Ухвала
від 31.05.2024 по справі 335/6004/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/6004/24 2-н/335/461/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у видачі судового наказу

31 травня 2024 р. суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Соболєва І.П., ознайомившись з матеріалами заяви об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Правди, 27» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИВ:

30.05.2024 до суду надійшла заява ОСББ «Правди, 27» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території.

Вивчивши подані матеріали, доходжу такого висновку.

Згідно з пунктом другим частини другої статті 163 ЦПК України у заяві про видачу судового наказу повинно бути зазначено повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання.

У заві про видачу судового наказу місце проживання боржника ОСОБА_1 вказано як: АДРЕСА_1 ,нежитлове приміщенняXXVIII.

Разом із цим, з відповіді № 61823 від 31.05.2024 з Єдиного державного демографічного реєстру, сформованого засобами ЄСІТС «Електронний суд» вививає, що ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Отже, в заяві про видачу судового наказу не зазначено місце проживання боржника.

Відповідно до частини першої статті 165 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог статті 163 цього Кодексу.

Крім цього, з відповіді з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 31.05.2024 № 619147 випливає, що ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований як ФОП з 01.01.2024, здійснює економічну діяльність з надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (основний) та ін.

Боржник ОСОБА_1 є власником нежитлового приміщення XXVIII, за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших Реєстрів від 03.08.2021 № 268692388.

Стягувачем до заяви додано акт звірки за період 01.05.202230.04.2024 з якого випливає, що вказаний об`єкт нерухомості взагалі не має житлової площі, з чого можливо зробити висновок, що нежитлове приміщення використовується ОСОБА_1 для здійснення підприємницької діяльності.

Вказане може свідчити про те, що заявлені вимоги випливають з господарських відносин між ОСББ «Правди, 27» та ОСОБА_1 , як ФОП.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи підприємці.

Отже, наведене може свідчити про те, що заява ОСББ «Правди, 27» про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території, не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

В цейже час,згідно зп.4ч.1ст.165ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо наявні обставини, передбачені частиною першою статті 186 цього Кодексу.

Разом із цим, оскільки в матеріалах справи недостатньо доказів для того, щоб дійти переконливого висновку про те, що наявні обставини, передбачені частиною першою статті 186 ЦПК України, у видачі судового наказу слід відмовити на підставі частини першої статті 165 ЦПК України.

В цей же час стягувачу слід взяти до уваги зазначені вище обставини при вирішення питання про повторне звернення до суду з цими вимогами.

Згідно з частиною другою статті 166 ЦПК України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 36 частини першої статті 165 цього Кодексу, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 163166, 186 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Правди, 27» у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня її складання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя І.П. Соболєва

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення31.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119406663
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи щодо стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості

Судовий реєстр по справі —335/6004/24

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні