Рішення
від 28.05.2024 по справі 341/768/24
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/768/24

Номер провадження 2/341/345/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2024 року м. Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючої судді Васильцової Г.А.

секретарі Габлей А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою представника позивача ОСОБА_1 адвоката Денис Тараса Дмитровича до Бурштинської міської ради Івано-Франківської області про продовження строків для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивачки адвокат Денис Т.Д. звернувся до суду з вказаною позовною заявою, в якій просить: визнати за ОСОБА_1 , додатковий двомісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після померлої бабусі ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 .

Свої позовні вимоги позивачка мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її бабуся ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно. В подальшому вона звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Проте, отримала відмову у зв`язку з пропуском нею шестимісячного строку для подачі заяви. Причиною пропуску звернення до нотаріальної контори слугувало те, що постійним місцем проживання позивачки є місто Київ, а тому велика відстань від місця відкриття спадщини унеможливлювало у зв`язку із військовою агресію РФ з 2022 року дістатися до місця відкриття спадщини. За таких обставин просить задовольнити заявлені позовні вимоги.

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 09 квітня 2024 року відкрито провадження та призначене підготовче судове засідання по справі; витребувано у приватного нотаріуса Івано-Франківського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Данилюк О.О. копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

25 квітня 2024 року на адресу суду надійшла копія спадкової справи.

30 квітня 2024 року на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву від представника відповідача Бурштинської міської ради Івано-Франківської області, у якому просять розгляд справи проводити без участі їх представника. Не заперечують щодо задоволення позовних вимог.

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 30 квітня 2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

Інших заяв та клопотань про справі не надходило.

Позивачка та її представник у судове засідання не з`явилися, в позовній заяві - адвокат Денис Т.Д. просить розгляд справи проводити у їх відсутність та що підтримують заявлені вимоги.

Представник відповідача Бурштинська міська рада Івано-Франківської області у судове засідання не з?явився, в своєму відзиві зазначили про розгляд справи за їх відсутності, щодо задоволення позовних вимог позивача не заперечують.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає повному задоволенню за наступних підстав.

Згідно копії свідоцтва про смерть /а.с. 6/ ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 .

Після її смерті відкрилася спадщина на належне майно.

ОСОБА_1 є онукою ОСОБА_2 , про що свідчить копія свідоцтва про народження матері позивачки серія НОМЕР_1 , копія свідоцтва про одруження батьків позивачки серія № НОМЕР_2 , копія свідоцтва про народження позивачки серія НОМЕР_3 /а.с. 8,10,11/.

В подальшому позивачка змінила своє прізвище на « ОСОБА_3 », що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 /а.с.9/.

Відповідно до копії матеріалів спадкової справи, 12.07.2023 року, ОСОБА_1 подала до приватного нотаріуса Івано-Франківського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Данилюк О.О. заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Інші спадкоємці із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса не зверталися /а.с.30-39/.

Постановою від 12 липня 2023 року приватним нотаріусом Івано-Франківського районного нотаріального округу Данилюк О.О., було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, так як спадкоємцем пропущений строк для прийняття спадщини, передбачений ст.1270 ЦК України.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно зі1258ЦК України,спадкоємці зазаконом одержуютьправо наспадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановленихстаттею 1259цього Кодексу.

У п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. (ст. 1265 ЦК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно ч. 5 ст. 263 ЦПК України, обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були дослідженні в судовому засіданні.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Позивачка дійсно пропустила встановлений законом шестимісячний термін для прийняття спадщини, та причини пропуску такого строку суд вважає поважними, оскільки з 24лютого2022рокувідбулося повномасштабне вторгненняРФнатериторію України, у зв`язкуіз чим ОСОБА_1 не могла своєчасно звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини.

Враховуючи положення ст.8КонституціїУкраїни щодо верховенства права та збереження справедливої рівноваги між інтересами суспільства та необхідністю дотримання фундаментальних прав окремої людини (рішення ЄСПЛ у справі «Федоренко проти України» від 01.06.2006 року), рішення ЄСПЛ у справі «Маркс проти Бельгії» від 13.06.1979 року, та ст.1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод,якіпосвоїй сутієгарантомправа власності,оскількивизнаютьправо будь-якоїособинабезперешкодне користуваннясвоїммайном,таприймаючидо увагинаявністьпричинпропуску строкудляприйняттяспадщини,якіпов`язаніз об`єктивними,істотнимитруднощамидля спадкоємцянавчиненнядій дляприйняттяспадщини,асаме:повномасштабне вторгненняРФнатериторію України, незначна тривалість пропущеного строку, а також враховуючи визнання позовних вимог відповідачем, суд вважає можливим, у даному конкретному випадку, визначити позивачці додатковий строк, необхідний для подачі заяви про прийняття спадщини за законом.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81-82, 89, 141, 223, 247, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 1268, 1272 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов представника позивача ОСОБА_1 адвоката Денис Тараса Дмитровича до Бурштинської міської ради Івано-Франківської області про продовження строків для прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном в 2 місяці з дня набрання чинності рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення, шляхом подачі апеляційної скарги.

Дата складення рішення суду 28.05.2024 року.

Суддя: Ганна ВАСИЛЬЦОВА

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119351554
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —341/768/24

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ВАСИЛЬЦОВА Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні