Рішення
від 06.10.2010 по справі 53/242-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" жовтня 2010 р. Справа № 53/242-10

вх. № 8223/1-53

Суддя господарського суд у

при секретарі судового за сідання

за участю представників ст орін:

прокурора - Анголенко П.О., п осв.№ 211 від 01.10.07р.

позивача - не з*явився.

відповідача - ОСОБА_1

3-я особа - Пазюра О.О., за д ов.

розглянувши справу за поз овом Прокурора Барвінків ського району м. Барвінкове в особі Барвінківської р айонної державної адміністр ації м. Барвінкове 3-я особа Із юмська ОДПІ, м.Ізюм

до СПДФО ОСОБА_1, м. Бар вінкове

про стягнення 5076,64 грн.

ВСТАНОВИВ:

Розглядається вимога прокурора про стягнення з СП Д ФО ОСОБА_1 на користь дер жави в особі Барвінківської РДА заборгованість з орендно ї плати в сумі 5066,49 грн. та пені в сумі 10,15 грн.

Прокурор в судовому засіда нні підтримує заявлені позов ні вимоги в повному обсязі та просить суд їх задовольнити .

Представник позивача в при значене судове засідання не з' явився, витребуваних судо м документів не надав, про час та місце слухання справи був повідомлений, про що свідчит ь повідомлення про вручення поштового відправлення, про причини неявки суду не повід омив.

Відповідач в призначеному судовому засіданні заявлені прокурором позовні вимоги в изнав у повному обсязі.

3-я особа позов прокурора пі дтримує.

Справа розглядається на пі дставі ст. 75 ГПК України за ная вними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення ст орін, судом встановлено, що пр окурор звернувся до суду з по зовною заявою про стягнення з СПД ФО ОСОБА_1 на користь держави в особі Барвінківсь кої РДА заборгованість з оре ндної плати в сумі 5066,49 г.рн. та п ені в сумі 10,15 грн.

Згідно зі ст. 121 Конституції У країни на прокуратуру поклад ено обов'язок представництва інтересів держави у випадка х, передбачених законом.

Відповідно до ст. 36-1 Закону У країни „Про прокуратуру" пре дставництво прокуратурою ін тересів держави в суді поляг ає у здійсненні прокурором в ід імені держави процесуальн их та інших дій, спрямованих н а захист у суді інтересів гро мадянина або держави у випад ках, передбачених законом. Од нією з форм представництва є звернення прокурора до суду з позовною заявою про захист прав інших осіб, у т.ч. юридичн их, у випадках порушення інте ресів держави. Підставою пре дставництва в суді інтересів держави є наявність порушен ь або загрози порушень еконо мічних, політичних та інших д ержавних інтересів внаслідо к противоправних дій (бездія льності) фізичних або юридич них осіб, що вчинюються у відн осинах між ними або з державо ю. У зв'язку з несвоєчасною спл атою коштів за використання земельної ділянки порушують ся економічні інтереси держа ви.

Конституційний Суд Україн и в рішенні від 08.04.1999р. у справі № 3-рп/99 визначив, що прокурори та їх заступники вправі зверта тися до суду з позовною заяво ю виключно в інтересах держа ви в особі органів державної влади або органів місцевого самоврядування, яким надані повноваження органів викона вчої влади.

Прокурор самостійно визна чає та обґрунтовує в позовні й заяві, у чому полягає поруше ння інтересів держави або в ч ому існує загроза інтересам держави, а також вказує орган , уповноважений державою зді йснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

На підставі ст.21 Закону Укра їни „Про оренду землі" орендн а плата за земельні ділянки, я кі перебувають у державній а бо комунальній власності над ходить до відповідних бюджет ів в зв'язку з чим заборговані сть із сплати орендної плати повинна бути відшкодована н а розрахунковий рахунок Бого дарівської сільської ради Ба рвінківського району.

Відповідно до ст.14 Конститу ції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охо роною держави. Земельна діля нка є державною власністю і в ідповідно до п.12 Перехідних по ложень Земельного кодексу Ук раїни перебуває у віданні Ба рвінківської районної держа вної адміністрації.

Так, 13.03.06 між Барвінківською д ержавною адміністрацією та С ПД ФО ОСОБА_1 укладений до говір оренди земельної ділян ки площею 27,9091 га для сільськог осподарського використання , яка знаходиться біля м. Барві нкове на землях запасу Богод арівської сільської ради. Ст аном на 01.01.06 нормативна грошов а оцінка земельної ділянки с тановить 279587,14 грн. (п.5 Договору о ренди землі).

Відповідно до п.8 Договору о ренди договір про оренду зем лі укладений до 01.01.11 року.

Орендна плата згідно п.9 Дог овору вноситься орендарем в грошовій формі в розмірі 837,27 гр н. за 2006 рік (з розрахунку 30 грн. з а 1 га, що становить 0,3% від норма тивної грошової оцінки земел ьної ділянки), в послідуючі ро ки по 50 грн. за 1 га щорічно. Відп овідно до п.11 Договору орендна плата вноситься щомісячно, р івними частками.

Пунктом 14 Договору передбач ено, що у разі несвоєчасної сп лати орендної плати орендар сплачує пеню за прострочку п латежу у грошовому виразі, як а нараховується на суму борг у 120% річних облікової ставки Н аціонального банку України, діючої на день виникнення та кого боргу або на день його (йо го частини) погашення по вели чині тієї ставки, яка є більшо ю) за кожний календарний день прострочення.

27.06.08 між Барвінківською РДА т а СПД ФО ОСОБА_1 укладена д одаткова угода про внесення змін до договору оренди земл і від 13.03.06, а саме: п.9 викладений в наступній редакції: Орендна плата на 2008-2009 роки вноситься ор ендарем у грошовій формі у ро змірі 1,5% від нормативної грош ової оцінки земельної ділянк и.

Фактична передача земельн ої ділянки підтверджується а ктом-приймання-передачі, під писаним сторонами 22.05.06., копія я кого міститься в матеріалах справи.

Згідно умов Договору обов'я зком СПД ФО ОСОБА_1 є оплат а орендної плати в строки та р озмірах, встановлених догово ром.

Згідно ст. 759 ЦК України за до говором найму (оренди) наймод авець передає або зобов'язує ться передати наймачеві майн о у користування за плату на п евний строк.

Відповідно до ст. 286 ГК Україн и, орендна плата - це фіксовани й платіж, який орендар сплачу є орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарськ ої діяльності. Строки внесен ня орендної плати визначають ся в договорі.

Згідно ст. 792 Цивільного коде ксу України та ст. 93 Земельног о кодексу України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом .

Відповідно до статті 2 Закон у України "Про оренду землі" ві дносини, пов'язані з орендою з емлі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, іншими нор мативно-правовими актами, пр ийнятими відповідно до них, а також договором оренди земл і.

Статтею 21 цього Закону вста новлено, що орендна плата за з емлю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за кор истування земельною ділянко ю. Розмір, форма і строки внесе ння орендної плати за землю в становлюються за згодою стор ін у договорі оренди (крім стр оків внесення орендної плати за земельні ділянки державн ої та комунальної власності, які встановлюються відповід но до Закону України "Про плат у заземлю".

Згідно ст. 2 Закону України "П ро плату за землю" використан ня землі в Україні є платним. П лата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визнач ається залежно від грошової оцінки земель.

Відповідно до ст. 20 Закону Ук раїни "Про плату за землю" плат ежі за землю у вигляді земель ного податку чи орендної пла ти зараховуються до бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельно ї ділянки.

Однак, упродовж 2009 року та ми нулого періоду 2010 року СПД ФО ОСОБА_1 орендну плату за кор истування земельною ділянко ю площею 27,9091 га не сплачує, в рез ультаті чого утворилась забо ргованість перед бюджетом за період з 01.01.09 по 01.02.10 у сумі 5066,49 грн .

Відповідно до статті 526 ЦК Ук раїни зобов'язання має викон уватися належним чином відпо відно до умов договору та вим ог цього Кодексу.

Частиною 1 статті 530 ЦК Україн и передбачено, якщо у зобов'яз анні встановлений строк (тер мін) його виконання, то воно пі длягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до статті 33 ГПК У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх позовних вимог або з аперечень на позов.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги за явлені прокурором в частині стягнення суми заборгованос ті з орендної плати у розмірі 5066,49 грн. обгрунтованими надан ими до матеріалів справи док ументами, а тому підлягаючи з адоволенню.

Крім цього за несвоєчасну с плату орендної плати відпові дачу нарахована пеня в сумі 10, 15 грн. Дана вимога відповідає умовам Договору, обгрунтован а наданими до матеріалів спр ави документами, а тому підля гає задоволенню.

Відповідно до статті 44 та ст атті 49 Господарського процес уального кодексу України, у р азі задоволення позову, витр ати по сплаті державного мит а та витрати на інформаційно -технічне забезпечення судов ого процесу покладаються на сторони, пропорційно розміру задоволених вимог. Тобто суд вважає за необхідне покласт и на відповідача витрати по с платі державного мита в сумі 102,00 грн. та витрати на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу в сумі 236,00 грн. , оскільки з його вини справу б уло доведено до суду.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 526, 625 ЦК України, ст.22 , 33, 43, 44 - 49, 75, 82-85 ГПК України,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задово льнити у повному обсязі.

Стягнути з Суб*єкта підприє мницької діяльності фізично ї особи ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 , реєстраційний номер НОМЕ Р_1) на користь держави в особ і Барвінківської РДА заборг ованість з орендної плати в с умі 5066,49 грн. та пені в сумі 10,15грн ., які необхідно перерахувати на р/р 33211815700048, МФО 851011, код 24134231 ОДЕ РЖУВАЧ УДК Барвінківського району, банк ГУДКУ Харківськ ої області.

Стягнути з Суб*єкта підприє мницької діяльності фізично ї особи ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 , реєстраційний номер НОМЕ Р_1) на користь Державного бю джету України (одержувач - УД К у м. Харкові, № рахунку 31110095700002, к од ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної кл асифікації 22090200, символ звітно сті банку 095, банк одержувача - Г УДКУ у Харківській обл., МФО 85101 1) - 102,00 грн. державного мита.

Стягнути з Суб*єкта підприє мницької діяльності фізично ї особи ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 , реєстраційний номер НОМЕ Р_1) на користь державного бю джету України (одержувач кош тів - УДК у м. Харкові, № рахунк у 31213259700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюдже тної класифікації 22050000, символ звітності банку 259, банк одерж увача - ГУДКУ у Харківській об л., МФО 851011) - 236,00 грн. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу.

Видати накази після набран ня рішенням законної сили.

Суддя

рішення підписано 11.10.2010 рок у

Дата ухвалення рішення06.10.2010
Оприлюднено03.11.2010
Номер документу11934978
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —53/242-10

Ухвала від 20.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні