Ухвала
від 24.05.2024 по справі 344/9591/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/9591/24

Провадження № 2/344/2676/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 травня 2024 року місто Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді Мелещенко Л.В.

секретаря судового засідання Ласки І.О.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуміста Івано-Франківськзаяву З ОСОБА_1 про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом З ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Житловий комплекс «Козацький» про визнання недійсним договору про відступлення права вимоги,-

В С Т А Н О В И В :

20 травня 2024 року позивач ОСОБА_4 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 звернувся до суду з позовом до відповідача 1 ОСОБА_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 , відповідача 2 ОСОБА_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , відповідача 3 Товариства з обмеженою відповідальністю «Житловий комплекс «Козацький», місцезнаходження: вул. В.Івасюка, буд.84, офіс 67/1, м. Івано-Франківськ, 76000, про визнання недійсним договору про відступлення права вимоги.

Протоколом автоматизованогорозподілу судовоїсправи міжсуддями від20травня 2024року дануцивільну справурозподілено длярозгляду головуючомусудді МелещенкоЛ.В.

Ухвалою суду від 21 травня 2024 року прийнято до розгляду та відкрито провадження по даній справі, ухвалено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження з викликом сторін.

20 травня 2024 року до суду надійшла заява від З ОСОБА_1 про забезпечення доказів, в якій просить суд витребувати у адміністрації Товариства з обмеженою відповідальністю «Житловий комплекс «Козацький» договір купівлі-продажу нерухомого майна, що буде створене в майбутньому, та договір на виконання робіт № 216, укладені між Товариством та ОСОБА_2 01 вересня 2021 року, договір про відступлення права вимоги майнових прав за зазначеними договорами, укладений між цими ж сторонами 12 січня 2023 року.

У судове засідання заявник не прибув, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, заяву про забезпечення доказів підтримав, просив задовольнити.

Відповідач 1 та відповідач 2 у судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленими про день, час та місце проведення судового засідання, про причини неявки суд не повідомили.

Представник відповідача 3 до суду не прибув, але надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, проти задоволення заяви про витребування доказів не заперечив.

Згідно частини першої статті 118 Цивільного процесуального кодексу України, заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею. Заява розглядається не пізніше п`яти днів з дня її надходження до суду. Заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи, повідомляються про дату, час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду поданої заяви.

Відповідно до частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали заяви та матеріали справи, суд виходить з наступного.

У відповідностіз вимогамичастини першоїстатті 81Цивільного процесуальногокодексу України,кожна сторонаповинна довеститі обставини,на яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог абозаперечень,крім випадків,встановлених цимКодексом.

Згідно частини першої-третьої статті 83 Цивільного процесуального кодексу України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Відповідно до частини першої статті 84 Цивільного процесуального кодексу України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83цього Кодексу.Якщо такеклопотання заявленоз пропускомвстановленого строку,суд залишаєйого беззадоволення,крім випадку,коли особа,яка йогоподає,обґрунтує неможливістьйого поданняу встановленийстрок зпричин,що незалежали віднеї.

Відповідно до частини першої-четвертої статті 116 Цивільного процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Суд при вирішенні питання про забезпечення доказів має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення доказів; забезпечення збалансованості прав та інтересів сторін; наявності взаємозв`язку між забезпеченням доказів, витребуванням певної інформації, і предмету позовних вимог, а також запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб учасників даного судового процесу, а також те, що є наявні підстави вважати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Ці обставини суд вважає істотними і необхідними для забезпечення доказів.

Враховуючи викладені обставини, необхідність забезпечення належних доказів, які заявник не має можливості отримати самостійно, суд вважає, що заява підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 81, 84, 103, 104, 116-118, 182, 222, 258-260, 353, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву З ОСОБА_1 про забезпечення доказів у цивільній справі за позовом З ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Житловий комплекс «Козацький» про визнання недійсним договору про відступлення права вимоги задовольнити у повному обсязі.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «Житловий комплекс «Козацький», код ЄДРПОУ 43221148, місцезнаходження: вул. В.Івасюка, буд.84, офіс 67/1, м. Івано-Франківськ, 76000, наступні докази:

- належними чином засвідчену копію договору купівлі-продажу нерухомого майна, що буде створене в майбутньому, укладеного 01 вересня 2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Житловий комплекс «Козацький» та ОСОБА_2 ;

- належними чином засвідчену копію договору на виконання робіт № 216, укладеного 01 вересня 2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Житловий комплекс «Козацький» та ОСОБА_2 ;

- належними чином засвідчену копію договору про відступлення права вимоги майнових прав за зазначеними договорами, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Житловий комплекс «Козацький» та ОСОБА_2 12 січня 2023 року.

Ухвала про забезпечення доказів є виконавчим документом та виконується негайно.

Строк пред`явлення ухвали до примусового виконання три роки з наступного дня після її прийняття.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Мелещенко Л.В.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення24.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119266209
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —344/9591/24

Ухвала від 24.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні