Ухвала
від 03.06.2024 по справі 546/453/24
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/453/24

номер провадження 2-о/546/26/24

УХВАЛА

03 червня 2024 року м. Решетилівка Полтавська область

Решетилівський районний суд Полтавської області у складі судді Сербіненко І.В., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, заінтересована особа - виконавчий комітет Решетилівської міської ради Полтавської області, як орган опіки та піклування,

УСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із вказаною заявою про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, заінтересована особа - виконавчий комітет Решетилівської міської ради Полтавської області, як орган опіки та піклування.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасники справи є заявник, інші заінтересовані особи.

Частиною 1 ст. 295 ЦПК України передбачено, що заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Зазначена заява підсудна Решетилівському районному суду Полтавської області та відповідає вимогам, встановленим ст. 297 ЦПК України.

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

У випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних (ч. 4 ст. 293 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 187 ЦПК України, суд відкриває провадження та призначає справу до судового розгляду, про що повідомляє осіб, які беруть участь у справі.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування, передбачено ч. 1 ст. 60 ЦК України.

Згідно ч. 5 ст. 293 ЦПК України - у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Оскільки, наявні дані про психологічний стан здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є інвалідом ІІ - групи, свідчать, що вказаний стан може негативно вплинути на можливість ним особисто та з достатньою ефективністю представляти свої інтереси в суді під час розгляду даної справи, в тому числі може негативно вплинути на його здатність усвідомити потребу в правовій допомозі та самостійно заявити клопотання про забезпечення його правовою допомогою адвоката.

На підставі викладеного, суд вважає за необхідне доручити Полтавському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, призначити адвоката для здійснення захисту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст. 60, 187, 293-294, 353 ЦПК України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, заінтересована особа - виконавчий комітет Решетилівської міської ради Полтавської області, як орган опіки та піклування.

Призначити судове засідання на 01 липня 2024 року о 10:00 годині в приміщенні Решетилівського районного суду Полтавської області, в залі судового засідання за адресою: Полтавська область, Полтавський район, м. Решетилівка, вул. Покровська, 24.

Розгляд справи проводити судом у складі одного судді та двох присяжних.

Доручити Полтавському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, призначити адвоката для представлення інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стосовно якого розглядається цивільної справи за заявою ОСОБА_1 про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, заінтересована особа - виконавчий комітет Решетилівської міської ради Полтавської області, як орган опіки та піклування.

Копію ухвали направити Полтавському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (адреса: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_2 - для виконання.

Копію ухвали направити заявнику - для відома.

Запропонувати заінтересованій особі - надати письмові пояснення проти заявлених вимог з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються.

Надіслати на адресу заінтересованої особи копію заяви та документів, доданих до заяви.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://rsh.pl.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя - І.В. Сербіненко

СудРешетилівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення03.06.2024
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу119444652
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —546/453/24

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні