Рішення
від 30.05.2024 по справі 592/5307/24
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/5307/24

Провадження №2/592/1398/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2024 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі:

головуючого: судді Бичкова І. Г. ,

за участю: секретаря судового засідання Алфімової І.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Ковпаківського районного суду м. Суми цивільну справу за позовом Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, -

ВСТАНОВИВ :

Департамент фінансів,економіки таінвестицій Сумськоїміської ради звернувсядо судуз данимпозовом довідповідача іпросить стягнути з ОСОБА_1 на користь Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради кошти в сумі 425,15 грн. за стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_2 в КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» СМР.

До початку судового засідання представниця позивача за довіреністю Струць Н.І. надала суду заяву про розгляд справи без участі представника департаменту, позовні вимоги підтримала у повному обсязі.

До початку судового засідання відповідач надав суду заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Дослідивши та перевіривши письмові докази справи, встановивши такі юридичні факти та відповідні їм правовідносини, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, тобто в порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що 27.04.2023 о 13 год. 55 хв. Фідірко керуваву м.Суми технічносправним автомобілем«RenaultLaguna»,реєстраційний номер НОМЕР_1 ,рухаючись попроїзній частинівул. Металургів у напрямку пр. Перемоги.

Рухаючись у вказаному напрямку, перебуваючи неподалік від буд. №24 вул. Металургів у м. Суми, ОСОБА_1 знехтував безпекою дорожнього руху, проявив неуважність та, при наближенні до нерегульованого пішохідного переходу, перед яким почав знижувати швидкість та зупинився попутний для нього автомобіль, не вжив своєчасних заходів для зменшення швидкості або ж зупинки автомобіля, щоб дати дорогу пішоходам, у результаті чого допустив наїзд на малолітнього пішохода ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка перетинала проїзну частину по нерегульованому пішохідному переходу, справа-наліво відносно напрямку руху автомобіля «Renault Laguna».

Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди малолітній ОСОБА_2 спричинено тілесні ушкодження у вигляді закритого перелому акроміального кінця правої ключиці зі зміщенням, які, відповідно до висновку судово-медичної експертизи №373 від 11.05.2023, не були небезпечними для життя, спричинили тривалий розлад здоров`я і за цими ознаками відносяться до середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

В результаті протиправних дій, здійснених ОСОБА_1 , ОСОБА_2 була госпіталізована до Сумського міського центру дитячої хірургії ортопедії та травматології КПН «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» СМР.

Відповідно до статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Згідно ч.1ст.1206ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від злочину.

Згідно ч.3ст.1206ЦК України, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно доПостанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від07.07.1995року №11«Про відшкодуваннявитрат настаціонарне лікуванняособи,яка потерпілавід злочину,та судовихвитрат» питанняпро відшкодуваннявитрат настаціонарне лікуванняпотерпілого вирішуєтьсязгідно зПорядком обчисленнярозміру фактичнихвитрат закладуохорони здоров`яна стаціонарнелікування потерпілоговід злочинногодіяння тазарахування стягненихз виннихосіб коштівдо відповідногобюджету іїх використання,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни №545від 16липня 1993 року.

Як передбачено пунктом 2 цього Порядку, сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день.

Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться, виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні.

Відповідно до пункту 4 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 № 2168-VIII (зі змінами) з 1 квітня 2020 року реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій здійснюється відповідно до цього Закону для всіх видів медичної допомоги.

Згідно з підпунктом ґ пункту 3 частини 1 статті 89 Бюджетного кодексу України, введеного дію відповідно до пункту 1 частини 11 Прикінцевих положень Бюджетного кодексу України, до видатків, що здійснюються з бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад, належать видатки на співфінансування оплати медичних послуг, що надаються в рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення, для покриття вартості комунальних послуг та енергоносіїв комунальних закладів охорони здоров`я, які є об`єктами права власності відповідних територіальних громад.

Отже, починаючи з 1 квітня 2020 року КПН «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» СМР фінансується з бюджету Сумської міської територіальної громади в частині покриття вартості комунальних послуг та енергоносіїв.

Позивач надавсуду довідку-розрахунок КПН «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» СМР № 01-26/1в/304 від 08.05.2023 року про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат за лікування потерпілого, згідно якої потерпіла ОСОБА_2 , у зв`язку із заподіяними їй тілесними ушкодженнями, знаходилась на стаціонарному лікуванні в Сумському міському центрі дитячої хірургії, ортопедії та травматології з 27.04.2023 р. по 02.05.2023 р.

Вартість комунальнихпослуг таенергоносіїв заодин ліжко-день становить:

- за 1 день лікування у відділенні - 85 грн 45 коп. (у розрізі сплати за комунальні послуги).

Кількість ліжко-днів, проведених потерпілою встаціонарі становить: 5 ліжко-днів.

Сумарні витрати за лікування потерпілої (у розрізі вартості комунальних послуг та енергоносіїв) складають - 425 грн 15 коп.

Згідно пункту 3 Порядку визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку.

У пункті 4 Порядку зазначено, що стягнені в установленому порядку кошти, залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я.

Тобто витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Департамент фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради, що утворюється Сумською міською радою є уповноваженим виконавчим органом місцевого самоврядування у сфері забезпечення реалізації на території Сумської міської територіальної громади державної політики з питань фінансів, бюджету, економічного і соціального розвитку, інвестиційної та регуляторної діяльності, міжнародної співпраці, охорони навколишнього природного середовища, енергозбереження та енергоефективності та згідно Положення про Департамент (далі - Положення) здійснює заходи з підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

Невідшкодування до бюджету Сумської міської територіальної громади коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого від злочину є порушенням інтересів територіальної громади щодо надходження належних коштів до бюджетів! всіх рівнів з метою їх подальшого використання для забезпечення завдань і функцій держави.

Відповідно до статті 18-1 Закону України «Про місцеве самоврядування» орган місцевого самоврядування може бути позивачем та відповідачем у судах загальної юрисдикції, зокрема, звертатися до суду, якщо це необхідно для реалізації його повноважень і забезпечення виконання функцій місцевого самоврядування.

Ухвалою Ковпаківського суду м. Суми від 22 травня 2023 року по справі № 592/6669/23 (провадження № І-кп/592/6669/23) ОСОБА_1 було звільнено від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 286 КК України у зв`язку з примиренням винного з потерпілим.

При цьому,відповідно доабзацу третьогопункту 3Порядку уразі,коли приухваленні вирокусума коштів,витрачених настаціонарне лікуванняпотерпілого,ще небула визначенаі рішенняпро їхвідшкодування небуло прийнято,стягнення провадитьсяв порядкуцивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами.

Статтею 284 КПК передбачено вичерпний перелік підстав для закриття кримінального провадження. Вони, в свою чергу, класифікуються за декількома критеріями. Всі підстави закриття кримінального провадження поділяються на реабілітуючі та нереабілітуючі.

Реабілітуючими єті підстави,що пов`язаніз констатацієюфакту того,що підозрюваний/обвинуваченийне вчинивзлочин. На противагу цьому нереабілітуючими є ті, що позитивно вирішують питання про вчинення особою злочину.

До реабілітуючих належать лише три підстави: встановлено відсутність події кримінального правопорушення: встановлено відсутність у діянні складу кримінального правопорушення; не встановлено достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді та вичерпано можливості їх отримати.

Відповідно, всі інші підстави є нереабілітуючими і передбачають констатацію факту вчинення особою кримінального правопорушення.

Зважаючи на вищевикладене, Департамент зазначає, що кримінальне провадження по справі № 592/6669/23 було закрито саме з нереабілітуючих підстав.

Вказані обставини дають підстави для звернення Департаментом фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради як органу, уповноваженого на організацію виконання бюджету в частині надходження коштів, до суду з метою стягнення витрат за лікування потерпілого від злочину до відповідного бюджету в інтересах територіальної громади.

Таким чином, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача кошти в сумі 425,15 грн. за стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_2 в КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» СМР.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивачі у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення, звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи у всіх судових інстанціях.

Оскільки позивач при подачі позову до суду звільнений від сплати судового збору, відтак,суд стягуєз відповідачана користьдержави судовий збір в сумі 1211,20 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 265-268 ЦПК України, ст. 1206 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 року №11 «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат», -

ВИРІШИВ:

Позов Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого від злочину задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради (м. Суми, вул. Британська, 21, код. ЄДРПОУ 02315854) кошти в сумі 425,15 грн. за стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_2 в КНП «Дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» СМР.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) на користь держави судовий збір в розмірі 1211,20 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

Головуючий: І.Г. Бичков

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення30.05.2024
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу119440385
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —592/5307/24

Рішення від 30.05.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні