Рішення
від 28.05.2024 по справі 168/413/24
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/413/24

Провадження № 2/168/193/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2024 року Старовижівський районний суд Волинської області в складі

головуючого - судді Хаврони О.Й.,

з участю: секретаря Островерхої Т.С.,

розглянувши в смт. Стара Вижівка в залі суду у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Дубечненської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позов мотивований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_1 , після смерті якого відкрилася спадщина на належне йому майно. Спадкоємцем першої черги за законом є сестра позивача - відповідач ОСОБА_2 , яка зі спадкодавцем на день смерті не проживала, заяву про прийняття спадщини у шестимісячний строк після його смерті та про визначення додаткового строку для прийняття спадщини не подавала. Інших спадкоємців немає. Про необхідність подання заяви про прийняття спадщини йому відомо не було. Оскільки проживав разом з батьком, доглядав за ним, здійснив похорон, то вважав, що прийняв спадщину. Вказуючи, що встановлений законом шестимісячний строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини він пропустив з поважних причин, просить визначити йому додатковий строк два місяці для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 .

У підготовче засідання позивач та його представник не з`явилися, подали до суду заяву, в якій позов підтримують та просять розглядати справу без їх участі.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явилась, подала клопотання про розгляд справи у її відсутності, позов визнає.

Представник відповідача Дубечненської сільської ради у підготовче засідання не з`явився, подав заяву, в якій вказує, що з позовом згідний та просить справу розглядати за відсутності представника.

Враховуючи, що в підготовче засідання учасники судового розгляду не з`явились, то відповідно до вимог ч.2ст.247ЦПК України суд розглядає справу без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов слід задоволити з таких підстав.

Ч.3 ст.200 ЦПК України передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Відповідно до ч.1 ст.206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

За встановленими законом правилами здійснення права на спадкування право на спадщину виникає у день її відкриття, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.3 ст.1223, ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч.3 ст.1272 ЦК України).

За змістом наведених норм матеріального права право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття і для реалізації цього права закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини, а правила ч.3 ст.1272ЦК України можуть бути застосовані лише у випадку, якщо у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви та ці обставини визнані судом поважними.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ковелі Волинської областіі після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно (а.с. 7).

Відповідно до довідки Дубечненської сільськоїради № 117 від 31.01.2024 р. ОСОБА_1 на день смерті проживав один (а.с. 15).

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 8).

За життя ОСОБА_1 заповітів не складав, після його смерті спадкова справа не заводилася, ніхто із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не звертався, що підтверджується інформаційними довідками зі Спадкових реєстрів (а.с. 47-48).

Позивач є сином спадкодавця і належить до спадкоємців за законом першої черги (а.с. 6).

Приватним нотаріусом 06.02.2024 р. позивачу відмовлено в оформленні спадкових прав у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 та рекомендовано звернутись до суду для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини (а.с. 20).

На час смерті спадкодавець проживав один, а тому для прийняття спадщини після його смерті відповідно до вимог ст.ст. 1269, 1270 ЦК України позивач у шестимісячний строк зобов`язаний був подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Звертаючись до суду із цим позовом, позивач покликався на те, що причиною пропуску строку для прийняття спадщини є необізнаність із правилами спадкування, а саме, необхідністю реєстрації місця проживання зі спадкодавцем, в зв`язку з чим він не подав у встановлений законом строк заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 .

Виходячи з положеньст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожному гарантується право на справедливий суд, яке включає в себе принцип доступу до суду, ефективність якого обумовлюється тим, що особі має бути забезпечена можливість звернутися до суду за вирішенням певного питання, і що держава не повинна чинити правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права. Захистити свої права позивач може лише в шляхом звернення до суду. У ході розгляду справи встановлено, що шестимісячний строк подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 позивач пропустив з наведених вище причин. За таких обставин наданням позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини буде доцільним, а також при цьому буде дотримано розумної пропорційності між втручанням у право особи та інтересами суспільства.

Суд приходить до висновку, що причини пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини є поважними, а тому з метою захисту права позивача на спадкування позов слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 1268, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 206, 247, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , 2 (два) місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Волинського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрований: АДРЕСА_1 , проживає: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Представник позивача: ОСОБА_5 , адреса для листування: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Дубечненська сільська рада, адреса місця знаходження: вул. Незалежності, 20, с.Дубечне, Ковельський район, Волинська область, код за ЄДРПОУ 04332940.

Повне судове рішення складено 28.05.2024 р.

Суддя О. Й. Хаврона

СудСтаровижівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119332204
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —168/413/24

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Хаврона О. Й.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Хаврона О. Й.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Хаврона О. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні