Рішення
від 28.05.2024 по справі 698/336/24
КАТЕРИНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 698/336/24

Провадження № 2-о/698/20/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2024 р. Катеринопільський районний суд Черкаської області

в складі: головуючого судді Лазаренка В.В.,

з участю секретаря судових засідань Гончар Т.О.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані осіби: ОСОБА_1 , Органу опіки та піклування - виконавчий комітет Катеринопільської селищної ради, Звенигородського району, Черкаської області про заміну опікуна та призначення опікуном, -

ВСТАНОВИВ:

26.04.2024 року ОСОБА_2 звернувся до суду з вказаною заявою, в якій просив призначити його опікуном над недієздатним сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є його сином, мотивуючи тим, що згідно рішення Катеринопільського районного суду від 15.05.2020 року ОСОБА_1 визнано недієздатним та призначено опікуном колишню дружину заявника - матір їхнього сина ОСОБА_1 , в подальшому строк дії зазначеного рішення продовжувався, востаннє ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_1 , померла в смт. Катеринопіль, Звенигородського району, Черкаської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим віддлом реєстрації та муніципальних послуг Катеринопільської селищної ради Звенигородського району, Черкаської області, 05.01.2024 року, отже заявник ОСОБА_2 просить призначити його опікуном над його сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

06.05.2024 року ухвалою Катеринопільського районного суду Черкаської області по вказаній справі було відкрито окреме провадження та призначено судове засідання.

Всудовому засіданнізаявник ОСОБА_2 подану заявупідтримав вповному обсязі,просить судпризначити йогоопікуном наднедієздатним сином ОСОБА_1 у звязкузі смертю ІНФОРМАЦІЯ_3 його попереднього опікуна ОСОБА_1 ..

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування - виконавчий комітет Катеринопільської селищної ради, Звенигородського району, Черкаської області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Заслухавши заявника ОСОБА_2 , дослідивши письмові докази, суд зазначає про наступне.

Судом встановлено, що рішенням Катеринопільського районного суду Черкаської області від 27.06.2022 року, справа № 698/837/19, було продовжено до 26.06.2024 року строк дії рішення Катеринопільського районного суду Черкаської області від 15.05.2020 року про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначено над ним опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва по смерть серія НОМЕР_1 , виданого 05.01.2024 року відділом реєстрації та муніципальних послуг Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області, про що складено відповідний актовий запис № 08.

ОСОБА_2 є рідним батьком ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 23.01.2001 року виконкомом Петраківської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області, про що зроблено відповідний запис за № 2.

Заявник звернувся з заявою до виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради, як органу опіки та піклування про призначення його опікуном над недієздатним сином ОСОБА_1 .

Згідно подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про призначення опікуна від 20.03.2024 року № 285/02-48, орган опіки та піклування просив суд призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , опікуном над його сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особою з інвалідністю з дитинства 1 групи підгрупи А.

Згідно характеристики, виданої виконавчим комітетом Катеринопільської селищної ради Звенигородського району Черкаської області від 12.04.2024 року КНП "Катеринопільська багатопрофільна лікарня" за № 14, на обліку у лікаря психіатра-нарколога не перебуває, що підтверджується довідкою КНП "Катеринопільська багатопрофільна лікарня" № 38 від 01.02.2024 року. На даний час він є працездатною особою, а тому має можливість забезпечувати благополуччя членів своєї сім`ї, в тому числі підопічного сина ОСОБА_1 ..

Заявник з 2000 року проживає в одному домоволодінні зі своїм недієздатним сином ОСОБА_1 та здійснює за ним повний догляд, що підтверджується довідкою виконавчого комітету Катеринопільської селищної ради № 46/09-31 від 31.01.2024 року .

Матеріально-побутові умови їхнього з сином проживання є задовільними та достатніми для належного догляду за сином, про що свідчить АКТ обстеження матеріально-побутових умов від 14.03.2024 року, складений членами опікунської ради при виконавчому комітеті Катеринопільської селищної ради.

Згідно ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Відповідно до ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Як зазначено у ч. 1 ст. 67 ЦК України, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

За змістом ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що доцільно та в інтересах недієздатного ОСОБА_1 призначити над ним опікуном ОСОБА_2 , оскільки він відповідає вимогам, встановлених вище переліченими нормами ЦК України.

Керуючись ст.ст. 75 ЦК України, ст.ст. 263-265, 273, 300, 354, 355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_2 - задовольнити.

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 РНОКПП НОМЕР_3 , уродженця с. Петраківка, Катеринопільського району, Черкаської області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , опікуном над недієздатним сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 РНОКПП НОМЕР_4 , уродженцем с. Петраківка, Катеринопільського району, Черкаської області, місце проживання АДРЕСА_2 .

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати Органу опіки та піклування - виконавчому комітету Катеринопільської селищної ради Звенигородського району, Черкаської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя В.В.Лазаренко

СудКатеринопільський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.05.2024
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу119456895
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —698/336/24

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Катеринопільський районний суд Черкаської області

Лазаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні