Ухвала
від 27.05.2024 по справі 215/3337/24
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/3337/24

2-о/215/105/24

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

27 травня 2024 року суддя Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Камбул М.О. ознайомившись із заявою ОСОБА_1 (місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Тернівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (місце знаходження за адресою: 50079, м. Кривий Ріг, пл. Петлякова, 1), про встановлення факту батьківства,-

ВСТАНОВИВ:

22.05.2024 представник заявника Йовдій Д.В., який діє в інтересах заявника ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту батьківства, в якій просить встановити факт батьківства ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який необхідний для вирішення питання оформлення пенсійних виплат щодо втрати годувальника.

Крім того, представник заявника ОСОБА_4 просить витребувати у Тернівського ВДРАЦС у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області ПМУМЮ (м. Одеса) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян та, за наявності, копію актового запису про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та у ІНФОРМАЦІЯ_3 документи щодо військовослужбовця, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 : наказ про виключення із списків особового складу військової частини; сповіщення про загибель; протокол військово-лікарської комісії щодо причин смерті, оскільки самостійно отримати вказану інформацію неможливо.

Заява, відповідно до ст. 316 ЦПК України, територіально підсудна Тернівському районному суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Зміст заяви відповідає вимогам ст. 318 ЦПК України.

На підставі ч.1, п. 5 ч.2 ст. 293, п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, дана категорія справи підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження в справі відсутні. Заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

На підставі викладених норм права, дана заява підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Як видно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Статтею 76 ЦПК України, передбачено,що доказами є будь-які дані,на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів),що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи,та інших обставин,які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими,речовими і електронними доказами;висновкам експертів;показаннями свідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з ч. 6 ст. 84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частиною 7, 8 ст. 84 ЦПК України встановлено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про задоволення заяви представника заявника про витребування доказів. Для об`єктивного та всебічного розгляду справи слід витребувати у Тернівського ВДРАЦС у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області ПМУМЮ (м. Одеса) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян та, за наявності, копію актового запису про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та у ІНФОРМАЦІЯ_3 документи щодо військовослужбовця, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 : наказ про виключення із списків особового складу військової частини; сповіщення про загибель; протокол військово-лікарської комісії щодо причин смерті.

Також, із заяви вбачається, що отримання факту батьківства заявнику необхідне для подальшого оформлення малолітньому сину ОСОБА_3 пенсії у зв`язку із втратою годувальника у зв`язку із загибеллю батька-військовослужбовця, тому слід зазначити, що згідно ст. ст. 52, 53 ЦПК України, треті (зацікавлені) особи можуть вступити у справу до закінчення судового розгляду.

Відповідно до п. 6-1 с. 18 ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", членам сімей військовослужбовців, які проходять військову службу в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України "Про оборону України", гарантується виплата грошового забезпечення цих військовослужбовців у разі неможливості ними його отримання під час участі у бойових діях та операціях. У такому разі виплата грошового забезпечення здійснюється членам сімей військовослужбовців, зазначеним у пункті 6 статті 9 цього Закону.

Порядок виплати грошового забезпечення зазначеним у цьому пункті членам сімей військовослужбовців визначається Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями та правоохоронними органами, а також військовими формуваннями, правоохоронними і розвідувальними органами, в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями.

З огляду на викладені обставини та норми права, суд приходить до висновку про необхідність залучення в якості заінтересованої особи Міністерство оборони України.

Керуючись ст. ст. 12,52, 53, 84, 260, 261, 293, 294, 315-318 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Тернівський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті КривомуРозі Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті Південногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Одеса) про встановлення факту батьківства.

Залучити до участі у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Тернівський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану умісті КривомуРозі Криворізькогорайону Дніпропетровськоїобласті Південногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Одеса) про встановлення факту батьківства, в якості заінтересованої особи: Міністерство оборони України (місцезнаходження за адресою: 03168, місто Київ, пр-т Повітрофлотський, буд. 6, код ЄДРПОУ 00034022).

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження, який призначити на 10-30 год. 01.07.2024, в приміщенні Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у залі судових засідань № 3, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Ухтомського, буд. № 23, каб. № 304.

Витребувати у Тернівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян та, за наявності, копію актового запису про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Витребувати у ІНФОРМАЦІЯ_3 , документи щодо військовослужбовця ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 :

1. Наказ про виключення із списків особового складу військової частини;

2. Сповіщення про загибель;

3. Протокол військово-лікарської комісії щодо причин смерті.

Роз`яснити, що відповідно до ст. 84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу у вигляді тимчасового вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом, а також накладення штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвалу суду щодо витребування письмових доказів направити Тернівському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) та ІНФОРМАЦІЯ_3 для виконання та встановити строк надання витребуваних доказів до 01 липня 2024 року.

Визначити заінтересованим особам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на заяву. У зазначений строк заінтересовані особи мають право надіслати суду відзив на заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти заяви.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів заінтересовані особи зобов`язані надіслати іншим учасникам справи.

Про дату проведення судового засідання повідомити заявника, заінтересованих осіб та викликати їх.

Повідомити учасників справи про наявність у суді технічної можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://tr.dp.court.gov.ua/sud0441/gromadyanam/csz/.

Копію ухвали суду про прийняття до розгляду та відкриття провадження по справі в порядку окремого провадження надіслати заявнику, а заінтересованим особам - копію даної ухвали, а також копію заяви з доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвалу складенота підписаносуддею 27травня 2024 року.

Суддя:

СудТернівський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу119316201
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту народження, з них:

Судовий реєстр по справі —215/3337/24

Рішення від 24.09.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 19.08.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 25.06.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні