024р.

Суддя: К.О. Далеко

СудСуворовський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119259940
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —523/4849/24

Рішення від 16.05.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Далеко К. О.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Далеко К. О.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Далеко К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні