Рішення
від 29.05.2024 по справі 205/13560/23
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 205/13560/23

Провадження № 2/204/1488/24

РІШЕННЯ

іменем України

29 травня 2024 року Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська у складі головуючого - судді Книш А.В., розглянувши у спрощеному позовному провадженні без виклику сторін цивільну справу за позовною заявою Правобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення надмірно виплаченої державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача, в якому з урахуванням уточнених позовних вимог просив стягнути з відповідача на користь позивача надміру виплачені кошти державної соціальної допомогималозабезпеченим сім`ям врозмірі 2777,42грн.В підтвердженнясвоїх позовнихвимог посилаєтьсяна те,що ОСОБА_2 з 2013року перебуваєна облікув органахсоціального захистунаселення якотримувач державноїсоціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям. 17 січня 2020 року ОСОБА_2 черговий раз звернулася до позивача із заявою про призначення державної соціальної допомоги на наступний шестимісячний термін. Після закінчення шестимісячного строку призначення виплата державної соціальної допомоги ОСОБА_2 здійснена в автоматичному режимі з 01 липня 2020 року по 31 липня 2020 року. 03 липня 2020 року ОСОБА_2 звернулася до позивача із заявою та декларацією про доходи та майновий стан осіб для призначення державної соціальної допомоги. Позивачем встановлено, що згідно рішення Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 13 травня 2020 року ОСОБА_2 визнано недієздатною та призначено відповідача опікуном над недієздатною ОСОБА_2 . Враховуючи викладене, позивачем було визначено обсяг надміру виплачених коштів за період з 01 липня 2020 року по 31 липня 2020 року в розмірі 2777,42 грн.

Ухвалою Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 30 січня 2024 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

На підставі досліджених доказів судом встановлені наступні фактичні обставини.

ОСОБА_2 з 2013 року перебувала на обліку в органах соціального захисту населення як отримувач державної соціальноїдопомоги малозабезпеченимсім`ям (а.с.62-65).

03 липня 2020 року ОСОБА_2 звернулася доПравобережного управліннясоціального захистунаселення Дніпровськоїміської радиіз заявоюпро призначенняусіх видівсоціальної допомоги,компенсацій тапільг,у якійпросила призначитидержавну соціальнудопомогу малозабезпеченимсім`ям (а.с.15-17).

Вказаною заявою відповідач зобов`язався повідомити органи праці та соціального захисту населення в разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання соціальної допомоги, компенсації та пільг.

Також ОСОБА_2 надала декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видівсоціальної допомоги (а.с.20-22).

Відповідно до розпорядження Правобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради ОСОБА_2 продовженострок виплатидержавної соціальноїдопомоги малозабезпеченимсім`ям у розмірі 2777,42 грн з 01 липня 2020 року по 31 липня 2020 року (а.с.106).

Рішенням виконавчого комітету Новокодацької районної у місті Дніпрі ради №277 від 24 липня 2020 року надано неповнолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , статус дитини, позбавленої батьківського піклування (а.с.22).

Рішенням виконавчого комітету Чечелівської районної у місті Дніпрі ради №168/2 від 21 серпня 2020 року призначено відповідача ОСОБА_1 піклувальником неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.23).

Рішенням Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 13 травня 2020 року, що набрало законної сили 07 серпня 2020 року, заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Новокодацька районна у місті Дніпрі рада про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,задоволено; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатною; встановленоопіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; призначено ОСОБА_1 опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.24-26).

Згідно наданого позивачем розрахунку надміру отриманих коштів, розмір надміру виплачених коштів за період з 01 липня 2020 року по 31 липня 2020 року становить 2777,42 грн (а.с.83).

Відповідачу були направлені повідомлення про припинення надання допомоги та повернення надмірно виплачених коштів від 26 лютого 2021 року, 30 липня 2021 року та 27 квітня 2023 року (а.с.84-86).

Вирішуючи пред`явлені позовні вимоги судом враховується наступне.

Умови призначення і виплати малозабезпеченим сім`ям державної соціальної допомоги, передбаченоїЗаконом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», визначаються Порядком призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженимпостановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року №250(далі - Порядок № 250).

Згідност.1 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям», малозабезпечена сім`я - сім`я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний дохід нижчий, ніж прожитковий мінімум для сім`ї.

Відповідно доп.5Порядку №250для призначеннядержавної соціальноїдопомоги уповноваженийпредставник малозабезпеченоїсім`ї,особа якогопосвідчується паспортомгромадянина Україниабо іншимдокументом,що підтверджуєправо напостійне проживанняв Україні(дляіноземця таособи безгромадянства),подає такідокументи: заяву,складену заформою,встановленою Мінсоцполітики; деклараціюпро доходита майновийстан осіб,які звернулисяза призначеннямусіх видівсоціальної допомоги,складену заформою,встановленою Мінсоцполітики(далі-декларація); довідкупро доходиу разізазначення вдекларації доходів,інформація проякі відсутняв ДПС,Пенсійному фондіУкраїни,фондах соціальногострахування тощота згідноіз законодавствомне можебути отриманаза відповіднимзапитом органусоціального захистунаселення.У разінеможливості підтвердженнятаких доходівдовідкою додекларації додаєтьсяписьмове поясненняіз зазначеннямїх розміру; довідку про доходи за шість місяців перед місяцем звернення (за наявності), у разі коли для обчислення сукупного доходу враховуються шість місяців перед місяцем звернення; посвідчення учасника бойових дій встановленого зразка (за наявності).

Відповідно до п.23 Порядку № 250, контроль за правильністю призначення і виплати державної соціальної допомоги здійснює Нацсоцслужба та її територіальні органи.

Згідно п.25Порядку №250,якщо малозабезпеченоюсім`єю прихованоабо поданонедостовірні даніпро доходита майновийстан абоорганом соціальногозахисту населенняотримано інформаціюпро обставини,що вплинулина встановленняправа напризначення державноїсоціальної допомогита визначенняїї розміру,внаслідок чогонадміру виплаченокошти,органи соціальногозахисту населення: визначаютьобсяг надмірувиплачених коштівз місяцяпризначення державноїсоціальної допомогита встановлюютьстроки їхповернення залежновід матеріальногостану малозабезпеченоїсім`ї; повідомляють уповноваженому представнику малозабезпеченої сім`ї про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення. У разі неможливості добровільного повернення або утримання надміру виплачених сум державної соціальної допомоги такі суми стягуються в судовому порядку.

Згідно із п. 2постанови Кабінету Міністрів України № 632 від 22 липня 2020 рокувстановлено, що з 1 липня 2020 року призначення і виплата державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям та допомоги на дітей одиноким матерям особам, у яких закінчився строк таких виплат у березні - червні 2020 року, здійснюється лише після подання нової заяви з необхідними документами тадекларації про доходита майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Положеннями статей1212,1215 ЦК Українипередбачено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Не підлягають поверненню безпідставно набуті, зокрема, заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Відповідно до ст.ст.12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Звертаючись до суду із позовом позивач посилався на те, що ОСОБА_2 звернулась 03 липня 2020 року до Правобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради із заявою та декларацією про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, в той час як рішенням Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 13 травня 2020 року була визнана недієздатною, а тому відповідно до ст.41 ЦК України не мала права вчиняти будь-якого правочину.

Однак, судом встановлено, що рішення Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 13 травня 2020 року, яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнано недієздатною, набрало законної сили 07 серпня 2020 року.

Відповідно до ч.1 ст.40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Таким чином, станом на дату подання заяви та декларації про доходи та майновий стан осіб до Правобережного управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради (03 липня 2020 року та 08 липня 2020 року) ОСОБА_2 мала право вчиняти правочини, оскільки рішення про визнання її недієздатною набрало законної сили лише 07 серпня 2020 року.

Крім того, позивач у позовній заяві не послався на жодну підставу для повернення надміру виплачених ОСОБА_2 коштів.

Враховуючи викладене суд дійшов висновку, що позовні вимоги Правобережного управліннясоціального захистунаселення Дніпровськоїміської ради задоволенню не підлягають.

Оскільки у задоволенні позовних вимог відмовлено, понесені позивачем судові витрати на підставіст. 141 ЦПК Українирозподілу між сторонами не підлягають.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 89, 141, 264 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовної заяви Правобережного управліннясоціального захистунаселення Дніпровськоїміської радидо ОСОБА_1 про стягненнянадмірно виплаченоїдержавної соціальноїдопомоги малозабезпеченимсім`ям відмовити повністю.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

ПозивачПравобережне управління соціального захисту населення Дніпровської міської ради, місцезнаходження: м. Дніпро, вул. Трудова, буд.1 А, ідентифікаційний код 42788513.

Відповідач ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Головуючий:

СудКрасногвардійський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119356970
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —205/13560/23

Рішення від 29.05.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Книш А. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні