Рішення
від 13.05.2024 по справі 510/245/24
РЕНІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 510/245/24

Провадження № 510/894/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.05.2024 р. Ренійський районний суд Одеської області

у складі: головуючого судді Бошкова І.Д.

за участю: секретаря Березенко С.П.

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні вм.Рені цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провизнання прававласності наспадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

Відповідач просила розглянути справу у її відсутності, не заперечувала проти задоволення позовних вимог, про що надала письмову заяву.

Позивач на задоволенні позовних вимогах наполягала, просила розглянути справу без її участі, про що надала відповідну заяву.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого судового засідання.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Ухвалою від 15.04.2024 року було відкрито провадження по справі та призначено підготовчий розгляд на 13.05.2024 року о 09:30 годині, про що було повідомлено сторін у справі.

Судом в ході судового розгляду справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_3 . За життя йому належала земельна ділянка площею 1,75 га, на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 861369.

На випадок смерті ОСОБА_3 не розпорядився належним йому майном, заповіт не залишив. Тому спадкоємство здійснюється за законом. Спадкоємцями першої черги за законом були його діти: донька - позивач ОСОБА_1 та син ОСОБА_4 . У відповідний 6-місячний строк після смерті спадкодавця, ОСОБА_4 звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. За його заявою відкрилась спадкова справа № 64/13. Його донька ОСОБА_1 до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини не зверталась, на спадщину не претендувала. Таким чином, ОСОБА_4 прийняв спадщину після смерті батька ОСОБА_3 відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України та не заявив про відмову від неї, однак за життя не встиг її юридично оформити.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер брат позивача ОСОБА_4 . За життя йому належала земельна ділянка площею 1,75 га, яку він прийняв після смерті батька ОСОБА_3 , але не встиг юридично оформити.

На випадок смерті ОСОБА_4 не розпорядилась належним їй майном, заповіт не склав. Тому спадкоємство здійснюється за законом. Спадкоємцями першої черги за законом були його матір відповідач ОСОБА_2 . Однак, у встановлений законодавством строк ОСОБА_2 звернулась до нотаріальної контори із завою про відмову від спадщини. За заявою ОСОБА_2 була відкрита спадкова справа № 195/2017. У зв`язку із тим, що відсутні інші спадкоємці першої черги, позивач як спадкоємець другої черги прийняла спадщину після смерті брата шляхом постійного проживання із спадкодавцем на момент смерті, тобто відповідно до ч. 3ст. 1268 ЦК України. Пізніше, при зверненні позивача до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину, їй в цьому було відмовлено з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно, про що 20.12.2023р. нотаріусом було винесено вмотивовану постанову про відмову.

Після смерті ОСОБА_4 це питання вже неможливо вирішити, за визнанням права власності на спадкове майно, як на об`єкт спадщини, може звернутися тільки спадкоємець.

Таким чином, позивач ОСОБА_1 прийняла спадщину в порядку ч. 3 ст. 1268 ЦК України, що залишилася після померлого брата та вважає, що має всі законні підстави для визнання за нею права власності на неї, оскільки до держави вона не перейшла, відумерлою не визнана.

Вивчивши матеріали справи та надані документи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача обґрунтовані і підлягають задоволенню, оскільки її доводи знайшли своє належне підтвердження у судовому засіданні.

Оскільки щодо позовних вимог, обставин справи сторони не заперечують, визнають їх, суд вважає, що факти, які обґрунтовують заявлені вимоги і мають значення для справи встановлені, у зв`язку із чим немає необхідності у підтвердженні їх доказами засобом дослідження показань свідків.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України). Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст.ст.1261-1265 ЦК України (ст.1223 ЦК України).

Згідно із ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до вимог ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Відповідно до ч.1ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Згідно ч.1ст.1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Як було встановлено судом, брат позивача ОСОБА_4 є спадкоємцем першої черги за законом після смерті батька ОСОБА_3 . Він прийняв спадщину після його смерті відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України та не заявив про відмову від неї. Прийняття спадщини є фактом, яке відображає волю спадкоємця придбати майно після смерті спадкодавця. Після смерті ОСОБА_3 його сестра позивач ОСОБА_4 , позивач спадщину прийняла в порядку ч. 3 ст. 1268 ЦК України, оскільки її воля, як спадкоємця за законом була виражена у її діях.

Таким чином, позивач прийняла спадщину, однак, вона не може оформити прийняття спадщини та отримати відповідне свідоцтво, з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно, у зв`язку із чим в даний час позивач вимушена звернутися до суду із позовом.

Згідно ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, суд вважає, що позивач є суб`єктом набуття права власності на спадкове майно з підстав прийняття спадщини за законом в порядку ч.1ст.1269 ЦК України.

З урахуванням викладених позивачем та досліджених у судовому засіданні обставин, суд вважає можливим задовольнити її вимоги щодо визнання за нею права власності на спадкове майно.

Керуючись ст.ст.12, 76 - 81, 200, 258, 259, 264 - 265, 268, 354, 355ЦПК України, ст. ст. 15, 328, 1217, 1223, 1261, 1268, 1269, 1270 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на земельну ділянку площею 1,75 га, кадастровий номер 5124181200:01:003:0026, розташована на території Ренійської міської ради Ізмаїльського району Одеської області (колишня територія Котловинської сільської ради), призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.Д. Бошков

СудРенійський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119394234
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —510/245/24

Рішення від 13.05.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Бошков І. Д.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Ренійський районний суд Одеської області

Бошков І. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні