Ухвала
від 24.05.2024 по справі 546/19/24
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 546/19/24

Провадження № 2/542/233/24

У Х В А Л А

Іменем України

24 травня 2024 року селище Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Шарової-Айдаєвої О.О., розглянувши клопотання позивача ОСОБА_1 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у цивільній справі № 546/19/24 за позовом ОСОБА_1 до Решетилівської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_2 , Решетилівська державна нотаріальна контора, приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Вовк Алла Михайлівна про визначення додаткового строку на прийняття спадщини у зв`язку з неприйняттям спадщини іншими спадкоємцями,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Новосанжарського районного суду Полтавської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Решетилівської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_2 , Решетилівська державна нотаріальна контора, приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Вовк Алла Михайлівна про визначення додаткового строку на прийняття спадщини у зв`язку з неприйняттям спадщини іншими спадкоємцями.

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 08 березня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

24 травня 2024року через систему «Електронний суд» до суду надійшло клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

За змістом такого клопотання позивач просила:

1. Постановити ухвалу про її участь у судовому засіданні 29.05.2024 на 10 год 00 хв у режимі відеоконференції із Решетилівським районним судом Полтавської області (вул. Покровська, 24, м. Решетилівка, Полтавська область, 38400).

2. Зобов`язати секретаря судових засідань негайно надіслати до Решетилівського районного суду Полтавської області ухвалу про її участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції та забронювати зал судових засідань для проведення відеоконференції.

3. На електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 повідомити її про дату і час направлення до Решетилівського районного суду Полтавської області ухвали про її участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції; дату судового засідання та з якого по який час і в якому залі судових засідань Решетилівського районного суду Полтавської області заброньована відеоконференція.

4. Зобов`язати Решетилівський районний суд Полтавської області налаштувати обладнання для проведення відеоконференції в залі судових засідань № 2, де воно пошкоджене, або надати можливість бронювати зал судових засідань № 1.

5. Зобов`язати Решетилівський районний суд Полтавської області у залі судових засідань № 2, який доступний для бронювання, забезпечити відеоконференцію з належним звуком і відео.

6. Попередити Решетилівський районний суд Полтавської області про те, що відсутність нормального звуку та відео у заброньованому залі судових засідань буде вважатися невиконанням ухвали Новосанжарського районного суду Полтавської області.

Вирішуючи клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Згідно з частиною 2 статті 212 ЦПК України, учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Частиною 8 статті 212 ЦПК України передбачено, що у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Відповідно до частин 10 та 11 статті 212 ЦПК України, суд, який забезпечує проведення відеоконференції, перевіряє явку і встановлює особи тих, хто з`явився, а також перевіряє повноваження представників. Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки.

З метою забезпечення своєчасного розгляду цивільної справи та необхідності вжиття заходів для забезпечення оперативності судового провадження, приймаючи до уваги клопотання позивача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, суд приходить до висновку про необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції з Решетилівським районним судом Полтавської області за участю позивача ОСОБА_1 .

Щодо клопотання в частині зобов`язання Решетилівського районного суду Полтавської області налаштувати обладнання для проведення відеоконференції в залі судових засідань № 2, де воно пошкоджене, або надати можливість бронювати зал судових засідань № 1, забезпечити відеоконференцію з належним звуком і відео у залі судових засідань № 2, який доступний для бронювання, та попередження Решетилівського районного суду Полтавської області про те, що відсутність нормального звуку та відео у заброньованому залі судових засідань буде вважатися невиконанням ухвали Новосанжарського районного суду Полтавської області, суд зазначає таке.

Виключно судом, якому доручено проведення відеоконференції, визначається належний зал судових засідань для проведення відповідного судового засідання з урахуванням вимог ЦПК України щодо забезпечення можливості чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки учасниками справи.

Після постановлення ухвали про забезпечення проведення судового засідання у справі в режимі відеоконференції з іншим судом, презюмується належне виконання такої ухвали судом, якому доручено проведення відеоконференції.

Підстав вважати, що Решетилівський районний суд Полтавської області буде ухилятись від проведення відеоконференції у вказаній справі за участю ОСОБА_1 , не має.

Щодо клопотання в частині зобов`язання секретаря судових засідань негайно надіслати до Решетилівського районного суду Полтавської області ухвалу про участь позивача у судовому засіданні у режимі відеоконференції та забронювати зал судових засідань для проведення відеоконференції, суд зазначає таке.

Відповідні дії секретар судового засідання виконує відповідно до посадових обов`язків та вимог чинного законодавства, з огляду на що, винесення ухвали суду про зобов`язання секретаря вчинити його ж посадові обов`язки, нормами ЦПК України не передбачено.

Про дату, час та місце судового засідання учасники справи повідомляються відповідно до приписів статті 128 ЦПК України.

Направлення копії судових рішень здійснюється відповідно до вимог статті 272 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись статтею 212, 260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у цивільній справі № 546/19/24 за позовом ОСОБА_1 до Решетилівської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_2 , Решетилівська державна нотаріальна контора, приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Вовк Алла Михайлівна про визначення додаткового строку на прийняття спадщини у зв`язку з неприйняттям спадщини іншими спадкоємцями, - задовольнити частково.

Підготовче судове засідання у цивільній справі № 546/19/24, призначене на 29 травня 2024 року на 10 год 00 хв, провести в режимі відеоконференції між Новосанжарським районним судом Полтавської області та Решетилівським районним судом Полтавської області (вул. Покровська, 24, м. Решетилівка, Полтавська область, 38400).

Решетилівському районному суду Полтавської області забезпечити проведення судового засідання у справі в режимі відеоконференції за участю позивача ОСОБА_1 29 травня 2024 року о 10 год 00 хв.

Позивачу ОСОБА_1 прибути до Решетилівського районного суду Полтавської області (вул. Покровська, 24, м. Решетилівка, Полтавська область, 38400) для участі у судовому засіданні, яке відбудеться в режимі відеоконференції 29 травня 2024 року о 10 год 00 хв.

Копію ухвали направити учасникам справи та Решетилівському районному суду Полтавської області для організації її виконання.

Ухвала є обов`язковою для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Шарова-Айдаєва

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.05.2024
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу119264266
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —546/19/24

Ухвала від 25.09.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

Ухвала від 19.09.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Ухвала від 19.09.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Гринь О. О.

Ухвала від 14.08.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Гринь О. О.

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Гринь О. О.

Ухвала від 09.08.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 09.08.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

Ухвала від 24.06.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Шарова-Айдаєва О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні