Ухвала
від 27.05.2024 по справі 910/5349/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

27.05.2024Справа № 910/5349/24

Суддя Господарського суду міста Києва Селівон А.М., розглянувши

позовну заяву

1. Гр. ОСОБА_1

АДРЕСА_1

2. Гр. ОСОБА_2 АДРЕСА_1

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРАФІТІНВЕСТ" 01135, місто Київ, ВУЛИЦЯ ШОЛУДЕНКА, будинок 6

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗАВАЛЛІВСЬКИЙ ГРАФІТ" 01135, місто Київ, ВУЛИЦЯ ШОЛУДЕНКА, будинок 6

3. Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОУН ФАУНД" 26334, Кіровоградська обл., Гайворонський р-н, селище міського типу Завалля, ВУЛИЦЯ НЕБЕСНОЇ СОТНІ, будинок 76, корпус А

4. Компанії Volt Resources Limited, Level 25, 108 St Georges Terrace, Perth Australia 6000

про стягнення (витребування з володіння) частки в статутному капіталі та визначення розміру часток учасників в статутному капіталі товариств

ВСТАНОВИВ:

Гр-н Колесниченко Володимир Миколайович та гр. ОСОБА_2 звернулись до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Графітінвест», Товариства з обмеженою відповідальністю «Заваллівскьий графіт», Товариства з обмеженою відповідальністю «Стоун фаунд» та Компанії Volt Resources Limited, Австралія про стягнення (витребування з володіння) Компанії Volt Resources Limited на користь позивачів часток в статутних капіталах капіталі товариств - відповідачів 1-3, а також визначення розміру часток учасників у статутних капіталах товариств - відповідачів 1-3.

В обґрунтування позовних вимог позивачі посилаються на неналежне виконання відповідачем 4 - Компанією Volt Resources Limited як покупцем умов укладеного між позивачами та компанією Договору купівлі - продажу часток в ТОВ "Графітінвест", ТОВ "Заваллівський Графіт" та ТОВ "Стоун Фаунд" від 23.04.2021 року в частині своєчасної та повної сплати на користь позивачів купівельної ціни часток (відкладеного платежу), внаслідок чого позивачі зазначають про наявність підстав для повернення частини неоплачених покупцем часток, що сукупно складає 15% статутного капіталу товариств - 4 725 300,00 грн. Додатково позивачі зазначають про необхідність захисту своїх корпоративних прав шляхом відновлення складу учасників товариств, повернення часток та визначення розмірів учасників у статутних капіталах ТОВ "Графітінвест", ТОВ "Заваллівський Графіт" та ТОВ "Стоун Фаунд" з урахуванням розміру фактичної оплати за відчужені частки.

Суд зазначає, що вимоги щодо форми та змісту позовної заяви закріплені у статті 162 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

У відповідності до частини 8 статті 176 ГПК України суддя може користуватися даними Єдиного державного демографічного реєстру.

Так, відповідно до пункту 1 частини першої статті 13 Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" документи, оформлення яких передбачається цим Законом із застосуванням засобів Реєстру, відповідно до їх функціонального призначення поділяються на: документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України: а) паспорт громадянина України; б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон; в) дипломатичний паспорт України; г) службовий паспорт України; ґ) посвідчення особи моряка; д) посвідчення члена екіпажу; е) посвідчення особи на повернення в Україну; є) тимчасове посвідчення громадянина України.

Як встановлено судом, позивачами в поданій суду 30.04.2024 року позовній заяві зазначені гр. ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та гр. ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2 ).

В той же час згідно отриманої судом з Єдиного державного демографічного реєстру за запитами від 27.05.2024 року відповідей №№ 610275, 610277 інформації щодо персональних даних (інформація про особу) позивачів, прізвищами останніх є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , тобто зазначені в позовній заяві прізвища позивачів не відповідають як паспортним даним, так і персональним даним заявників, зазначеним в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Також суд зазначає, що відповідачем 4 у позові визначена Компанія Volt Resources Limited, Level 25, 108 St Georges Terrace, Perth Australia 6000, яка є нерезидентом України, інформація щодо наявності на території України офіційно зареєстрованого представництва відповідача на момент вирішення питання про відкриття провадження у справі у суду відсутня.

Відповідно до статті 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні суб`єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов`язки, що і суб`єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно статті ст. 73 Закону України "Про міжнародне приватне право" іноземці, особи без громадянства, іноземні юридичні особи, іноземні держави (їх органи та посадові особи) та міжнародні організації (далі - іноземні особи) мають право звертатися до судів України для захисту своїх прав, свобод чи інтересів. Міжнародними договорами України та законами України можуть бути встановлені особливості участі у процесі дипломатичних агентів, персоналу міжнародних організацій та інших осіб.

Статтю 13 Закону України "Про міжнародне приватне право" внормовано, що документи, що видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Згідно ст. 74 Закону України "Про міжнародне приватне право" процесуальна правоздатність і дієздатність іноземних осіб в Україні визначаються відповідно до права України. На вимогу суду який розглядає справу, іноземна юридична особа має представити оформлений з урахуванням ст. 13 цього закону документ, що є доказом правосуб`єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Таким чином, оскільки відповідачем у даній справі є нерезидент України, до позовної заяви мають бути додані докази правосуб`єктності такої особи (належним чином засвідчені витяги з торгівельного (банківського, судового) реєстру країни (або інші еквівалентні докази правового статусу)), Статуту тощо.

Натомість, будь - яких документів на підтвердження правосуб`єктності відповідача 4 - Компанії Volt Resources Limited, Australia та/або пояснень щодо неможливості надання таких доказів позивачами суду не надано.

Згідно ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

За наведених обставин, оскільки подана позивачами позовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне залишити її без руху та надати позивачам строк для усунення вищевказаних недоліків.

Суд звертає увагу позивачів, що відповідно до ч. 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 162, 164, 172, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Гр. ОСОБА_1 та гр. ОСОБА_2 без руху.

2. Встановити Гр. ОСОБА_1 та гр. ОСОБА_2 строк на усунення недоліків позовної заяви - 10 (десять) днів з дня вручення ухвали про залишення зустрічної позовної заяви без руху.

3. Встановити Гр. ОСОБА_1 та гр. ОСОБА_2 спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- подання до суду належних та допустимих доказів правосуб`єктності юридичної особи відповідача 4 - Компанії Volt Resources Limited, Australia (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо);

- приведення вступної частини позовної заяви в частині особистих даних позивачів (прізвищ) у відповідність до їх фактичного змісту.

Надати суду докази направлення копій вказаних доказів відповідачам.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Селівон

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу119330235
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин пов’язані з правами на акції, частку у статутному капіталі

Судовий реєстр по справі —910/5349/24

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні