Ухвала
від 27.05.2024 по справі 367/216/23
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/216/23

Провадження №2/367/1228/2024

УХВАЛА

Іменем України

27 травня 2024 року м. Ірпінь

Ірпінський міський суд Київської області у складі:

головуючого судді Одарюка М.П.,

за участю секретаря судового засідання Довгополої І.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Ірпені цивільну справу № 367/216/23 за позовом Керівника Бучанської окружної прокуратури Київської області, який діє в інтересах держави в собі: Київської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРО БУДІНВЕСТ ГРУП», третя особа: Державне підприємство «Київське лісове господарство» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Ірпінського міського суду Київської області перебуває вказана цивільна справа.

27 травня 2024 року від прокурора Бучанської окружної прокуратури, як представника позивача через канцелярію суду надійшла заява про зміну предмету позову та залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, в якій з урахуванням уточнень останні просить суд:

1). витребувати на користь держави в особі Київської обласної державної адміністрації з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРО БУДІНВЕСТ ГРУП» (ЄДРПОУ: 44573009) земельну ділянку лісогосподарського призначення з кадастровим номером 3210900000:03:005:0063, площею 1.5551 га;

2). скасувати рішення державного реєстратора Сквирської міської ради Київської області Шерстюк Альони Олександрівни про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 19.11.2021 за індексним номером 61722017, яким за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) було зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3210900000:03:005:0063, площею 1.5551 га;

3). скасувати рішення державного реєстратора - приватного нотаріуса Бучанського районного нотаріального округу Леденьова Івана Сергійовича про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 20.11.2021 за індексним номером 61732762, яким за Товариством з обмеженою відповідальністю «ЄВРО БУДІНВЕСТ ГРУП» (ЄДРПОУ: 44573009) зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3210900000:03:005:0063, площею 1.5551 га та замінити третю особу Державне підприємство «Київське лісове господарство» на його правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство « ЛІСИ УКРАЇНИ».

Учасники справи та їх представники в судове засідання не з`явились, причини неявки суду не повідомили.

Представник другого відповідача подав заяву, яка не підписана електронно - цифровим ключом, про відкладення розгляду справи у зв`язку з участю в іншому судовому засіданні в Печерському районному суді міста Києва.

Суд не приймає до увагу дане клопотання, оскільки його підписанта неможливо ідентифікувати через відсутність електронно - цифрового підпису, по - друге, не надано доказів неможливості участі іншого представника або керівника підприємства "ТОВ "Євро будінвест груп".

Вивчивши надані суду докази, суд прийшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Відповідно до ч.1,3 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Із змісту частин 2,3 ст.49 ЦПК України вбачається, що позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Відповідно до ч.4 ст.49 ЦПК України, зміна предмета або підстав позову при новому розгляді справи допускається в строки, встановлені частиною третьою цієї статті, лише у випадку, якщо це необхідно для захисту прав позивача у зв`язку із зміною фактичних обставин справи, що сталася після закінчення підготовчого засідання, або, якщо справа розглядалася за правилами спрощеного позовного провадження, - після початку першого судового засідання при первісному розгляді справи.

Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві.

Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір попередньо поданих вимог майнового характеру, відповідно заявленої ціни позову.

Крім того, загальні положення ЦПК України вказують, що підстава позову це фактичні обставини, на яких ґрунтується вимога позивача. Зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача.

Предмет позову це частина позову, яка становить матеріально-правову вимогу позивача до відповідача, щодо якої суд повинен ухвалити рішення. Ця вимога повинна мати правовий характер, тобто бути врегульованою нормами матеріального права, а також підпадати під цивільну юрисдикцію.

Підстава позову це частина позову, яка відображає обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги і докази, що підтверджують кожну обставину, а також наявність підстав для звільнення від доказування.

Так, згідно із постановою Верховного Суду у справі № 922/404/19 від 09.07.2020 року, зроблено висновок: «позовом є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову. При цьому під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві. Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір вимог майнового характеру. Під збільшенням розміру позовних вимог не може розумітися заявлення ще однієї чи кількох вимог, додатково до викладених у позовній заяві. Неправомірно під виглядом збільшення розміру позовних вимог висувати нові вимоги, які не були зазначені у тексті позовної заяви.

Позивач може змінити або підставу, або предмет позову. Одночасна зміна підстав і предмету позову не допускається. Верховний Суд вказує, що якщо в процесі розгляду справи повністю змінюються підстави й предмет позову, то це слід розглядати як нові позовні вимоги, які мають бути оформлені письмовою заявою у відповідності з ЦПК України одночасною відмовою від раніше заявлених вимог.

Вивчивши первісні позовні вимоги та позовні вимоги в новій редакції, суд вважає, що сторона позивача змінила предмет позову не змінюючи підставу позову.

Враховуючи, що позивач у встановлений законом строк подав заяву про зміну предмету позову, то суд вважає за необхідне заяву про зміну позовних вимог прийняти до розгляду та долучити її до матеріалів справи, розгляд справи проводити з урахуванням змінених позовних вимог.

Згідно ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 26.10.2022 № 804 створено Державне спеціалізоване господарське підприємство « ЛІСИ УКРАЇНИ».

Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 28.10.2022 № 946 припинено Державне підприємство « Київське лісове господарство» шляхом реорганізації, а саме приєднання до ДП « ЛІСИ УКРАЇНИ». Цим же наказом визначено, що ДП «ЛІСИ УКРАЇНИ» є правонаступником прав та обов`язків ДП « Київське лісове господарство».

При таких обставинах, суд вважає, що наявні правові підстави для відкладення підготовчого засідання та задоволення клопотання позивача.

Керуючись ст.ст.49,55,259-261,353 ЦПК України, суддя,-

У х в а л и в:

Клопотання прокурора Бучанської окружної прокуратури, як представника позивача про зміну предмету позову та заміну третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову на стороні позивача задовольнити.

Прийняти заяву про зміну предмету позову.

Позовні вимоги викласти в наступній редакції:

витребувати на користь держави в особі Київської обласної державної адміністрації з чужого незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРО БУДІНВЕСТ ГРУП» (ЄДРПОУ: 44573009) земельну ділянку лісогосподарського призначення з кадастровим номером 3210900000:03:005:0063, площею 1.5551 га;

2). скасувати рішення державного реєстратора Сквирської міської ради Київської області Шерстюк Альони Олександрівни про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 19.11.2021 за індексним номером 61722017, яким за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) було зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3210900000:03:005:0063, площею 1.5551 га;

3). скасувати рішення державного реєстратора - приватного нотаріуса Бучанського районного нотаріального округу Леденьова Івана Сергійовича про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 20.11.2021 за індексним номером 61732762, яким за Товариством з обмеженою відповідальністю «ЄВРО БУДІНВЕСТ ГРУП» (ЄДРПОУ: 44573009) зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3210900000:03:005:0063, площею 1.5551 га та замінити третю особу Державне підприємство «Київське лісове господарство» на його правонаступника Державне спеціалізоване господарське підприємство « ЛІСИ УКРАЇНИ».

Замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача- Державне підприємство « Київське лісове господарство» на третю особу яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача-Державне спеціалізоване господарське підприємство « ЛІСИ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 44768034, адреса: 01601, м. Київ, вул. Руставелі Шота, буд. 9-А)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі має право надіслати: суду пояснення щодо позову, іншим учасникам справи - копію пояснень. Зазначені дії третя особа має право вчинити у п`ятиденний строк з дня вручення відзиву.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву з врахуванням збільшення розміру позовних вимог, а також всіх письмових доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч.4ст. 178 ЦПК Україниодночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідачі зобов`язані надіслати іншим учасникам справи

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ними відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу десятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення на відповідь на відзив, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Зобов`язати представника позивача надати суду копію позову з додатками до нього для направлення залученій особі.

Підготовче засідання по цивільній справі позовом Керівника Бучанської окружної прокуратури Київської області, який діє в інтересах держави в собі: Київської обласної державної адміністрації до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРО БУДІНВЕСТ ГРУП», третя особа: Державне підприємство «Київське лісове господарство» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою відкласти на 14 годину 00 хвилин 01 липня 2024 року.

Викликати в наступне судове засідання учасників справи.

Роз`яснити учасникам справи наслідки неявки в судове засідання в залежності від їх процесуального статусу.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя М.П. Одарюк

СудІрпінський міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119332954
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —367/216/23

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Одарюк М. П.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Одарюк М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні