Рішення
від 28.05.2024 по справі 723/1619/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/1619/24

Провадження № 2/723/2289/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районнийсуд Чернівецькоїобласті в складі:

головуючого судді Бужори В.Т.,

за участю секретаря судового засідання Чікал І.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Сторожинець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , до Сторожинецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно за законом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 звернулася до суду з цивільним позовом до Сторожинецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно за законом, посилаючись на наступне.

Вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 0,8568 га, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Банилово-Підгірнівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області.

Зазначає, що дружина спадкодавця ОСОБА_4 своєчасно прийняла спадщину, однак ІНФОРМАЦІЯ_2 померла.

Також зазначає, що вона, будучи дочкою спадкодавця та спадкоємцем за законом першої черги, своєчасно прийняла спадщину, однак оформити право на неї в нотаріальному порядку не може у зв`язку із втратою оригіналу державного акту.

Вказує, що крім неї спадкоємців за законом після смерті ОСОБА_3 немає.

В зв`язку з цим просить визнати її власником спадкового майна за законом, а саме: земельної ділянки площею 0,8568 га, кадастровий номер 7324580500:01:001:0054, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Банилово-Підгірнівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, і належала ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 637946.

Позивачка ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явилася, її представник ОСОБА_2 надав суду заяву, в якій просив цивільну справу розглянути у його відсутності та у відсутності позивачки, позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задовольнити.

Представник відповідача Сторожинецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області в підготовче судове засідання не з`явився, до суду надійшла заява, про розгляд справи у відсутності представника, прийняття остаточного рішення залишають на розсуд суду.

Неявка сторін в підготовче судове засідання з огляду на подачу ними заяв про розгляд справи у їх відсутності, з врахуванням положень ст.198 ЦПК України не перешкоджає проведенню підготовчого судового засідання за відсутності учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, приймаючи до уваги, що представником відповідача подано заяву про визнання позову, і таке визнання на думку суду не суперечить закону і не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, суд вважає, що наявні підстави для задоволення позову.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 .

Після його смерті відкрилася спадщина, що складається із земельної ділянки площею 0,8568 га, кадастровий номер 7324580500:01:001:0054, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Банилово-Підгірнівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, яка належала ОСОБА_3 , що підтверджується копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №637946.

ОСОБА_4 , будучи дружиною спадкодавця, тобто в силу ст.1261 ЦК України спадкоємцем за законом першої черги, постійно проживала зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а тому відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України вважається такою, що прийняла спадщину, що підтверджується довідкою Банилово-Підгірнівського старостинського округу №702 від 29.03.2024 року.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 .

Після смерті ОСОБА_4 спадкова справа не реєструвалась, що підтверджується копією витягу зі Спадкового реєстру №76431348 від 01.04.2024 року.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина, що складається з земельної ділянки площею 0,8568 га, кадастровий номер 7324580500:01:001:0054, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Банилово-Підгірнівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, яку ОСОБА_4 прийняла у спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_3 , однак не оформила своїх спадкових прав.

ОСОБА_1 , будучи дочкою спадкодавця та спадкоємцем за законом першої черги, тобто в силу ст.1261 ЦК України, на час відкриття спадщини постійно проживала зі спадкодавцем, а тому відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України вважається такою, що прийняла спадщину, що підтверджується актом обстеження житлово-побутових умов проживання від 29.03.2024 року №132.

Оформити право на спадщину в нотаріальному порядку шляхом одержання відповідного свідоцтва про право на спадщину щодо земельної ділянки позивач не може в зв`язку з втратою оригіналу державного акту, про що свідчить відповідне оголошення, опубліковане в газеті «Рідний край» від 11.04.2024 року за №15 (8983).

Відповідно дост.1216ЦК України спадкування - це перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно дост.1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом першої черги після смерті батька ОСОБА_3 , спадщину прийняла, оскільки постійно проживала зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що звернення з даним позовом до суду є ефективним способом захисту прав та інтересів позивачки, які порушені через втрату оригіналу державного акту на спадкову земельну ділянку, а відповідно неможливістю оформлення спадкових прав у нотаріуса. Обставин, які б свідчили про порушення права інших осіб внаслідок задоволення позовних вимог, судом не встановлено.

За наведених обставин, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтовані і підлягають задоволенню.

На підставі ст.ст.15, 16, 1216, 1218, 1261 ЦК України, керуючись ст.ст.3, 4, 5, 12, 13, 76, 81, 198, 200, 263-265 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , до Сторожинецької міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме на земельну ділянку площею 0,8568 га, кадастровий номер 7324580500:01:001:0054, цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Банилово-Підгірнівської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, і належала померлому на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 637946.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Сторожинецького районного суду Василь Бужора

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119346061
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —723/1619/24

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні