Рішення
від 27.05.2024 по справі 736/924/24
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 736/924/24

Номер провадження 2/736/263/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 травня 2024 року м. Корюківка

Корюківський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Чурупченка М.І.,

за участю секретаря Макуха О.О.,

представника позивача, адвоката - Загальця О.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Корюківка у приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Холминської селищної ради Корюківського району Чернігівської області, третя особа на боці позивача яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Менська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в :

09травня 2024 року позивач звернулась до суду з цим позовом та просить визначити їй додатковий строк тривалістю 3 (три) місяці з моменту набрання рішенням чинності для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги аргументує тим, що після смерті матері відкрилась спадщина, яка складається з житлового будинку АДРЕСА_1 та з іншого майна. За життя мати не розпорядилась своїм майном, заповіту не склала, після її смерті спадщину ніхто не приймав, на час смерті вона проживала одна, до нотаріальних установ ніхто не звертався із заявою про прийняття спадщини після смерті матері, спадкова справа не відкривалась.

Після смерті матері у передбачений законом шестимісячний строк вона не звернулась до Корюківської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, бо у 2012 році захворіла, ніде не працювала, що і не дало їй можливості у передбачені строки звернутись до органів нотаріату. Крім того, на своє лікування вона витрачала багато коштів, тому і за своїм майновим станом вона не мала можливості звернутись до органів нотаріату для відкриття спадкової справи. За таких обставин вона пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини. Тому змушена звернутись до суду для визначення додаткового строку три місяці (з моменту набрання рішенням суду законної сили) на подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті її матері.

У судове засідання позивач не прибула. У судовому засіданні представник позивача вимоги позовної заяви підтримав та просив задовольнити.

У судове засідання від представника відповідача надійшла заява про розгляд справи без їх участі, проти позову не заперечують.

У судове засідання від третьої особи надано заяву про розгляд справи у їх відсутності, заперечень не надано, в рішенні покладаються на розсуд суду.

Судом встановлено, що після смерті матері відкрилась спадщина, яка складається з житлового будинку АДРЕСА_1 та з іншого майна. За життя мати не розпорядилась своїм майном, заповіту не склала, після її смерті спадщину ніхто не приймав, на час смерті вона проживала одна, до нотаріальних установ ніхто не звертався із заявою про прийняття спадщини після смерті матері, спадкова справа не відкривалась.

Після смерті матері у передбачений законом шестимісячний строк вона не звернулась до Корюківської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, бо у 2012 році захворіла, ніде не працювала, що і не дало їй можливості у передбачені строки звернутись до органів нотаріату. Крім того, на своє лікування вона витрачала багато коштів, тому і за своїм майновим станом вона не мала можливості звернутись до органів нотаріату для відкриття спадкової справи. На той час вона знала, що згідно раніше діючого законодавства для прийняття спадщини достатньо вступити у володіння спадковим майном, так як після смерті матері вона хазяйнувала в батьківському будинку, робила його ремонт, обробляла присадибну ділянку, то вважала, що прийняла спадщину. Для оформлення спадщини у 2012 році вона декілька разів намагалась звернутись до Корюківської районної державної нотаріальної контори для оформлення спадщини, але місцевий нотаріус був відсутній, його обов`язки виконував державний нотаріус з с. Сосниця, він здійснював прийом лише один раз на тиждень, тому у день прийому постійно була велика черга, люди чекали ввесь день, а у неї такої можливості не було. Так як вона помилково вважала, що прийняла спадщину після смерті матері, бо вступила у володіння спадковим майном, то вона не йшла на такі крайні заходи, як кілька-добове чергування біля нотаріальної контори, вона чекала коли скінчиться черга і вона спокійно оформить спадщину.

Таким чином, строк для прийняття спадщини після смерті матері вона пропустила з наступних поважних причин: у зв`язку з хворобою після смерті матері вона вимушена була тривалий час лікувалась, це відволікало її від інших справ, на своє лікування вона витрачала значні кошти, ніде не працювала, тому за своїм майновим станом вона не мала можливості звернутись вчасно до органів нотаріату. Крім того, вона помилково вважала, що прийняла спадщину, бо вступила у володіння спадковим майном, хазяйнувала в материному будинку, робила ремонт, обробляла город, її неодноразові спроби звернутись до Корюківської районної державної нотаріальної контори не давали результату, бо обов`язки державного нотаріуса виконував державний нотаріус з с. Сосниця, який здійснював прийом лише один раз на тиждень, до нотаріальної контори постійно була велика черга, а із-за хвороби у неї не було можливості тривалий час чекати в черзі, тому вона чекала коли черга закінчиться і вона оформить спадщину.

Крім неї, на спадщину ніхто не претендує, тому відповідачем по справі є орган самоврядування - Холминська селищна рада Корюківського району Чернігівської області, бо у разі не прийняття нею спадщини майно померлого є відумерлим і переходить у власність територіальної громади на підставі ст.1277 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Статтею 1270 ЦК України цей строк визначений як шість місяців, і починається він з часу відкриття спадщини (дня смерті).

Відповідно до ст.1272 Цивільного кодексу України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Оцінивши докази, суд вважає, що дійсно позивач пропустила строк з поважних причин.

Враховуючи вищевказане, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов є законним, обґрунтованим та підлягає задоволенню, бо саме такий термін, який вона просить, буде достатнім для подання заяви про прийняття спадщини.

Судовий збір, сплачений позивачем при зверненні до суду, слід залишити за нею.

Керуючись ст. 1272 ЦК України, ст.ст. 200, 206, 258-259, 263-265, 268, 354-355 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженці с. Козилівка Корюківського району Чернігівської області, додатковий строк три місяці (з дня набрання рішенням суду чинності) на подання до органів нотаріату заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судовий збір залишити за позивачем.

На рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду. Учасник справи, якому не було вручено рішення у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Суддя М.І.Чурупченко

СудКорюківський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу119313081
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —736/924/24

Рішення від 27.05.2024

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні