Рішення
від 27.05.2024 по справі 293/677/24
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 293/677/24

Провадження № 2-о/293/45/2024

27 травня 2024 рокуселище Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі судді Лось Л.В.

за участі секретаря судового засідання Мудрик В.М.

розглянув увідкритому судовомузасіданні взалі судув селищіЧерняхів заяву ОСОБА_1

заінтересована особа: Черняхівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі, Житомирської області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

про встановлення факту родинних відносин

УСТАНОВИВ:

Процесуальнідії по справі.

01.05.2024 ОСОБА_1 звернулась до Черняхівського районного суду Житомирської області з заявою про встановлення факту родинних відносин, за змістом якої просить:

встановити факт родинних відносин за ступенем спорідненості чоловік-дружина між ОСОБА_2 чоловік, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Городище Житомирського району Житомирської області та ОСОБА_3 дружиною, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Городище Житомирського району Житомирської області.

Ухвалою від 06.05.2024 суд прийняв заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Постановив розгляд справи здійснювати в порядку окремого провадження. Розгляд справи по суті призначив на 27.05.2024.

Виклад позицій учасників судового процесу, заяви, клопотання.

Мотивуючи заяву заявник вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_3 , а ІНФОРМАЦІЯ_4 помер її чоловік, ОСОБА_2 , - батьки заявниці, яка відповідно являється померлим дочкою.

Заявник пояснює, що ОСОБА_2 , який був спадкоємцем після своєї дружини, ОСОБА_3 , він прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав.

Заявник звернулась до приватного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Проте, після звернення до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтв про право на спадщину після померлого батька, проаналізувавши документи на підтвердження родинних відносин та дані з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, заявниці було відмовлено, в зв`язку наявністю розбіжностей у написанні прізвища батьків а саме: у Витягу Державного реєстру актів цивільного стану громадян в записі про шлюб значиться прізвища подружжя " ОСОБА_4 " і " ОСОБА_5 ", а в паперовому свідоцтві про шлюб батьків заявниці та свідоцтві про народження заявника, значиться прізвище " ОСОБА_6 ".

Після повідомлення нотаріусом зазначених обставин, заявник звернулась до Черняхівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області з заявою про внесення змін до актового запису про шлюб батьків з метою виправлення прізвищ з " ОСОБА_7 " на вірне " ОСОБА_6 ", однак Відділ ДРАЦС відмовив у внесенні виправлень, про що видано висновок.

За вказаних обставин, заявниця позбавлена можливості оформити право власності на спадкове майно покійного батька, тому змушена просити суд встановити факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 були чоловіком і дружиною.

У судове засідання сторони не з`явились, хоча були повідомлені своєчасно та належним чином про час та місце розгляду справи.

14.05.2024 заінтересована особа направив до суду заяву, згідно якої просить проводити розгляд справи у відсутності їх представника (а.с. 30).

27.05.2024 до суду надійшла заява від заявника про проведення розгляду справи у її відсутності, заяву підтримує та просить її задовольнити (а.с. 31).

В ході розгляду справи, суд у відповідності до п. 4 ч. 5ст.12 ЦПК України, створив сторонам всі умови для реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом у межах строків, встановлених ЦПК України.

Відповідно дост. 259 Цивільного процесуального кодексу України, рішення у даній справі прийнято у нарадчійкімнаті за результатами оцінки доказів, поданих до суду.

У судовому засіданні від 27.05.2024 відповідно до ст. 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд підписав рішення суду.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою не здійснювалося на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Городище, Черняхівського району, Житомирської області померла ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , видане 08.11.2021 Високівською сільською радою, актовий запис №66 ( а.с. 9).

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Городище, Черняхівського району, Житомирської області помер ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , видане 15.11.2021 Високівською сільською радою, актовий запис №68 ( а.с. 8).

За інформацією заявника, ОСОБА_2 був спадкоємцем після своєї дружини - ОСОБА_3 , прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав.

Після смерті батька заявниці - ОСОБА_2 відкрилась спадщина.

Рішенням Черняхівського районного суду Житомирської області від 16.10.2023 у справі № 293/1416/23 суд встановив:

- факт родинних відносин за ступенем спорідненості батько - дочка між ОСОБА_2 - батько, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Городище Житомирського району Житомирської області, та ОСОБА_1 - дочка, ІНФОРМАЦІЯ_5 .

- факт родинних відносин за ступенем спорідненості мати - дочка між ОСОБА_3 - мати, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Городище Житомирського району Житомирської області, та ОСОБА_1 - дочка, ІНФОРМАЦІЯ_5 . (а.с. 13-16).

Постановою про відмову у вчинені нотаріальної дії приватний нотаріус Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області Котенко І.М. від 21.04.2023 відмовила у видачі свідоцтва на право власності на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки спадкоємицею документально не підтверджено факту родинних відносин померлого батька ОСОБА_2 з ОСОБА_3 померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки наявні розбіжності у написанні прізвища батьків заявниці у Витягу Державного реєстру актів цивільного стану громадян " ОСОБА_7 ", а в записі про шлюб батьків заявниці " ОСОБА_6 " (а.с. 20).

Згідно висновку про внесення змін до актового запису цивільного стану заявниці відмовлено у задоволенні заяви про внесення змін до актового запису про шлюб №7 від 27.09.1961 року складеного виконавчим комітетом Городищенської сільської ради Черняхівського району Житомирської області ( а.с. 19).

Родинні відносини між померлими батьками - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 як чоловіка і дружини, підтверджуються наступними документами:

- свідоцтвом про народження ОСОБА_8 , серії НОМЕР_3 від 01.06.1979, де мати значиться " ОСОБА_3 ", а батько " ОСОБА_2 " (а.с. 10);

- рішенням Черняхівського районного суду Житомирської області № 293/1416/23 від 16.10.2023, яким встановлений факт родинних відносин заявниці з її померлими батьками за сутпенем спорідненості батько- дочка та мати- дочка (а.с. 13-16);

-свідоцтвом серії НОМЕР_4 від 22.05.1982 про укладення шлюбу, згідно якого ОСОБА_8 уклала шлюб з ОСОБА_9 та після реєстрації шлюбу заявник змінила прізвище з " ОСОБА_6 " на " ОСОБА_10 " (а.с. 11);

-свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_5 від 27.09.1961, з якого видно, що 27.09.1961 між ОСОБА_2 , 1938р.н. та ОСОБА_11 , 1942 р.н. був зареєстрований шлюб за актовим записом № 7. Після реєстрації шлюбу прізвище дружини " ОСОБА_6 " (а.с. 12);

- довідкою Виконавчого комітету Високівської сільської ради № 864 від 12.09.2022 з погосподарської книги, згідно якої ОСОБА_3 на день смерті була зареєстрована та проживала за однією адресою зі своїм чоловіком ОСОБА_2 (а.с. 17).

- довідкою Високівської сільської ради № 384 від 02.08.2023 про записи з погосподарських книг за 1964-1979 роки с. Городище, згідно яких в будинку АДРЕСА_1 проживала сім`я: ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_6 - голова двору, його дружина - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_7 , дочка - ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_5 , син - ОСОБА_13 ІНФОРМАЦІЯ_8 (а.с. 18).

Заявник доводить, що розбіжність в частині написання прізвища у записі про шлюб батьків в Державному реєстрі, остання змушена звернутись до суду з даною заявою для встановлення факту родинних відносин між померлими батьком та матір`ю як дружини та чоловіка.

У позасудовому порядку, встановити вказаний факт, заявник позбавлений можливості, що унеможливлює оформлення заявником своїх спадкових прав.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

Як передбачено ч.1 ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

У відповідності з ч.1 ст.16 ЦК України та ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з пунктом 5 частини 2 статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Предметом розгляду даної справи є встановлення факту родинних відносин за ступенем спорідненості чоловік-дружина між ОСОБА_2 чоловік, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 дружиною, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Обставиною, що підлягає доказуванню є факт того, що померлі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 були між собою чоловіком та дружиною.

Суд встановив, що внаслідок допущених розбіжностей в частині написання прізвища в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб міститься запис « ОСОБА_7 », а в свідоцтві про одруження міститься запис " ОСОБА_6 ", що в свою чергу не дає заявниці можливість підтвердити документально родинні стосунки батька та матері, як чоловіка та дружини та як наслідок позбавляє заявницю права отримати свідоцтво про право на спадщину.

У позасудовому порядку встановити вказаний факт заявник позбавлена можливості.

Зібраними та оціненими під час розгляду справи доказами підтверджено факт того, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за життя були чоловіком і дружиною.

Враховуючи встановлені судом обставини, та відсутність іншого способу щодо доказування родинних стосунків, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 .

Частинами 1-3 ст. 89 ЦПК України визначено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно пункту 41 висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення.

Зважаючи на викладені вище обставини суд дійшов висновку про задоволення поданої до суду заяви.

Розподіл судових витрат

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення по справах окремого провадження, судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст. ст.5,12,13,79,81,141,258,259,263-265,268,272-274,315,354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

2. Встановити факт родинних відносин за ступенем спорідненості чоловік-дружина між ОСОБА_2 чоловік, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Городище Житомирського району Житомирської області та ОСОБА_3 дружина, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Городище Житомирського району Житомирської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса проживання: АДРЕСА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_6 )

Заінтересована особа: Черняхівськийвідділ державноїреєстрації актівцивільного стануу Житомирськомурайоні,Житомирської областіЦентрально-Західногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(місцезнаходження:вул.Шевченка,4,селище Черняхів,Житомирський район,Житомирська область,12301,код ЄДРПОУ22061781)

Суддя Людмила ЛОСЬ

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу119280469
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —293/677/24

Рішення від 27.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Лось Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні