Рішення
від 27.05.2024 по справі 289/787/24
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/787/24

Номер провадження 2/289/470/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.05.2024 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Кириленка О.О.,

з участю секретаря судового засідання Коваль І.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в приміщенні суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 доРадомишльської міської ради Житомирської області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом, в якому, просить суд визнати за нею право земельну частку (пай) на землі, яка перебуває у колективній власності ПКСП «НИВА» м. Радомишль Радомишльської міської ради Радомишльського району Житомирської області розміром 3,48 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що вона є спадкоємицею після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до складу спадщини після смерті якого увійшло майно, яке він фактично успадкував після смерті своєї матері ОСОБА_3 , але юридично не оформив. Постановою ОСОБА_4 , приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області від 25.03.2024 в межах спадкової справи № 114/2022, відмовлено позивачеві у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майна померлого ОСОБА_2 , до складу якого входить майно його покійної матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину після смерті якої він фактично прийняв, але не оформив своїх спадкових прав, а саме право на земельну частку (пай) на землі, яка перебуває у колективній власності ПКСП «НИВА» м. Радомишль Радомишльської міської ради Радомишльського району Житомирської області розміром 3,48 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). Підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії є те, що відсутній правовстановлюючий документ на вказане спадкове майно.

Ухвалою судді від 02.04.2024 справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження (а.с. 27).

Сторони в підготовче засідання не з`явилися, однак звернулися до суду з заявами, в яких просять справу розглянути без їх участі, позивач позовні вимоги підтримує, а представник відповідача позовні вимоги визнає.

Розгляд справи здійснюється без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає вимогам ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачки ОСОБА_2 , що підтверджується матеріалами справи (а.с. 9, 11).

Відповідно до матеріалів справи баба позивачки ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину після смерті якої прийняв її син ОСОБА_2 (а.с. 10, 12, 14).

Постановою приватного нотаріуса Житомирського РНО Житомирської області Мельниченко Н.М. від 25.03.2024 відмовлено позивачці у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно померлого ОСОБА_2 , до складу якого входить майно його покійної матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину після смерті якої він фактично прийняв, але не оформив своїх спадкових прав, а саме право на земельну частку (пай) на землі, яка перебуває у колективній власності ПКСП «НИВА» м. Радомишль Радомишльської міської ради Радомишльського району Житомирської області розміром 3,48 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) (а.с. 21-22).

Згідно довідки за №65 від 24.02.2021, виданої Верлоцьким старостинським округом Радомишльської міської ради Житомирської області ОСОБА_3 рахується за №20 в списках громадян Радомишльської міської ради, які включені в списки на отримання сертифікатів на земельні частки (паї) із земель реформованого КСП «НИВА» м. Радомишль Житомирської області (а.с. 13).

За правилами ст. ст. 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 1 ст. 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

Згідно з абз. 2, 3 п. 23 постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. ст.1,2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», право на земельну частку (пай) мають громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом, основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є, зокрема, рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Отже, проаналізувавши зазначені вимоги закону, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги є обґрунтованими, а визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 1216, 1218, 1297 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 13, 76, 81, 200, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )до Радомишльськоїміської радиЖитомирської області(місцезнаходження:Соборний майдан,12,м.Радомишль,Житомирська область,12201,ЄДРПОУ25923935)провизнанняправа власностінаспадковемайно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку(пай)розміром 3,48 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебуває у колективній власності ПКСП «НИВА» Радомишльської міської ради Радомишльського району Житомирської області, яке належало ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржено сторонами до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Олег КИРИЛЕНКО

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу119294352
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —289/787/24

Рішення від 27.05.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Кириленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні