Рішення
від 15.05.2024 по справі 686/9164/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/9164/24

Провадження № 2-о/686/282/24

15 травня 2024 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Чевилюк З.А.,

присяжних Хоми В.В., Ярмолюк А.Г.

при секретарі Козубович А.Т.

з участю заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представника заінтересованої особи ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні в місті Хмельницькому справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини», Служба у справах дітей Кам`янець-Подільської міської ради (як орган опіки і піклування), Служба у справах дітей Хмельницької міської ради (як орган опіки і піклування) про усиновлення,

встановив:

В квітні 2024 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулись до суду із заявою про усиновлення малолітнього ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Просили суд дозволити їм усиновити дитину та в актовому записі про народження дитини записати їх батьками, мати - ОСОБА_2 , громадянка України, батько - ОСОБА_1 , громадянин України, зробити відповідні зміни, вказавши прізвище ОСОБА_4 - « ОСОБА_5 », ім`я залишити без змін, по батькові « ОСОБА_6 », місце народження, дату про народження залишити без змін.

У заяві вказали, що зареєстрували шлюб 03.02.2021 року. Від шлюбу дітей не мають. У них є постійне місце проживання і постійний дохід, матеріально забезпечені, можуть забезпечити потреби дитини.

Заявники перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в Службі у справах дітей Кам`янець-Подільської міської ради, мають бажання та можливості усиновити дитину, виховувати його в належній сімейній атмосфері, оточувати любов`ю і піклуванням. Цей крок серйозний та обміркований. До кримінальної відповідальності не притягалися, не знятої чи не погашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають, за станом здоров`я заявники здорові. У них хороші житлово-побутові умови. Пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, за результатами проведеного навчання отримали рекомендації щодо можливості усиновлення одного-двох дітей будь-якої статі віком від одного до шести років.

Бажають усиновити вихованця комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є дитиною, позбавленою батьківського піклування. Статус надано йому рішенням виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області. Його мати, ОСОБА_7 , рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 28.11.2023 року позбавлена батьківських прав, відомості про батька записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» дає згоду на усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Виконавчий комітет Хмельницької міської ради вважають це усиновлення доцільним і таким, що відповідає найвищим інтересам дитини.

У зв`язку із викладеними обставинами, заявники змушені звертатись до суду із заявою про усиновлення.

Ухвалою суду від 05.04.2024 року відкрито провадження у справі та призначено закрите судове засідання.

В судовому засіданні заявники, кожен окремо, свої вимоги підтримали.

Представник Служби у справах дітей Хмельницької міської ради (як орган опіки і піклування) вважає дане усиновлення доцільним і таким, що відповідає інтересам дитини.

Заінтересована особа Служба у справах дітей Кам`янець-Подільської міської ради (як орган опіки і піклування) просить розгляд цивільної справи провести без участі представника.

Заінтересована особа Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» в судове засідання не з`явилась, про час та місце слухання справи повідомлялась у встановленому законом порядку.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Судом об`єктивно встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 03.02.2021 року перебувають у зареєстрованому шлюбі. Від шлюбу у них дітей немає. Заявники перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в службі у справах дітей Кам`янець-Подільської міської ради, мають бажання та можливості усиновити дитину.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до Служби у справах дітей Хмельницької міської ради про усиновлення дитини, що перебуває в Комунальному некомерційному підприємстві «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_4 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Його мати, ОСОБА_7 , рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 28.11.2023 року позбавлена батьківських прав, відомості про батька записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України. З висновком про стан здоров`я дитини заявники ознайомлені.

За весь час перебування ОСОБА_4 у КНП «Хмельницькому обласному спеціалізованому будинку дитини» родичі його не відвідували, не цікавилися його розвитком та станом здоров`я. Хлопчик має двох братів: ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який перебуває під опікою ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_3 , який є усиновленим.

У заявників є постійне місце проживання і постійний дохід, матеріально забезпечені. Відповідно до акта обстеження умови проживання подружжя належні. В помешканні є необхідні умови для виховання та проживання дитини.

Заявники на території України до кримінальної відповідальності не притягувались, не знятої, не погашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають.

Заявники не мають захворювань, через які не можуть бути усиновлювачами.

07.03.2024 року відбулось знайомство ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з дитиною ОСОБА_4

Дитина ще не досягла такого віку та рівня розвитку, щоб усвідомлювати поняття усиновлення, але гарно контактує із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Згідно висновку виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 26.03.2024 року № 77/01-31 усиновлення заявниками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є доцільним і таким, що відповідає найвищим інтересам дитини.

Ці обставини визнаються учасниками процесу та підтверджуються свідоцтвом про народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 ; актом про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною; висновком про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини; довідками про доходи заявників; свідоцтвом про шлюб між заявниками; висновками про стан здоров`я заявників; витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»; витягом з про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб; витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України; актом обстеження умов проживання; висновком служби у справах дітей Камянець-Подільської міської ради про можливість ОСОБА_1 та ОСОБА_2 бути усиновлювачами; свідоцтвом про право власності на житло; витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно; технічним паспортом; заявою; довідкою про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування; згодою КНП «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» на усиновлення; рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 28.11.2023 року (справа № 676/5789/23); рішенням виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради.

Відповідно до ст.207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

З огляду на викладене, суд вважає, що усиновлення подружжям ОСОБА_1 та ОСОБА_11 дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є доцільним і не суперечить вимогам закону, а також таким, що відповідає інтересам дитини.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 82, 141,223, 259, 263-265, 293, 294, 312-314 ЦПК України, ст.ст. 207, 208 ч.1, 211, 212, 215, 218,219, 222-224, 229-231, 233 СК України, суд,-

вирішив:

Заяву задовольнити.

Провести усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце народження - м.Кам`янець-Подільський, Хмельницької області, паспорт громадянина України № НОМЕР_1 , виданий Кам`янець-Подільським МВ УМВСУ в Хмельницькій області 24.02.2001 року, проживає за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце народження - м.Кіровобад Азербайджан, паспорт громадянина України № НОМЕР_2 , виданий 25.03.2000 року Кам`янець-Подільським МВ УМВСУ в Хмельницькій області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , які перебувають у зареєстрованому шлюбі - дитини ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , із зміною прізвища з « ОСОБА_12 » на « ОСОБА_5 », ім`я залишити без змін, по батькові з « ОСОБА_13 » на « ОСОБА_6 », дату та місце народження залишити без змін.

Зобов`язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Хмельницькому Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що вчинений Кам`янець-Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) за №914 від 26 листопада 2022 року, а саме вказати прізвище « ОСОБА_5 », по батькові « ОСОБА_6 », ім`я, дату та місце народження дитини залишити без змін.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце народження - м.Кам`янець-Подільський, Хмельницької області, паспорт громадянина України № НОМЕР_1 , виданий Кам`янець-Подільським МВ УМВСУ в Хмельницькій області 24.02.2001 року, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце народження - м.Кіровобад Азербайджан, паспорт громадянина України № НОМЕР_3 , виданий 25.03.2000 року Кам`янець-Подільським МВ УМВСУ в Хмельницькій області, проживає за адресою: АДРЕСА_1 записати батьком та матір`ю дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виключивши попередні відомості з актового запису про народження дитини попередніх батьків « ОСОБА_14 » та « ОСОБА_7 ».

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів до Хмельницького апеляційного суду.

Повний текст рішення виготовлено 17 травня 2024 року.

Суддя Чевилюк З.А.

Присяжні Хома В.В.

Ярмолюк А.Г.

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119420237
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —686/9164/24

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Рішення від 15.05.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні