Рішення
від 30.05.2024 по справі 303/4120/24
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №303/7678/19

2о/303/10/20 Номер стат. звіту - 10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2024 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в складі головуючого - судді Куцкір Ю.Ю.

присяжних Гарапко В.В., Граб М.Й.

при секретарі Славич М.В.

з участю заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника заінтересованої особи ОСОБА_3

представника заінтересованої особи Донцова К.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Мукачево цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації та Луганський обласний будинок дитини №2 про усиновлення дитини, -

ВСТАНОВИВ:

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із заявою, заінтересовані особи Орган опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації та Луганський обласний будинок дитини №2 про усиновлення дитини.

Заява мотивована тим, що заявники є подружжям, що підтверджується Свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 від 24.10.2020 року. Вони бажають усиновити малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вихованця Луганського обласного будинку дитини АДРЕСА_1 . Малолітній ОСОБА_4 має всі правові підстави для усиновлення. Він перебуває на обліку, як такий що підлягає усиновленню, перебуває у дитячому закладі з 2020 року. Дитина була покинута в пологовому будинку, батьки записані відповідно до ч.2 ст.135 СК України. Братів та сестер він не має. Діагноз дитини: правобічний крипторхізм. Вони мають всі необхідні умови для усиновлення та повноцінного виховання дитини. Проживають у власній квартирі (таунхаус), яка складається з двох поверхів та має окрему кімнату для дитини. Також вони обоє працевлаштовані, мають стабільний дохід, матеріально та житлом забезпечені. Відповідно до Довідок виданих 12.10.2023 року та 15.12.2023 року, заявники до кримінальної відповідальності не притягалися, не знятої чи не погашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають. Висновком Органу опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації №02-26/483 від 08.05.2024 року, встановлено можливість та доцільність усиновлення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність цього усиновлення інтересам дитини.

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали та просили суд їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації - Шуста М.Д. в судовому засіданні заяву підтримала, просила суд її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Луганського обласного будинку дитини №2 Донцова К.М. в судовому засіданні заяву також підтримала, просила суд її задовольнити.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено та підтверджується належними у справі доказами, що згідно паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 виданого 05.11.2004 року ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у м.Кривий Ріг Дніпропетровської області (а.с. 8-11).

Відповідно до паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 виданого 14.02.2000 року ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у м.Кривий Ріг Дніпропетровської області (а.с. 13-18).

Згідно Свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 виданого 24.10.2020 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 був зареєстрований 24.10.2020 року у Бучанському міському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), актовий запис №270 (а.с. 19).

Відповідно до Висновків про стан здоров`я особи виданих КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги №2" Криворізької міської ради №518 та №519 від 01.12.2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 здорові (а.с. 20-21).

Згідно Витягів МВС України ВР-001886168 та ВР-001626106 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 станом на 12.10.2023 року до кримінальної відповідальності не притягувались, не знятої чи не погашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають (а.с. 22-23).

У відповідності до Відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 працюють та отримують дохід (а.с. 24-29).

Відповідно до Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за №288911514 та 288911267 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на праві спільної часткової власності, а саме по частці належить квартира, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.31-33).

З Акту обстеження умов проживання від 28.12.2023 року за адресою: АДРЕСА_2 вбачається, що для виховання та розвитку дитини створено такі умови: виділена окрема кімната на другому поверсі, наявні меблі, ліжко, комод та шафа (а.с. 38).

У відповідності до Висновку Органу опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації №02-26/483 від 08.05.2024 року Орган опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації вважає доцільним та таким, що повністю відповідає інтересам дитини, позбавленої батьківського піклування, усиновлення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 45-48).

Згідно Свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 виданого 25.09.2020 року батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ..

Відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України №00027936210 від 25.09.2020 року державна реєстрація ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 проведена відповідно до частини другої статті 135 СК України.

Таким чином, заявниками дотримано всіх вимог, встановлених законодавством України, для усиновлення дитини.

Відповідно до ч.2 п.4 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

Відповідно до ст.223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Згідно з ст.ст.207-208 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.). Усиновленою може бути дитина (стаття 6 цього Кодексу).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. При цьому в ч.3 ст.211 СК України зазначено, що усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті.

У ст.217 СК України визначено, що усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. При цьому, згода батьків на усиновлення дитини має бути безумовною. До того ж письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

Разом з тим, відповідно до п.п. 1, 4 ч.1 ст.219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони невідомі чи позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Крім цього, в силу вимог ст.218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я.

Додатково у ст.220 СК України визначено, що на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Із ст.224 СК України вбачається, що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я, ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. У зв`язку з цим, при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Таким чином судом перевірено вимоги ст.ст. 211, 212, 217, 218, 220, 223 СК України і встановлено, що заявники не були позбавлені батьківських прав, які-небудь завідомо неправдиві документи щодо усиновлення не подавали, усиновлення не бажають оформити з метою отримання матеріальної чи іншої вигоди, пройшли медичне обстеження і є фізично та психічно придатними до усиновлення дитини.

З огляду не це встановлено, що заявниками створені найкращі умови для проживання та виховання дитини. Матеріалами справи доведено, що заявники забезпечать умови, необхідні для повноцінного фізичного, психічного і духовного розвитку усиновлюваної дитини, що є невід`ємним атрибутом належного сімейного виховання.

Згідно з ст.12 Конвенції про права дитини держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати їх з усіх питань, які її стосуються, причому поглядам дитини має приділятися належна увага згідно з її віком та зрілістю.

Суд також вважає за можливим відповідно до ст.ст.229-231 СК України задовольнити вимоги заявників та змінити дитині прізвище та по батькові, записавши заявників батьками усиновлюваної дитини про, що внести зміни до актового запису про народження дитини.

Беручи до уваги встановлені судом факти і відповідні їм правовідносини, а також оцінюючи надані докази, суд вважає заяву обґрунтованою, тому така підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 207, 208, 211, 217, 218, 220, 223, 224, 225, 231, 232, 233 СК України, ст.ст. 12, 76-83, 258, 263-265, 310-314 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - задоволити.

Встановити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 усиновлювачами малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису №352 про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану по містах Лисичанськ та Ровеньки Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Харків) 25.09.2020 року, а саме: у графі прізвище дитини змінити із « ОСОБА_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_6 »; у графі по-батькові змінити з « ОСОБА_4 » на « ІНФОРМАЦІЯ_7 »; ім`я, дату та місце народження дитини залишити без змін.

Відомості про батька « ОСОБА_5 » виключити, а батьком дитини записати « ОСОБА_2 », ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянин України, мешканець АДРЕСА_2 .

Відомості про матір « ОСОБА_6 » - виключити та матір`ю дитини записати « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянка України, мешканка АДРЕСА_2 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Закарпатського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , мешканка АДРЕСА_2 .

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_7 , мешканець АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Мукачівської районної державної адміністрації - районної військової адміністрації, місцезнаходження: м.Мукачево, вул.Штефана Августина, буд.№21, Закарпатської області, код ЄДРПОУ 42103131.

Заінтересована особа: Луганський обласний будинок дитини №2, місцезнаходження: с.Бенедиківці, вул.Бенедиківська, буд.№2, Мукачівський район, Закарпатська область, код ЄДРПОУ 25991799.

Повний текст рішення складено 30.05.2024 року.

Головуючий Ю.Ю. Куцкір

Присяжні В.В. Гарапко

М.Й. Граб

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення30.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119389708
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —303/4120/24

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Рішення від 30.05.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Куцкір Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні