Рішення
від 20.05.2024 по справі 686/510/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/510/24

Провадження № 2/686/1985/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2024 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

в складі : головуючого судді Заворотної О.Л.,

секретаря судового засідання - Сікори Ю.В.

з участю представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хмельницький цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Хмельницькгаз» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,

встановив:

В січні 2024року АТ «ОГС «Хмельницьгаз»звернулось зпозовом до ОСОБА_2 про стягненнязаборгованості занадані послугиз розподілуприродного газута сплаченогосудового збору,в обґрунтуванняякого вказало,що позивач надає послуги з розподілу природного газу, а відповідач є споживачем таких послуг. Відповідні послуги надаються на підставі типового договору розподілу природного газу. Фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу є оплата послуг розподілу природного газу. Позивач свої зобов`язання виконав у повному обсязі та надав відповідачу послуги з розподілу природного газу, однак відповідач взяті на себе зобов`язання не виконав внаслідок чогоутворилась заборгованістьза періодз 01.01.2020року по30.09.2023року в сумі 19 047грн.19коп.,які підлягаютьстягненню усудовому порядкувідповідно дост.67ЖК України,ст.526ЦК України та судового збору в сумі 2684 грн.

Ухвалою суду від 01.02.2024 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

28.02.2024відповідач ОСОБА_2 подав відзивна позов,де зазначив,що ним зПАТ «Хмельницькгаз»укладено 18.06.2014Типовий Договірпро наданнянаселенню послуггазопостачання (затвердженопостановою КабінетуМіністрів Українивід 5липня2006року),який єдіючим,пропозицій розірватийого відПАТ «Хмельницькгаз»не надходило.Цим типовимдоговором встановленовідносини міжсторонами тане передбаченопослуг зрозподілу природногогазу. Позивачем ненадано доказівпро йогонамагання таукладення будь-якого новогодоговору звідповідачем,в томучислі заяви-приєднання таАктів виконанняпослуг чиАктів звірянняоб`ємів використаногоприродного газу,що робитьпозовну заявусумнівною. Посилання Позивачана те,що вінздійснив публікаціюТипового Договорурозподілу природногогазу вгромадсько-політичнійгазеті захиступодолян «Подільськівісті» №148-149від 29.01.2015року,та розмістивйого насвоєму сайті,також неє доказомналежної пропозиціїВідповідачу укластидоговір.Адже,Відповідач неотримував іне отримуєцю газету,та незобов`язанийпостійно переглядатисайти всіхнадавачів послуг.Тобто,Позивач нездійснив будь-якихнамірів укластидоговір зВідповідачем,про щоПозивачем ненадано будь-яких доказівз намірамиВідповідача щодоукладення нідоговору ніжтой,що євід 18.06.2014року. 2. Позивачем недолучено доПозовної заявижодного доказу,що підтверджуєотримання нимліцензії наздійснення господарськоїдіяльності зрозподілу природногогазу -копії ліцензії,чи витягз ліцензійногореєстру,який єналежним доказом,що ліцензіюдійсно отримановідповідно допосилання напостанову НКРЕКП№85729.06.2017року. Позивачем ненадано жодногодоказу,що уAT«Оператор газорозподільноїсистеми «Хмельницькгаз»в межахміста Хмельницький,а саме-по АДРЕСА_1 на законнихпідставах угосподарському віданні,користуванні чиексплуатації перебуваєгазорозподільна система,володіючи якоювін мавправо частинуїї передатиВідповідачу укористування танадавав послугиз розподілуприродного газу,а також,що Відповідачпідключений самедо цієїгазорозподільної системи.Про цесвідчить відсутність«Акту балансовоїналежності таексплуатаційної відповідальностісторін міжОператором ГРМта споживачем",який повиненбув бутискладено увідповідності допідпункту 7пункту 12Типового Договорурозподілу природногогазу,затвердженого ПостановоюНКРЕКП №2498від 30.09.2015,на якийпосилається Позивачу своїйПозовній заяві. Постанови НКРЕКП «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Хмельницькгаз» :

№ 3047 від 24.12.2019року;

№ 1185 від 24.06.2020року;

№2784 від 30.12.2020року;

№2774 від 22.12.2021року,

що незареєстровані вМіністерстві юстиціїУкраїни відповідноЗакону,та якіПозивач використавдля нарахування боргу,чинності ненабули,і їхзастосування Позивачемє незаконним,що підтверджуєтьсявідповіддю МіністерстваЮстиції Українивід 22.01.2024р.на Запит від11.01.2024року. Довідка «Фінансовий стан», додана Позивачем до Позовної Заяви, не є первинним документом, оскільки не містить підпису уповноваженої особи (бухгалтера) та печаті відповідного взірця. Тому, не є належним доказом, за яким можна встановити наявність чи відсутність заборгованості, що унеможливлює визначення дійсного розміру боргу, просить в позові відмовити.

05.03.2024 представник позивача надав відповідь на відзив, де зазначила, що Постановою НКРЕКП № 2498 від 30.09.2015 р., що набрала чинності з 01.12.2015 затверджено Типовий договір розподілу природного газу.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Закону України «Про ринок природного газу» Регулятор затверджує Кодекс газорозподільних систем.

Постановою НКРЕКП № 2494 від 30.09.2015 р. затверджено Кодекс газорозподільних систем, що набрав чинності з 29.11.2015 р.

Відповідно до п. 1 глави 1 розділу І Кодексу ГРМ цей Кодекс розроблений відповідно до Закону України «Про ринок природного газу».

Порядок укладення договору розподілу природного газу врегульовано главою 3 розділу VI Кодексу ГРМ.

Відповідно до п. 4 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмового договору.

Відповідно до п. 7 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема, повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу.

Відповідно до пп. 6 п. 1 глави 2 розділу XI Кодексу ГРМ використання природного газу споживачем за відсутності чи після розірвання договору розподілу природного газу належить до порушень споживача та несанкціонованого споживача, які кваліфікуються як несанкціонований відбір природного газу з ГРМ (крадіжка газу) та внаслідок яких щодо них здійснюється нарахування необлікованих об`ємів (обсягів) природного газу.

Відповідач не звертався до АТ «Хмельницькгаз» із заявами про припинення розподілу природного газу, а фактично користувався послугами із розподілу природного газу, визнаючи таким чином наявність правовідносин, а відтак взаємних прав та обов`язків, шо з них випливають.

Посилання Відповідача на те, що відносини між Позивачем та Відповідачем регулюються типовим договором про надання послуг з газопостачання, затвердженим постановою КМУ № 938 від 05.07.2006 р. є безпідставними, оскільки вказана постанова КМУ втратила чинність відповідно до постанови КМУ від 13 липня 2016 р. № 442.

Відповідач не звертався до АТ «Хмельницькгаз» із заявою щодо проведення звіряння фактично використаного газу та сплачених коштів за послуги розподілу природного газу.

Ні Кодексом ГРМ, ні Типовим договором розподілу природного газу не передбачено обов`язку Оператора формувати та підписувати по об`єкту побутового споживача акти виконаних робіт.

Правомірність використання Позивачем газопроводу, яким розподіляється газ до будинку Відповідача, підтверджується копією рішення Хмельницької міської ради № 15 від 04,02.2009 р. «Про безоплатну передачу з комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького у власність відкритого акціонерного товариства по газопостачання та газифікації «Хмельницькгаз» газорозподільних мереж на території міста Хмельницького». На підставі даного рішення та рішення № 101 від 21.01.2009 р. виконавчого комітету Хмельницької міської ради було оформлено акт прийому-передачі основних засобів від 12.05.2009 р. з додатком 2 з переліком газопроводів. Відповідно до пунктів 90-96 додатку 2 газопроводи низького тиску по вул. Грушевського м. Хмельницького передано Хмельницькою міською радою на баланс ВАТ «Хмельницькгаз».

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 14 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» від 22.09.2016 рішення Регулятора не підлягають державній реєстрації Міністерством юстиції України.

Відповідач жодних доказів на спростування факту споживання природного газу без сплати за послуги з його розподілу не надав.

Представник позивача в судовому засіданні,позовні вимогипідтримала,просила задоволитипозов вповному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнала, просить в задоволенні позову відмовити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні позов не визнав, вказав, що позивач не має на балансі газорозподільних мереж, що підтвердила Хмельницька міська рада, також вказав, що плату за розподіл природного газу включено до тарифу на газ, який він оплачує, а тому він не має обов`язку сплачувати двічі, просить в позові відмовити.

Суд, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 зареєстрований споживачем природного газу за адресою АДРЕСА_1 .

За вищезазначеною адресою відкритий особовий рахунок № НОМЕР_1 та АТ «ОГС «Хмельницьгаз» надає послуги із розподілу природного газу.

ОСОБА_2 не підписував договір про розподіл газу з позивачем.

Згідно зі ст. 40 Закону України «Про ринок природного газу» розподіл природного газу здійснюється на підставі та умовах договору розподілу природного газу в порядку, передбаченому кодексом газорозподільних систем та іншими нормативно-правовими актами. За договором розподілу природного газу оператор газорозподільної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги розподілу природного газу на період та умовах, визначених договором розподілу природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газорозподільної системи вартість послуг розподілу природного газу. Типовий договір розподілу природного газу затверджується Регулятором. Оператор газорозподільної системи має забезпечити додержання принципу недискримінації під час укладення договорів розподілу природного газу з замовниками. Договір розподілу природного газу є публічним.

Взаємовідносини між споживачами природного газу та Оператором ГРМ регулюються Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕКП № 2494 від 30.09.2015 р. та Типовим договором розподілу природного газу, затвердженим постановою НКРЕ КП № 2498 від 30.09.2015 р.

Пунктом 2 глави 1 Розділу 6 Кодексу газорозподільним систем передбачено, що Доступ споживачів, у тому числі побутових споживачів, до ГРМ для споживання природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 вересня 2015 року № 2498 (далі - типовий договір розподілу природного газу), в порядку, визначеному цим розділом.

Відповідно до глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ споживачі, у тому числі побутові споживачі, для здійснення ними санкціонованого відбору природного газу з ГРМ та можливості забезпечення постачання природного газу їх постачальниками зобов`язані укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ, до газорозподільної системи якого в установленому законодавством порядку підключений їх об`єкт (п. 1).

Договір розподілу природного газу є публічним та укладається з урахуванням статей 633, 634,641, 642 Цивільного Кодексу України за формою Типового договору розподілу природного газу.

Фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу(акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання,сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу.

Пунктами 1, 2 глави 6 Розділу 6 Кодексу газорозподільних систем передбачено, що розрахунки споживача за послугу розподілу природного газу, що надається Оператором ГРМ за договором розподілу природного газу, здійснюються виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача та оплачуються споживачем рівномірними частками протягом календарного року.

Місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності об`єкта (об`єктів) споживача на тариф, встановлений Регулятором для відповідного Оператора ГРМ із розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності.

Річна замовлена потужність (за замовчуванням) об`єкта (об`єктів) споживача на розрахунковий календарний рік визначається Оператором ГРМ виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об`єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року, який визначається відповідно до вимог цього Кодексу, крім випадків, передбачених цією главою.

Відповідач за газовий рік 01.10.2018 30.09.2019 здійснював споживання природного газу в розмірі 3765.15 м. куб. Відповідно з 01.01.2020 року по 31.12.2020 р. плата за послуги з розподілу природного газу здійснюється на 313,76 м. куб в місяць згідно тарифу встановленим Регулятором для Оператора ГРМ. Згідно постанови НКРЕКП №3047 від 24.12.2019 року (у редакції постанови НКРЕКП від 24.06.2020 № 1185) на період з 01 січня 2020 року до 30 червня 2020 року включно встановлено тариф на послуги розподілу природного газу - у розмірі 0,87 гри за 1 м.куб на місяць (без урахування ПДВ) (1,044 грн. з ПДВ), а з 01.07.2020року - тариф на послуги розподілу природного газу - у розмірі 0,92 гри за 1 м.куб на місяць (без урахування ПДВ) (1,104 гри. з ПДВ). Відповідно нарахування плати за розподіл природного газу Відповідачу на період 01.01.2020 року по 30.06.2020 року становить 327,57 гри. з ПДВ за місяць, а на період 01.07.2020 -346,39 гри. з ГІДВ.

Відповідач за газовий рік 01.10.2019 - 30.09.2020 здійснював споживання природного газу в розмірі 3598,91 м. куб. Відповідно з 01.01.2021 року плата за послуги з розподілу природного газу здійснюється на 299,91 м. куб в місяць згідно тарифу, встановленого Регулятором для Оператора ГРМ. Згідно постанови НКРЕКП №2784 від 30.12.2020 року з 01 січня 2021 року встановлено тариф на послуги розподілу природного газу-у розмірі 1,66 гри за 1 м.куб на місяць (без урахування ПДВ) (1,992 гри. з ПДВ). Відповідно нарахування плати за розподіл природного газу Відповідачу на період 01.01.2021 року становить 597,42 грн. з ПДВ за місяць.

Відповідач за газовий рік 01.10.2020 30.09.2021 здійснював споживання природного газу в розмірі 2701,43 м.куб. Відповідно з 01.01.2021 року плата за послуги з розподілу природного газу здійснюється на 225,12 м. куб в місяць згідно тарифу, встановленого Регулятором для Оператора ГРМ. Згідно постанови НКРЕКП № 2774-від 22.12.2021 року з 01 січня 2022 року встановлено тариф на послуги розподілу природного газу - у розмірі 1,54 грн за 1 м.куб на місяць (без урахування ПДВ) (1,848 грн. з ПДВ). Відповідно нарахування плати за розподіл природного газу Споживачу на період 01.01.2022 року становить 416,02 грн. з ПДВ за місяць.

Відповідач за газовий рік 01.10.2021 30.09.2022 здійснював споживання природного газу в розмірі 2156,76 м.куб. Відповідно з 01.01.2023 року плата за послуги з розподілу природного газу здійснюється на 179,73 м. куб в місяць згідно тарифу, встановленого Регулятором для Оператора ГРМ постановою НКРЕКП № 2774 від 22.12.2021 та становить 332,14 грн. з ГІДВ за місяць.

Відповідно до пунктів 1.1, 1.3, 1.4 Розділу І Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 року № 2498, цей Типовий договір розподілу природного газу (далі - Договір) є публічним, регламентує порядок та умови переміщення природного газу з метою фізичної доставки Оператором ГРМ обсягів природного газу, які належать споживачам (їх постачальникам), до об`єктів споживачів, а також правові засади санкціонованого відбору природного газу з газорозподільної системи. Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного Кодексу України на невизначений строк. Фактом приєднання Споживача до умов цього Договору (акцептування договору) є вчинення Споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти Договір, зокрема надання підписаної Споживачем заяви-приєднання за відповідною формою та/або сплата рахунка Оператора ГРМ, та/або документально підтверджене споживання природного газу. Послуга з розподілу природного газу - послуга Оператора ГРМ, яка надається Споживачу та включає в себе забезпечення цілодобового доступу Споживача до газорозподільної системи в межах приєднаної потужності його об`єкта і розподіл (переміщення) належного Споживачу (його постачальнику) природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки до межі балансової належності об`єкта Споживача.

Згідно з Розділом ІІ Типового договору розподілу природного газу за цим Договором Оператор ГРМ зобов`язується надати Споживачу послугу з розподілу природного газу, а Споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим Договором. Обов`язковою умовою надання Споживачу послуги з розподілу природного газу є наявність у Споживача об`єкта, підключеного в установленому порядку до газорозподільної системи Оператора ГРМ.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, від 29 червня 2017 року № 857 (зі змінами, внесеними Постановою НКРЕКП від 02 липня 2019 року № 1323) ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу на території Хмельницької області в зоні розташування газорозподільної системи надано АТ «Хмельницькгаз».

АТ «ОГС «Хмельницьгаз» відповідно до ліцензії надав послуги з розподілу природного газу на території Хмельницької області.

Згідно рішення Хмельницької міської ради від 04.02.2009 року № 15, газопровід низького тиску по вул. Грушевського передано безоплатно з комунальної власності у власність АТ «Хмельницькгаз».

Відповідно до ч. 6, 7 ст. 14 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» від 22.09.2016 рішення Регулятора не підлягають державній реєстрації Міністерством юстиції України (лист Міністерства юстиції України від 22.01.2024 № 10807/ПІ-Є-319/10.2.1).

Відповідно до ч.ч 1,3 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Згідно зі ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають також із дій осіб, які породжують ці права та обов`язки, і такою дією є реальне надання послуг та їх отримання відповідачем.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу.

Із наданого представником позивача звіту про фінансовий стан за рахунком № НОМЕР_1 за період з 01.01.2020 по 30.09.2023 відповідач не вносив плату за розподіл природного газу в повному обсязі, що призвело до утворення заборгованості в сумі 19 047 грн. 19 коп.

Враховуючи вищевикладене, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість в сумі 19 047 грн. 19 коп.

Судові витрати по справі складають 2684 грн., які підлягають до стягнення з відповідача на користь позивача відповідно до ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 81, 141, 247, 258, 259, 263-265, 280, 281 ЦПК України, ст.ст.610, 714 ЦК України, розділом ІХ Кодексу газорозподільних систем, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», постановою НКРЕКП № 2496 від 30.09.2015 року «Про затвердження Правил постачання природного газу», суд -

вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Хмельницькгаз» заборгованість за послуги з розподілу природного газу в сумі 19 047 грн. 19 коп. та судовий збір в розмірі 2 684 грн.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду шляхом подання в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набуває законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: АТ «Оператор газорозподільної системи «Хмельницькгаз», 29019, м. Хмельницький, Пр.Миру, 41, код ЄДРПОУ 05395598.

Відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 .

Дата складення повного тексту рішення: 24.05.2024.

Суддя:

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119261422
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —686/510/24

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні