Ухвала
від 23.05.2024 по справі 480/412/24
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

23 травня 2024 року Справа № 480/412/24

Сумський окружний адміністративний суд у складі судді - Осіпової О.О., розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду в м. Суми заяву представника відповідача про заміну сторони виконачого провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Державної установи "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 08.04.2024 адміністративний позов ОСОБА_1 до Державної установи "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії задоволено.

Визнано протиправними дії Державної установи "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області", яка полягає у відмові ОСОБА_1 підготувати та надати до Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області оновлену довідку про грошове забезпечення для перерахунку пенсії станом на 01.01.2023 із застосуванням при обчисленні розміру посадового окладу та інших видів грошового забезпечення, розмір яких визначається із застосуванням розміру посадового окладу, розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, відповідно до Закону України від 09.04.1992 № 2262-ХІІ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 № 704 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб".

Зобов`язано Державну установу "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області" підготувати і надати до Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області оновлену довідку про розмір грошового забезпечення ОСОБА_1 , станом на 01.01.2023, у відповідності до вимог статей 43 і 63 Закону України від 09.04.1992 №2262-ХІІ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" з врахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 №704 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб" щодо визначення посадового окладу і окладу за військовим званням шляхом множення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, на відповідний тарифний коефіцієнт, та з обов`язковим зазначенням відомостей про розміри щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії, для здійснення обчислення та перерахунку пенсії з 01.02.2023.

Ухвалою суду від 10.05.2024 у задоволенні заяви Державної установи "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області" про заміну сторони у справі №480/4212/24 відмовлено.

13.05.2024 року Державна установа "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області" звернулася до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, в якій просить замінити стягувана у виконавчому провадженні щодо виконання рішення Сумського окружного адміністративного суду від 08.04.2024 року у справі №480/412/24 на Головний сервісний центр Міністерства внутрішніх справ.

Ухвалою суду від 14.05.2024 заяву представника ГУ ПФУ в Сумській області про заміну сторони виконавчого провадження призначено до розгляду у судовому засіданні на 23.05.2024.

Представники сторін та завник в судове засідання не з`явилися, про місце, час та дату розгляду заяви повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи приписи вказаних норм, суд вважає за можливе провести розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження у порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши матеріали заяви, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 року № 1404-VIII виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

За приписами ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частини 1 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Суд встановив, що Наказом МВС від 07.11.2015 № 1447 було затверджено Положення про ДУ ТМО. Відповідно до нього ДУ ТМО є бюджетною установою та підпорядковується МВС України.

Наказом МВС України від 25.02.2019 № 129 «Про визнання в Міністерстві внутрішніх справ України уповноваженого структурного підрозділу з підготовки та подання до органів Пенсійного фонду України документів для призначення (перерахунок) пенсій» було визнано в МВС України уповноваженим структурним підрозділом з підготовки та подання до органів ПФУ документів для призначення (перерахунку) пенсій Департамент персоналу, організації освітньої та наукової діяльності МВС України з покладанням таких функцій на управління координації пенсійних та соціально-гуманітарних питань цього Департамент. Пунктом 2 цього наказу забезпечення внесення відповідних змін до положень про територіальні медичні об`єднання МВС України по областях, місту Києву.

16.04.2021 наказом МВС України № 291 було внесено зміни до наказу МВС України від 25.02.2019 № 129.

« 1. Визнати в МВС України:

1) Департамент персоналу уповноваженим структурним підрозділом з підготовки та подання до органів ПФУ документів для призначення (перерахунку) пенсій з покладанням таких функцій на управління координації пенсійних питань та соціальної роботи цього Департаменту;

2) Територіальні медичні об`єднання МВС України по областях, місту Києву уповноваженими установами за видачу довідок про розмір грошового забезпечення з покладанням таких функцій на відповідні сектори (відділи) із соціально-гуманітарних питань цих державних установ».

В подальшому, 22.04.2024 наказом МВС України № 259 було визнано таким, що втратив чинність наказ МВС України від 25.02.2019 № 129 «Про визнання в Міністерстві внутрішніх справ України уповноваженого структурного підрозділу з підготовки та подання до органів Пенсійного фонду України документів для призначення (перерахунок) пенсій» (зі змінами).

Таким чином, з 22.04.2024 ДУ ТМО по областях втратили повноваження на видачу довідок про розмір грошового забезпечення, які раніше були покладені на відповідні сектори (відділи) із соціально-гуманітарних питань цих державних установ.

Відтак, пенсіонери системи органів внутрішніх справ із заявами щодо оформлення довідок про розмір грошового забезпечення для проведення перерахунку пенсій звераються безпосередньо за місцем їх проживання до сектору з пенсійних питань з обслугування регіональних сервісних центрів ГСЦ МВС по областях, місту Києву.

Суд зазначає, що позивач зареєстрований у м. Суми Сумської області, тобто суб`єктом владних повноважень, який уповноважений підготувати та направити довідку про розмір грошового забезпечення для проведення перерахунку пенсії у справі №480/412/24, буде Регіональний сервісний центр МВС в Харківській, Полтавській та Сумській областях, який відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є філією Головного сервісного центру МВС.

Враховуючи викладене, представник відповідача помилково вважає, що належним стягувачем у даній справі є Головний сервісний центр Міністерства внутрішніх справ, оскільки судом встановлено, що повноваження щодо оформлення довідок про розмір грошового забезпечення для проведення перерахунку пенсій віднесено до секторів з пенсійних питань з обслугування регіональних сервісних центрів ГСЦ МВС по областях, місту Києву.

Отже, суд відмовляє в заміні сторони виконавчого провадження, а саме боржника - на Головний сервісний центр Міністерства внутрішніх справ.

Однак, враховуючи підстави зазаначені вище та право позивача на своєчасне виконання рішення суду, яке є невід`ємною частиною права на справедливий суд, суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви відповідача про зміну боржника, а саме: замінити боржника у справі № 480/412/24 з Державної установи "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області" на Регіональний сервісний центр МВС в Харківській, Полтавській та Сумській областях (м. Харків, вул. Шевченка, буд. 26, код ЄДРПОУ - 45329727).

Керуючись ст. ст. 248, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Державної установи "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області" про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити частково.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні по виконанню рішення Сумського окружного адміністративного суду від 08.04.2024 по справі №480/412/24, а саме Державну установу "Територіальне медичне об`єднання Міністерства внутрішніх справ України по Сумській області" (вул. Герасима Кондратьєва, 23, м. Суми,Сумська область,40000, код ЄДРПОУ 08733899) на Регіональний сервісний центр МВС в Харківській, Полтавській та Сумській областях (м. Харків, вул. Шевченка, буд. 26, код ЄДРПОУ - 45329727).

В задоволенні іншої частини заяви відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О.О. Осіпова

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119339366
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, з них осіб, звільнених з публічної служби

Судовий реєстр по справі —480/412/24

Ухвала від 21.06.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 10.06.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 10.06.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Кононенко З.О.

Ухвала від 05.06.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Ухвала від 23.05.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Ухвала від 14.05.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Ухвала від 10.05.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Рішення від 08.04.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Ухвала від 01.02.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні