Рішення
від 28.05.2024 по справі 568/461/24
РАДИВИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №568/461/24

Провадження №2/568/161/24

28 травня 2024 р. м.Радивилів

Радивилівський районний суд Рівненської області

суддя Сільман А.О.

секретар судового засідання Саган В.В.

розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу

за позовом ОСОБА_1

до Радивилівської міської ради Дубенського району Рівненської області

про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Радивилівської міської ради Дубенського району Рівненської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

В обґрунтовування вимог посилалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її матір ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на земельну ділянку площею 3,18 га на території Башарівської сільської ради Радивилівського району Рівненської області.

Зазначає, що після смерті матері її цивільний чоловік проходив військову службу в зоні активних бойових дій, вона перебувала у тяжкому стресовому стані, а тому пропустила строк звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини на 18 днів, у зв`язку з чим просить позов задовільнити.

Ухвалою від 27.03.2024 р. позовну заяву прийнято до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 16.04.2024 р. судове засідання відкладено.

Ухвалою від 14.05.2024 закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду по суті.

В судове засідання сторони не з`явились, причини неявки не повідомили. Про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином, що підтверджується розпискою про отримання виклику до суду.

Від позивача надійшло клопотання про проведення судового засідання без її участі. Позовні вимоги підтримує.

Відповідач правом на подання відзиву не скористався, причини неявки не повідомив.

Відповідно до ст. 223 ЦПК України, неявка в судове засідання учасників справи не перешкоджає розгляду справи по суті.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши докази наявні в матеріалах справи, суд враховує наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 від 27.03.1972 р.) (а.с. 7).

У зв`язку з реєстрацією шлюбу ОСОБА_3 змінила прізвище на " ОСОБА_4 ".

Відповідно до державного акту на право власності на землю №021793 ОСОБА_2 належить на праві власності земельна ділянка площею 3,18 га для ведення сільськогосподарського виробництва на території Башарівської сільської ради Радивилівського району (а.с. 58).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , про що Радивилівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Дубенському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції зроблено запис №50 та видане свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 від 03.03.2023 р.

Приватним нотаріусом Дубенського районного нотаріального округу Рівненської області позивачу відмовлено у заведенні спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , оскільки спадкоємцем пропущено встановлений законом шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини (а.с. 59).

Відповідно до листа приватного нотаріуса № 43-01/16 від 14.05.2024 р. спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 не заводилася (а.с. 60).

З акту обстеження матеріально-побутових умов сім`ї №131 від 22.04.2024 р. вбачається, що за адресою: АДРЕСА_1 , проживають однією сім`єю без реєстрації шлюбу та ведуть спільний побут ОСОБА_1 та ОСОБА_5 (а.с. 49).

З довідки в/ч НОМЕР_3 № 1362/1666 від 04.04.2024 р. вбачається, що ОСОБА_5 перебуває на військовому обліку у в/ч НОМЕР_3 (а.с. 50).

Згідно зі статтями 1216, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина перша статті 1270 ЦК України).

За загальними нормами про спадкування, право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Норми частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: тривала хвороба спадкоємців; велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, у тому числі закордонними; перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Суд враховує пояснення позивача про те, що внаслідок смерті матері та проходженням в цей час її чоловіком військової служби під час мобілізації в зоні активних бойових дій, ОСОБА_1 перебувала у довготривалому стресовому стані.

З огляду на зазначене, враховуючи те, що у спадкоємця існували перешкоди для подання заяви про прийняття спадщини, а саме тяжкий стресовий стан, спричинений втратою матері та небезпекою для життя її чоловіка, враховуючи незначний проміжок пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини (18 днів), суд дійшов висновку, що наявні правові підстави для визначення ОСОБА_1 додаткового строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Керуючись ст. ст. 211, 263-266, 268, 272 ЦПК України , суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Радивилівської міської ради Дубенського району Рівненської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовільнити.

Визнати поважною причину пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_1 (місце проживання АДРЕСА_2 )

Відповідач:Радивилівська міська рада Дубенського району Рівненської області (місцезнаходження 35500, Рівненська обл., Дубенський р-н, м.Радивилів, вул.Паркова, 5, ЄДРПОУ 04057847)

Повний текст рішення виготовлений 28.05.2024 р.

Суддя А.О. Сільман

СудРадивилівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119334117
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —568/461/24

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні