Ухвала
від 03.06.2024 по справі 737/484/24
КУЛИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 737/484/24

Провадження № 2-н/737/78/24

УХВАЛА

03 червня 2024 року с-ще Куликівка

Суддя Куликівського районного суду Чернігівської області Рубаненко Н.Ю., розглянувши заяву, подану в інтересах ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання неповнолітньої дитини

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_3 , діючи в її інтересах, звернувся до суду із заявою про видачусудового наказупро стягненняз ОСОБА_2 аліментів наутримання неповнолітньоїдитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,у розмірі 1/4 частки заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з дня подання заяви і до досягнення дитиною повноліття, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Також в заяві про видачу судового наказу просить стягнути з боржника на користь заявника всі понесені судові витрати, в тому числі витрати на правову допомогу, які складають 2000 грн.

Частиною першою статті 161 ЦПК України встановлено вичерпний перелік вимог за якими може бути виданий судовий наказ.

Відповідно до ч. 3 ст. 165 ЦПК України у разі якщо в заяві про видачу судового наказу містяться вимоги, частина з яких не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу лише в частині цих вимог. У разі якщо заявлені вимоги між собою взаємопов`язані і окремий їх розгляд неможливий, суд відмовляє у видачі судового наказу.

Представником ОСОБА_1 заявлено серед іншого вимогу про стягнення з ОСОБА_2 витрат на правову допомогу в розмірі 2000 грн.

За подання заяви про видачу судового наказу справляється судовий збір у розмірі, встановленому законом (ч. 1 ст. 164 ЦПК України).

У відповідності з положеннями ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема, заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

Таким чином, ОСОБА_1 судовий збір за подання даної заяви не сплачувала, оскільки звільнена від його сплати Законом України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи, до яких також належать і витрати на професійну правничу допомогу.

Зі змісту частин 5, 6 ст. 137 ЦПК України випливає, що розмір судових витрат може бути зменшений за клопотанням іншої сторони, якщо така особа доведе неспівмірність таких витрат.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Таким чином, склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування по справі, не підлягає безпірному стягненню та розгляду в порядку наказного провадження.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 167 ЦПК України розгляд справи в порядку наказного провадження проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.

Оскільки така справа розглядається без повідомлення та виклику сторін та боржник, при цьому, позбавлений права довести неспівмірність заявлених вимог, що не узгоджується із особливостями наказного провадження, тому у видачі судового наказу в частині стягнення з ОСОБА_2 витрат на правову допомогу необхідно відмовити.

Керуючись статтями 163, 165 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ

Відмовити ОСОБА_1 у видачі судового наказу в частині стягнення із ОСОБА_2 витрат на правову допомогу.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Н. Ю. Рубаненко

СудКуликівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення03.06.2024
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу119449572
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи щодо стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - 1/4, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину

Судовий реєстр по справі —737/484/24

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Рубаненко Н. Ю.

Судовий наказ від 03.06.2024

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Рубаненко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні