Ухвала
від 31.05.2024 по справі 688/2279/24
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/2279/24

№ 2-а/688/13/24

Ухвала

про заміну первісного відповідача належним

31 травня 2024 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Березюк Н.П.,

за участі секретаря судових засідань Кулеші Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шепетівка справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Славутського відділення Шепетівського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області, лейтенанта поліції Турінського Олександра Ярославовича про скасування постанови,

встановив:

22.05.2024 позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом, у якому просить скасувати постанову від 14.05.2024, якою на нього накладено адміністративне стягнення.

22.05.2024 суд отримав інформацію про зареєстроване місце проживання позивача.

23.05.2024 суд постановив ухвалу, якою відкрив провадження у справі, роз`яснив позивачу право подати до суду заяву про заміну відповідача на належного та призначив справу до судового розгляду на 31.05.2024.

Позивач в судове засідання не з`явився, подав письмове клопотання, в якому просив замінити первісного відповідача належним - ГУНП в Хмельницькій області та заяву, у якій просив клопотання про заміну відповідача розглянути у його відсутності.

Відповідачі у судове засідання не з`явилися.

Судом встановлено, що відповідно до позовної заяви позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Славутського відділення Шепетівського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області, лейтенанта поліції ОСОБА_2 .

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Вжитий у цій процесуальній нормі термін «суб`єкт владних повноважень» означає орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг (пункт 7 частини 1 статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України).

Відповідно до положень ч.1,2 ст.222 КУпАП, органи Національної поліції розглядають справи про адміністративні правопорушення, передбачені, зокрема, ч.1 ст.132-1 КУпАП. Від імені органів Національної поліції розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право працівники органів і підрозділів Національної поліції, які мають спеціальні звання, відповідно до покладених на них повноважень.

Аналіз наведених норм права свідчить про те, що при розгляді таких справ, належним відповідачем є саме відповідний орган, на який, зокрема, положеннями ст.222 КУпАПпокладено функціональний обов`язок розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені ч.1 ст.132-1 КУпАП.

За наведених обставин, відповідачем у таких справах, які розглядаються судом в порядку, визначеному КАС України, є саме орган державної влади - суб`єкт владних повноважень, а не особа, яка перебуває з цим органом у трудових відносинах та від його імені здійснює розгляд справ про адміністративні правопорушення та накладає адміністративні стягнення.

Вказані висновки викладені в постановах Верховного Суду від 12.09.2020 року у справі № 742/2298/17, 26.12.2019 року у справі № 724/716/16 та від 17.06.2020 року у справі № 127/6881/17.

Підстави та порядок заміни неналежної сторони у адміністративному процесі встановлено приписами статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України.

За правилами частини 3 статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Враховуючи викладене та положення п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України, з огляду на предмет спору, суд дійшов висновку про задоволення заяви позивача та заміну первісного відповідача Славутське відділення Шепетівського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області, лейтенанта поліції ОСОБА_2 на належного Головне Управління Національної поліції у Хмельницькій області, якому підпорядковується Славутське відділення Шепетівського районного управління поліції, співробітник якого виніс оскаржувану постанову.

Керуючись ст. 48 КАС України, суд,-

ухвалив:

Заяву позивача ОСОБА_1 про заміну первісного відповідача належним задовольнити.

Замінити первісного відповідача Славутське відділення Шепетівського районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області, лейтенанта поліції ОСОБА_2 на належного Головне Управління Національної поліції у Хмельницькій області

Розгляд справи відкласти на 12 год. 13.06.2024, викликавши на вказаний день та час осіб, які беруть участь у справі.

Копію ухвали, адміністративного позову з доданими до нього документами направити відповідачу на електронну адресу.

Відповідач до 12.06.2024 має право надіслати на електронну адресу суду: inbox@sh.km.court.gov.ua відзив з усіма доказами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем. В разі, якщо відзив підписаний представником відповідача, до відзиву слід додати довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву на позов для подання відповіді на відзив, а відповідачу - заперечення, копії яких одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані ним іншим учасникам справи.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити справу за наявними у ній матеріалами.

Роз`яснити учасникам справи, що докази, не подані у встановлений судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Ухвала оскарженню не підлягає, однак заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя: Неоніла БЕРЕЗЮК

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення31.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119407652
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них дорожнього руху

Судовий реєстр по справі —688/2279/24

Рішення від 13.06.2024

Адміністративне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 31.05.2024

Адміністративне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

Ухвала від 23.05.2024

Адміністративне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні