Рішення
від 21.05.2024 по справі 935/1419/24
КОРОСТИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Коростишівський районний суд Житомирської області

Справа № 935/1419/24

Провадження № 2-о/935/48/24

РІШЕННЯ

Іменем України

21 травня 2024 року м.Коростишів

Коростишівський районний суд Житомирської області в складі: головуючого - судді Василенка Р.О., присяжних - Савенець Г.М., Познякова П.М., зі секретарем - Криворучко Я.В., за участю: заявника - ОСОБА_1 , заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , представника органу опіки та піклування - Наумова О.Г., розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м.Коростишів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Коростишівської міської ради, Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) про усиновлення неповнолітньої дитини,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з вказаною заявою про усиновлення дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заяви вказав, що з 09 січня 2024 року він перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 . Вказує, що ОСОБА_2 є матір`ю неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , народженого у попередньому шлюбі.

Зазначає, що з 2013 року він виховує ОСОБА_3 , як рідного сина, який вважає його своїм батьком. З дитиною у нього склалися дружні та сімейні стосунки. Батько дитини був позбавлений батьківських прав на підставі рішення Коростишівського районного суду від 01 серпня 2023 року у справі №935/1129/23. Зазначає, що він піклується про дитину, забезпечує його усім необхідним для повноцінного життя та розвитку, займається його вихованням. Стан здоров`я та матеріальні умови заявника дають можливість його усиновити. Мати дитини та його дружина проти усиновлення не заперечує, а тому заявник просить суд заяву задовольнити.

Заявник ОСОБА_1 , в судовому засіданні підтримав заяву з наведених у ній підстав та просить її задовольнити. Вказав, що проживають разом із ОСОБА_2 з 2013 року та він весь цей час виховує ОСОБА_3 , як рідного сина, який його вважає своїм батьком. Зазначив, що обізнаний про стан здоров`я ОСОБА_3 .. Вказав також, що він знятий з військового обліку, про що наявна відмітка у військово-обліковому документі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення заяви та підтвердила свою згоду на усиновлення її сина заявником. Вважає, що усиновлення її сина сприятиме якнайкращим інтересам дитини. Пояснила, що фактично вихованням малолітнього ОСОБА_3 змалечку займалася вона разом із заявником. Дитина вважає заявника ОСОБА_1 своїм батьком. Зазначила, що фактично вони із заявником з 2013 року проживали без реєстрації шлюбу, який в подальшому зареєстрували у 2024 році. Її чоловік підтримує дитину, виховує як свою, докладає всіх зусиль для його належного розвитку.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Коростишівської міської ради Наумов О.Г., в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення заяви, вказав, що мати дитини надала згоду на усиновлення, у справі наявний висновок про доцільність усиновлення малолітнього заявником.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Коростишівської міської ради Коростишівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) А.Бабій надіслала до суду заяву про розгляд справи без їх участі.

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, дійшов до висновку про те, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , актовий запис 79 (а.с.13).

Зареєстрований шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 розірваний 04 серпня 2010 року, про що зроблено актовий запис №72. Після розірванню шлюбу прізвище дружини змінилося на « ОСОБА_7 », що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу від 04.08.2010 року серії НОМЕР_2 (а.с. 8).

Рішенням Коростишівського районного суду Житомирської області від 01 серпня 2023 року у справі №935/1129/23, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позбавлено батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 20).

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 слідує, що 09 січня 2024 року Коростишівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) зареєстровано шлюб між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_8 , актовий запис №7 (а.с. 9).

У висновку про стан здоров`я особи КНП «Коростишівська Центральна районна лікарня ім. Д.І. Потєхіна» від 08.02.2024 №510 зазначено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має інвалідність, що також підтвержується посвідченням серії НОМЕР_4 .

Згідно із витягами з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» серії ВР-002102792 на території України станом на 04.02.2024 ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. (а.с. 5)

Як зазначено у висновку про стан здоров`я особи КНП «Коростишівська Центральна районна лікарня ім. Д.І. Потєхіна» Коростишівської міської ради від 21.01.2024 року, заявник ОСОБА_1 має належний стан здоров`я (а.с. 6).

ОСОБА_1 , працевлаштований, займає посаду директора, МПП «Обрій-2» має постійний дохід, розмір доходу за 6 місяців становить 41 600 грн., що становить близько 7 000 грн. на місяць, що підтверджується довідкою від 01.03.2024 №3. (а.с.7).

Згідно відомостей вказаних у тимчасовому посвідченні військовозобов`язаного № НОМЕР_5 слідує, що заявник ОСОБА_1 знятий з військового обліку Коростишівським ОМВК 29 листопада 2006 року.

Мати дитини - ОСОБА_2 надала нотаріально посвідчену заяву від 19 березня 2024 року, реєстровий №864, про те, що надає згоду на усиновлення свого неповнолітнього сина ОСОБА_3 своїм чоловіком (заявником) ОСОБА_1 (а.с.22).

Відповідно до витягу з державного реєстру територіальної громади від 24.01.2024 № 2024/000821749, слідує, що ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується до витягами з державного реєстру територіальної громади від 23.01.2024 №2024/00749337, №2024/000750251.

Відповідно до акту обстеження умов проживання органу опіки та пілкування Коростишівської міської ради від 20.03.2024 року слідує, що заявник ОСОБА_1 разом із дружиною ОСОБА_2 та сином ОСОБА_3 , проживають в квартирі, що за адресою: АДРЕСА_2 .

Зокрема вказано, що квартира складається з 3 кімнат, в яких створені належні умови для проживання. В дитини наявна окрема кімната, місце для сну, відпочинку, кімната для реабілітації.

Висновком органу опіки та піклування Коростишівської міської ради від 03 квітня 2024 року № 03-24/769 визнано доцільним усиновлення ОСОБА_1 неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та таким, що відповідає інтересам дитини та проводиться на її користь.

Згідно ст. 207 Сімейного Кодексу України, усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ст.211 Сімейного Кодексу України усиновителем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років. Різниця у віці між усиновлювачем та дитиною не може бути більшою ніж сорок п`ять років.

Згідно ст. 217 Сімейного Кодексу України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Частиною 1 статті 220 Сімейного Кодексу України визначено, що на усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально.

Відповідно до ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до п. 8 вказаної постанови, за змістом ст. 217 СК у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода. При цьому необхідно враховувати, що до набрання рішенням суду про усиновлення законної сили кожен із батьків може відкликати свою згоду незалежно від мотивів.

В судовому засіданні не було встановлено обставин, які б перешкоджали ОСОБА_1 бути усиновлювачем неповнолітнього ОСОБА_3 .. Судом враховується належний стан здоров`я заявника, його матеріально-побутове забезпечення, житлові умови, те, що він має позитивні мотиви з яких бажає усиновити дитину, яка вважає його своїм батьком, а також те, що фактично з 2013 року, тобто з раннього дитинства ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявник разом із матір`ю дитини виховує її сина.

За віком заявник перешкод для усиновлення не має. Мати дитини ОСОБА_2 не заперечує щодо усиновлення її дитини, що підтверджується нотаріально посвідченою заявою останньої. Заявником надано докази, якими підтверджується, що ним дотримані всі умови, передбачені Сімейним кодексом України для усиновлення дитини.

Таким чином, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд вважає, що заявлені вимоги відповідають якнайкращим інтересам дитини, а тому заява про усиновлення підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 233 CK України на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове свідоцтво про народження. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Згідно з п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року №96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до ст. 314 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників).

Враховуючи викладене, на підставі ст.ст. 207, 208, 211-213, 217-220, 223-226, 229, 231, 233 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 3-5, 10, 13, 76-81, 263-265, 310-314 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Оголосити громадянина України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Коростишів, Житомирської області, усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), внести зміни до актового запису № 79 від 04 березня 2009 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного відділом реєстрації актів цивільного стану Коростишівського районного управління юстиції Житомирської області та вказати:

батьком дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, уродженця м. Коростишів, Житомирської області;

змінити прізвище усиновленої дитини з " ОСОБА_9 " на " ОСОБА_10 ";

змінити по батькові дитини з " ОСОБА_11 " на " ОСОБА_12 ".

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення, зобов`язані не розголошувати її.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_7 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Коростишівської міської ради, ЄДРПОУ: 04053660, місцезнаходження: вул. Дарбіняна, 11, м. Коростишів, Житомирського району, Житомирської області.

Заінтересована особа: Коростишівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), ЄДРПОУ: 22061663, місцезнаходження: вул. Соборна Площа, 18, м. Коростишів, Житомирського району, Житомирської області.

Повний текст судового рішення складено 27.05.2024 року.

Суддя Роман ВАСИЛЕНКО

Присяжні: Галина САВЕНЕЦЬ

Павло ПОЗНЯКОВ

СудКоростишівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення21.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119395750
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —935/1419/24

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Рішення від 21.05.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Василенко Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні