Ухвала
від 22.05.2024 по справі 916/1410/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"22" травня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/1410/24

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань Босової Ю.С.

За участю представників сторін:

Від позивачів: Тодирець А.О. на підставі ордеру;

Від відповідачів:

- об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Добробут-2024: не з`явився;

- приватного підприємства «Міські квіти»: Авер`янова О.П. /керівник/;

Розглянувши у підготовчому засіданні клопотання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 (вх. №13226/24 від 29.03.2024) про витребування доказів, подане по справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Добробут-2024, приватного підприємства Міські квіти, про визнання недійсним та скасування рішення установчих зборів, припинення юридичної особи, заборону вчиняти певні дії,

ВСТАНОВИВ:

29.03.2024 ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 звернулись до господарського суду із позовною заявою до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Добробут-2024 (далі по тексту ОСББ Добробут-2024), приватного підприємства Міські квіти (далі по тексту ПП Міські квіти) про визнання недійсним та скасування рішення установчих зборів ОСББ Добробут-2024, які оформлені протоколом №1 від 12.02.2024; припинення ОСББ Добробут-2024 шляхом ліквідації; заборону ПП Міські квіти передавати ОСББ Добробут-2024 будь-яку документацію.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачі зазначають, що гуртожиток за адресою: м. Одеса, вул. Жоліо Кюрі, 20, у 2009 році був переданий на баланс ПП Міські квіти. Позивачами зазначено, що частина приміщень була приватизована мешканцями, інші приміщення належать на праві комунальної власності територіальній громаді м. Одеса в особі Одеської міської ради. У лютому 2024 році позивачам випадково стало відомо про створення окремими мешканцями гуртожитку ОСББ Добробут-2024. Проте, більшість співвласників будинку не була повідомлена про проведення установчих зборів, а, отже, ОСББ створено з порушенням вимог чинного законодавства, що мало наслідком порушення прав позивачів.

29.03.2024 до суду від позивачів також надійшло клопотання про витребування доказів, відповідно до якого позивачі просять суд, зокрема:

1) витребувати у КП «Міське агентство з приватизації житла» відомості щодо загальної кількості мешканців, які приватизували (житлові і нежитлові) приміщення у гуртожитку сімейного типу (із зазначенням площі/часток приватизованого майна), що знаходиться за адресою: 65025, м. Одеса, вул. Жоліо-Кюрі, буд. 20;

2) витребувати у Департаменту надання адміністративних послуг Одеської міської ради відомості щодо загальної кількості мешканців, які приватизували (житлові і нежитлові) приміщення у гуртожитку сімейного типу (із зазначенням площі/часток приватизованого майна), що знаходиться за адресою: 65025, м. Одеса, вул. Жоліо-Кюрі, буд. 20;

3) витребувати у ОСББ Добробут-2024 належним чином засвідчені копії документів, що стосуються створення ОСББ, а саме: рішення установчих зборів та усі інші документи відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», в тому числі, доказів повідомлення всіх співвласників житлових/нежитлових приміщень гуртожитку про проведення установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку; результати голосування співвласників на установчих зборах зі списком голосування по питанню порядку денного та листки письмового опитування; повноваження представників співвласників житлових/нежитлових приміщень гуртожитку, якщо голосування проводилось через представників; протоколи установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку з додатками; статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, затверджений рішенням установчих зборів співвласників (гуртожитку) багатоквартирного будинку;

4) витребувати у Юридичного департаменту Одеської міської ради належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи ОСББ Добробут-2024;

5) витребувати у Лиманської селищної ради Роздільнянського району Одеської області належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи ОСББ Добробут-2024;

В обґрунтування поданого клопотання позивачами наголошено про неможливість самостійного подання витребуваних доказів, оскільки відповіді на адвокатські запити представник позивачів не отримав. На підтвердження доводів у названій частині позивачами було надано адвокатській запити, адресовані особам клопотання про витребування доказів у яких заявлено позивачами, та докази їх направлення.

Позивачі зазначають, що витребувана інформація та документи необхідні для перевірки та підтвердження доводів позовної заяви в частині порушення ОСББ «Добробут-2024» порядку проведення установчих зборів та голосування щодо створення ОСББ.

Ухвалою суду від 23.04.2024 дана справа була призначена до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Розглянувши клопотання позивачів про витребування доказів в частині вимог про витребування доказів у КП «Міське агентство з приватизації житла», ОСББ Добробут-2024, Юридичного департаменту Одеської міської ради, господарський суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно вимог ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Згідно з ч. 2 ст. 76 ГПК України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Предметом заявлених позивачами вимог є вимоги, зокрема, до ОСББ Добробут-2024 про визнання недійсним та скасування рішення установчих зборів ОСББ Добробут-2024, які оформлені протоколом №1 від 12.02.2024, про створення ОСББ у будинку за адресою: м. Одеса, вул. Жоліо Кюрі, 20.

Положеннями ч. 1-3 ст. 81 ГПК України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

В свою чергу, положеннями ч. 8, 9 ст. 81 ГПК України визначено, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Враховуючи предмет та підстави заявленого позивачами позову, приймаючи до уваги надання позивачами доказів неможливості самостійно подати витребувані докази, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання позивачів в частині вимог про витребування доказів у КП «Міське агентство з приватизації житла», ОСББ Добробут-2024, Юридичного департаменту Одеської міської ради.

Керуючись ст. ст. 73, 74, 81, 234 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

1.Клопотання позивачів в частині вимог про витребування доказів у КП «Міське агентство з приватизації житла», ОСББ Добробут-2024, Юридичного департаменту Одеської міської ради задовольнити.

2.Витребувати у КП «Міське агентство з приватизації житла» /65005, м. Одеса, вулиця Богдана Хмельницького, 66; ідентифікаційний код 20993536; miske_agentstvo@omr.gov.ua/ відомості щодо загальної кількості мешканців, які приватизували (житлові і нежитлові) приміщення у гуртожитку сімейного типу (із зазначенням площі/часток приватизованого майна), що знаходиться за адресою: 65025, м. Одеса, вул. Жоліо-Кюрі, буд. 20.

3. Витребувати у ОСББ Добробут-2024 /65025, м. Одеса, вул. Жоліо-Кюрі, буд. 20; ідентифікаційний код 45463763/ належним чином засвідчені копії документів, що стосуються створення ОСББ, а саме: рішення установчих зборів та усі інші документи відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», в тому числі, доказів повідомлення всіх співвласників житлових/нежитлових приміщень гуртожитку, що знаходиться за адресою: 65025, м. Одеса, вул. Жоліо-Кюрі, буд. 20, про проведення установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку; результати голосування співвласників на установчих зборах зі списком голосування по питанню порядку денного та листки письмового опитування; повноваження представників співвласників житлових/нежитлових приміщень гуртожитку, якщо голосування проводилось через представників; протоколи установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку з додатками; статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, затверджений рішенням установчих зборів співвласників (гуртожитку) багатоквартирного будинку.

4.Витребувати у Юридичного департаменту Одеської міської ради /legal_department@omr.gov.ua/ належним чином засвідчені копії матеріалів реєстраційної справи ОСББ Добробут-2024 /65025, м. Одеса, вул. Жоліо-Кюрі, буд. 20; ідентифікаційний код 45463763/.

5.Витребувані даною ухвалою докази слід надати до господарського суду Одеської області у строк до 19.06.2024. Витребувані докази можуть бути направлені на електронну пошту суду inbox@od.arbitr.gov.ua з обов`язковим використанням кваліфікованого електронного підпису.

6.Попередити відповідача, КП «Міське агентство з приватизації житла», Юридичний департамент Одеської міської ради, що за невиконання вимог господарського суду передбачена відповідальність у відповідності зі статтею 135 ГПК України.

Ухвала набрала законної сили 22.05.2024 та не підлягає оскарженню.

Повний текст ухвали складено 24.05.2024.

Суддя Желєзна Світлана Петрівна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу119308029
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —916/1410/24

Ухвала від 13.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 28.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 21.08.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні