Ухвала
від 28.05.2024 по справі 532/527/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/527/24

2/532/336/2024

Ухвала

Іменем України

28.05.2024 м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

судді Омельченко І.І.,

за участю секретаря судового засідання Логвиненко А.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Кобеляки цивільну справу за позовом першого заступника керівника Решетилівської окружної прокуратури Ребрик Юлії Анатоліївни в інтересах держави до Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення міської ради, скасування державної реєстрації, припинення права власності на земельну ділянку та її повернення державі,

Встановив:

У судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Бибик В.А. заявив клопотання про витребування доказів, мотивуючи тим, що ним було подано адвокатський запит № 436 від 25.04.2024 року до Державної екологічної інспекції Центрального округу, в якому прохав надати копії документів, на підставі яких було проведено дослідження і встановлено факт часткового розташування в межах гідрологічного заказника місцевого значення «Ситникове», а саме: земельну ділянку з кадастровим номером 5321882600:00:001:1159, що належить ОСОБА_1 (вказана інформація міститься в листі № 02.3-11/4796 від 01.12.2022 року); інформацію чи використовувалась при проведенні відповідного дослідження технічна документація із землеустрою, проект відведення чи інший вид документації гідрологічного заказника місцевого значення «Ситникове», яка містить геодезичну зйомку, кадастровий план тощо; інформацію щодо наявних повноважень і кваліфікації працівника Державної екологічної інспекції Центрального округу щодо підготовки висновків по накладенню земельних ділянок. На даний час відповідь на адвокатський запит вітсутня, а тому адвокат Бибик В.А. прохав суд витребувати в Державній екологічній інспекції Центрального округу зазначені вище докази.

У судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Бибик В.А. підтримав клопотання повністю та прохав задовольнити. Крім того, зазначив, що в матеріалах справи міститься інформація про накладення земельних ділянок і позивач як на доказ посилається на лист Державної екологічної інспекції Центрального округу № 02.3-11/4796 від 01.12.2022 року, яким підтверджується дана обставина. Тому для з`ясування чи дійсно накладаються земельні ділянки, потрібно витребувати в Державній екологічній інспекції Центрального округу зазначені вище докази.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_2 прохала відмовити в задоволенні клопотання про витребування доказів, оскільки Державною екологічною інспекцією Центрального округу в листі № 02.3-11/4796 від 01.12.2022 року вказано лише про те, що відповідні земельні ділянки надані в порушення Земельного кодексу України, а про накладення земельних ділянок у даному листі нічого не зазначено.

Представник відповідача Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області і третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ФОП ОСОБА_3 , будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили.

Суд, заслухавши представників сторін, розглянувши клопотання про витребування доказів, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч. 1, 5, 6, 7 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Враховуючи характер спірних правовідносин, з метою сприяння реалізації процесуальних прав учасниками справи, для повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, суд вважає за необхідне на підтвердження чи спростування інформації щодо накладення відповідних земельних ділянок витребувати в Державної екологічної інспекції Центрального округу належним чином завірені копії документів, на підставі яких було проведено дослідження і встановлено факт часткового розташування в межах гідрологічного заказника місцевого значення «Ситникове», а саме: земельну ділянку з кадастровим номером 5321882600:00:001:1159, що належить ОСОБА_1 ; інформацію чи використовувалась при проведенні відповідного дослідження технічна документація із землеустрою, проект відведення чи інший вид документації гідрологічного заказника місцевого значення «Ситникове», яка містить геодезичну зйомку, кадастровий план тощо; інформацію щодо наявних повноважень і кваліфікації працівника Державної екологічної інспекції Центрального округу щодо підготовки висновків по накладенню земельних ділянок.

Керуючись ст. 84 ЦПК України, суд,-

Постановив:

Клопотання адвоката Бибика Володимира Анатолійовича про витребування доказів задовольнити повністю.

Зобов`язати Державну екологічну інспекцію Центрального округу (36039, м. Полтава, вул. Коцюбинського, 6) надати Кобеляцькому районному суду Полтавської області наступні докази:

-належним чином завірені копії документів, на підставі яких було проведено дослідження і встановлено факт часткового розташування в межах гідрологічного заказника місцевого значення «Ситникове», а саме: земельну ділянку з кадастровим номером 5321882600:00:001:1159, що належить ОСОБА_1 ;

-інформацію чи використовувалась при проведенні відповідного дослідження технічна документація із землеустрою, проект відведення чи інший вид документації гідрологічного заказника місцевого значення «Ситникове», яка містить геодезичну зйомку, кадастровий план тощо;

-інформацію щодо наявних повноважень і кваліфікації працівника Державної екологічної інспекції Центрального округу щодо підготовки висновків по накладенню земельних ділянок.

Роз`яснити представнику Державної екологічної інспекції Центрального округу, що відповідно до частин 6-8 статті 84 ЦПК України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду; особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали; в разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Суддя

СудКобеляцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу119421299
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —532/527/24

Ухвала від 03.09.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні