Рішення
від 13.05.2024 по справі 361/3062/23
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/3062/23

провадження № 2/361/786/24

13.05.2024

РІШЕННЯ

Іменем України

13 травня 2024 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого суддіПетришин Н.М.,за участю секретаря Іванової К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 доКалинівської селищноїради Броварськогорайону Київськоїобласті,третя особа:приватний нотаріусКиївського міськогонотаріального округуВиходцев ІгорАнатолійович провизначення додатковогостроку дляподання заявипро прийняттяспадщини,-

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача

У квітні 2023 року до Броварського міськрайонного суду надійшов вищевказаний позов ОСОБА_1 . В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 . За життя батько склав заповіт, яким заповів ОСОБА_1 земельну ділянку площею 0,2693 га, що розташована на землях Рожівської сільради Броварського району Київської області, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер: 3221287000:04:004:0090. У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, позивач 12 березня 2022 року виїхала зі своєю сім`єю до Варшави, де перебували до 27 серпня 2022 року. Причиною повернення до України стало те, що погіршився стан свекрухи позивача ОСОБА_3 , 1936 року народження, якій був потрібен постійний догляд. Крім того, у січні 2023 року ОСОБА_1 захворіла на ковід та в лютому 2023 року її було госпіталізовано до лікарні. Після одужання, у березні 2023 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Виходцева І.А. із заявою про прийняття спадщини після смерті батька. Однак, у відкритті спадкової справи їй було відмовлено у зв`язку з пропуском встановленого законом строку для прийняття спадщини. Враховуючи викладене, позивач просить визнати поважними причини пропуску строку для прийняття спадщини та визначити їй додатковий строк протягом трьох місяців для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 .

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Сердинського В.С. від 22 червня 2023 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Сердинського В.С. від 15 серпня 2023 року підготовче провадження у справі закрито, призначено до судового розгляду по суті.

Ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Петришин Н.М. від 10 листопада 2023 року справу прийнято до провадження судді та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4 позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідача Калинівської селищної ради Броварського району Київської області у судове засідання не з`явився, про місце, дату та час повідомлений належним чином. До початку судового засідання надійшов лист, в якому селищна рада просила розглядати справу за відсутності представника відповідача та вирішити спір на розсуд суду, відповідно до законодавства.

Від приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Виходцева І.А. надійшов лист, в якому останній просив розглядати справу за його відсуності, за наявними в матеріалах справи документами.

Обставини справи, що встановлені судом

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 04 липня 1961 року Дарницьким бюро РАЦС, видно, що ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьком у свідоцтві записаний ОСОБА_2 .

21 серпня 1981 року між ОСОБА_6 та ОСОБА_5 зареєстровано шлюб, що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 . Прізвище дружини після реєстрації шлюбу « ОСОБА_7 » (а.с. 9).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 05 лютого 2022 року Деснянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 12).

За життя, 20 липня 2009 року ОСОБА_2 склав заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Виходцевим І.А., зареєстрований в реєстрі за № 1755, згідно якого ОСОБА_2 заповів дочці ОСОБА_1 земельну ділянку площею 0,2693 га, що розташована на землях Рожівської сільради Броварського району Київської області, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер: 3221287000:04:004:0090 (а.с. 10).

Вказана земельна ділянка належала ОСОБА_2 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 503364, виданого відповідно до рішення Броварського міськрайонного суду № 2-3221 від 27 серпня 2008 року (а.с. 11).

Згідно відмітки у паспорті громадянина України для виїзду за кордон серії НОМЕР_4 позивач ОСОБА_1 у період з 12 березня по 27 серпня 2022 року перебувала у Польщі.

Крім того, зі змісту виписки із медичної картки № 1989 стаціонарного хворого, видно, що ОСОБА_1 з 03 по 20 лютого 2023 року перебувала у КНП « Київська міська клінічна лікарня № 8», діагноз: короновірусна хвороба, середньо-важкий перебіг (а.с. 13-17).

27 березня 2023 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Виходцева І.А. із заявою про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 .

Однак, листом № _013/02-14 від 27 березня 2023 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Виходцевим І.А. відмовлено ОСОБА_1 у прийнятті заяви та відкритті спадкової справи, у зв`язку з пропуском встановленого законом шестимісячного терміну для прийняття спадщини й рекомендовано звернутися до суду (а.с. 18).

Мотиви, з яких виходить суд, та застосування норм права, що регулюють дані правовідносини.

Статтями 1216-1218 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), яке може здійснюватися за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

У відповідності до статей 1220-1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до пп. 1.1-1.4 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 за № 296/5, при зверненні спадкоємця у зв`язку з відкриттям спадщини нотаріус з`ясовує відомості стосовно факту смерті спадкодавця, часу і місця відкриття спадщини, кола спадкоємців, наявності заповіту, наявності спадкового майна, його складу та місцезнаходження, необхідність вжиття заходів щодо охорони спадкового майна. Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану. У разі неможливості пред`явлення спадкоємцями свідоцтва про смерть спадкодавця або відсутності інформації в реєстрі нотаріус повинен витребувати від органу державної реєстрації актів цивільного стану копію актового запису про смерть спадкодавця або повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть.

У статті 67 Закону України «Про нотаріат» від 02 вересня 1993 року № 3425-12 встановлено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину. Письмова заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Особливості спадкування під час воєнного стану, на сьогодні, регулюється постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 року № 164.

Згідно частини другої ст. 1272 Цивільного кодексу України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій (постанова Верховного Суду від 18 вересня 2019 року по справі № 234/859/16-ц).

При цьому суд враховує правову позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 25січня 2023 року у справі № 676/47/21 (провадження № 61-8014св22), де зазначено, що правила щодо строку на прийняття спадщини (початок перебігу, наслідки спливу) регулюються Цивільним кодексом України, який прийнятий Верховною Радою України і є основним актом цивільного законодавства України; строк на прийняття спадщини по своїй сутності є присічним (статті1270,1272 ЦК), оскільки його сплив призводить до того, що спадкоємець вважається таким, який не прийняв спадщину. Тобто сплив строку «присікає» право на прийняття спадщини. Проте в законі, вочевидь з урахуванням сутності права на прийняття спадщини як майнового, передбачена можливість: за згодою самих спадкоємців, що прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщини (частина друга статті 1272 ЦК України); для спадкоємця звернутися з позовною вимогою та за наявності поважної причини суд визначає додатковий строк на прийняття спадщини (частина третя статті 1272 ЦК України); законодавець як у статті 1270 ЦК України, так і в інших нормах ЦК України, не передбачає допустимості існування такої конструкції як «зупинення перебігу строку на прийняття спадщини» та можливості в постанові Кабінету Міністрів України визначати інші правила щодо строку на прийняття спадщини; пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» суперечить статтям 1270,1272 ЦК України, а тому не підлягає застосуванню.

Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Аналогічний правовий висновок викладено Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року у справі № 6-1320цс17, у постановах Верховного Суду від 01квітня 2019 року у справі №643/3049/16-ц (провадження № 61-39398св18), від 11листопада 2020 року у справі № 750/262/20 (провадження № 61-14038св20), від 03березня 2020 року у справі № 145/148/20 (провадження № 61-16153св20).

Таким чином, дослідивши матеріали справи, врахувавши всі обставини, зокрема, й те, що позивач у період шестимісячного строку, встановленого законом для прийняття спадщини, у зв`язку зі збройною агресією російської федерації, перебувала за межами України, й після повернення до України перебувала на стаціонарного лікуванні у зв`язку з хворобою, суд вважає наведені причини пропуску звернення із заявою про прийняття спадщини є поважними, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 1216-1218, 1220-1223, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 263-265, 352, 354 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Калинівської селищної ради Броварського району Київської області, третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Виходцев Ігор Анатолійович про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк три місяці для подання нею заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Перебіг строку вираховувати з часу набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач Калинівська селищна рада Броварського району Київської області, код ЄДРПОУ 04363886, адреса: вул. Чернігівська, буд. 20, смт. Калинівка, Броварський р-н., Київська обл., 07443.

Третя особа приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Виходцев Ігор Анатолійович, адреса: вул. Дорогожицька, буд. 1, м. Київ, 04112.

Суддя Наталія ПЕТРИШИН

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119263712
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —361/3062/23

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні