Ухвала
від 29.05.2024 по справі 347/1743/22
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/1743/22

УХВАЛА

Іменем України

29.05.2024 м.Косів

Косівський районний суд, Івано-Франківської області в складі :

головуючої судді Крилюк М.І.,

секретаря: Лазорик Л.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Косів клопотання ОСОБА_1 про призначення земельно-технічної експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ФОП ОСОБА_4 , третя особа що не заявляє самостійних вимог: Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із клопотанням про призначення земельно-технічної експертизи по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ФОП ОСОБА_4 , третя особа що не заявляє самостійних вимог: Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою.

Інших клопотань у підготовчому судовому засіданні сторонами не подано.

Суд, вивчивши матеріали справи вважає, що клопотання слід задоволити із наступних підстав.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Згідно з ч.1ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Порядок призначення судової експертизи у науково-дослідних судово-експертних установах міністерства юстиції України, обов`язки, права та відповідальність судового експерта, організація та оформлення їх результатів визначається Законом України «Про судову експертизу»,Цивільним процесуальним кодексом України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та іншими нормативно-правовими актами з питань судової експертизи.

Таким чином, враховуючи те, що для з"ясування обставин, що мають значення для справи потрібні спеціальні знання, а тому слід призначити по даній справі земельно-технічну експертизу, проведення якої доручити експертам Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України .

Оскільки дляпроведення зазначеноїекспертизи потрібнийзначний проміжокчасу,а томуна часпроведення експертизипровадження усправі слідзупинити,як цепередбачено вимогами ч.1п.5 ст.252 ЦПК України, згідно якої суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках: призначення судом експертизи.

Відповідно до ч.2 ст. 135 ЦПК України суд може зобов`язати учасника справи, який заявив клопотання про виклик свідка, призначення експертизи, залучення спеціаліста, перекладача, забезпечення, витребування або огляд доказів за їх місцезнаходженням, попередньо (авансом) оплатити витрати, пов`язані з відповідною процесуальною дією.

А тому, витрати за проведення вказаної експертизи слід покласти на позивача ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст. 76, 103, 107, ч.1 п.5 ст.252 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до Косівської міської ради Косівського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ФОП ОСОБА_4 , третя особа що не заявляє самостійних вимог: Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою земельно-технічну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи відповідають фактичні межі та параметри земельних ділянок з кадастровими номерами 2623610100:02:008:0312 та 2623610100:02:008:0293 межам та параметрам, які вказані в правовстановлюючих документах із землеустрою та містяться у державному земельному кадастрі?

2.Чи має місце зміщення даних земельних ділянок по координатах, якщо має місце зміщення вказати в чому полягає зміщення?

Проведення експертизи доручити експертам Івано- Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ( вул. Академіка Сахарова, 23-А, м. Івано-Франківськ, 76014, e-mail: ivano-frankivsk@kndise.gov.ua, код ЄДРПОУ 02883096) та попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України .

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 та роз"яснити йому положення ст. 146 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду .

СУДДЯ М.І.Крилюк

СудКосівський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення29.05.2024
Оприлюднено30.05.2024
Номер документу119357597
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —347/1743/22

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 12.10.2022

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ДРАЧ Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні