Ухвала
від 23.05.2024 по справі 953/13404/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/13404/21

н/п 2/953/227/24

УХВАЛА

"23" травня 2024 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі: головуючої судді Лисиченко С.М., за участю секретаря судового засідання Кот Я.А., розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Бєлокриницького Артема Олександровича про залишення без розгляду позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провизнання особистоюприватною власністюмайна набутогоза часшлюбу,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Київського районного суду м.Харкова перебуває цивільна справа за ОСОБА_3 до ОСОБА_2 провизнання особистоюприватною власністюмайна набутогоза часшлюбу.

16.05.2024 електронним шляхом представником позивача ОСОБА_1 адвокатом Бєлокриницьким Артемом Олександровичем подано до суду заяву про залишення без розгляду позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провизнання особистоюприватною власністюмайна набутогоза часшлюбу у справі №953/13404/21, а також повернення сплаченого ОСОБА_1 судового збору за подання вказаного позову.

Сторони у судове засідання, яке призначене на 23.05.2024, не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені судом у встановленому законом порядку. Причини неявки суду невідомі.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України, судом не здійснювалося.

Суд, вивчивши подану заяву та дослідивши матеріавли, які були додані до позовної заяви, приходить до наступного.

Згідно з ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно дост.13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасникамисправи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст.257ЦПКУкраїни суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Залишення позовної заяви без розгляду за ініціативою позивача є процесуальним правом останнього згідно з положеннями п. 5 ч. 1 ст. 257 ЦПК України. Залишення позовної заяви без розгляду не позбавляє позивача права повторного звернення до суду.

Враховуючи викладене, суд вважає, що заява представника позивача про залишення позовної заяви без розгляду, не суперечить закону, не порушує прав, свобод та інтересів інших осіб, а тому підлягає задоволенню.

Щодо вимоги про повернення сплаченого судового збору слід зазначити наступне.

Відповідно до ч.2 ст. 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Питання повернення судового збору у разі залишення позову (заяви) без розгляду регулюєтьсяст. 142 ЦПК України. Вказаною нормою не передбачено повернення позивачу (заявнику) судового збору у разі подання та задоволення судом заяви про залишення позову (заяви) без розгляду.

У ст. 7 Закону України «Про судовий збір» встановлені виключні підстави для повернення судового збору (за наявності клопотання особи, яка сплатила судовий збір), а саме: 1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом; 2) повернення заяви або скарги; 3) відмова у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі; 4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням); 5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Із змістуст. 142 ЦПК України та ст. 7 Закону України "Про судовий збір" вбачається, що у разі подання позивачем заяви про залишення позову без розгляду та задоволення такої заяви судом, судовий збір, сплачений при його поданні, позивачу не повертається.

Враховуючи викладене, підстави для повернення суми сплаченого судового збору відсутні, тому заява представника позивача адвоката Бєлокриницького А.О. в цій частині задоволенню не підлягає.

На підставі наведеного, керуючись ст.133, 142, п. 5 ч. 1ст. 257, 258, 260-261, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Бєлокриницького Артема Олександровича про залишення без розгляду позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провизнання особистоюприватною власністюмайна набутогоза часшлюбу задовольнити частково.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провизнання особистоюприватною власністюмайна набутогоза часшлюбу залишити без розгляду.

У задоволенні заяви представника позивача ОСОБА_1 адвоката Бєлокриницького Артема Олександровича про повернення судового збору відмовити.

Роз`яснити позивачу його право на повторне звернення до суду після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://ki.hr.court.gov.ua.

Суддя - С.М. Лисиченко

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу119266407
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —953/13404/21

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 16.08.2021

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 21.07.2021

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лисиченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні