Постанова
від 02.06.2010 по справі 2-а-5087/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

 І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

02 червня 2010 року                                                                            справа № 2-а-5087/10/1070

    Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді – Балаклицького А.І., при секретарі – Мостовому О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві адміністративну справу

за позовом

Державної податкової інспекції у Вишгородському районі Київської області

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Фарм-Інвест»

про

стягнення податкової заборгованості,

в с т а н о в и в:

Державна податкова інспекція у Вишгородському районі Київської області (далі - Позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фарм-Інвест» (далі – Відповідач) про стягнення податкової заборгованості перед бюджетом в сумі 1 010,51 грн.

Позовні вимоги мотивовано тим, що за результатами проведеної перевірки з питань дотримання вимог податкового законодавства в частині своєчасності повернення оригіналу свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість виявлено порушення відповідачем вимог Закону України «Про податок на додану вартість». Внаслідок чого, за відповідачем рахується податковий борг в сумі 170,00 грн.

В судовому засіданні представник позивача підтримав свої позовні вимоги та просив суд позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, відзиву на позов не надав, явку своїх представників у судове засідання не забезпечив, судом визнано за можливе розглянути справу у відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «Фарм-Інвест» зареєстровано Вишгородською районною державною адміністрацією Київської області 17.07.2001 року, про що видано Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 № 096419. Як платник податків, зборів та обов’язкових платежів Відповідач взятий на облік в ДПІ у Вишгородському районі 17 лютого 2004 року за № 845-ТОВ, що підтверджується довідкою від 27.06.2006 року № 1342.

Як встановлено судом, 20 жовтня 2009 року головним державним податковим ревізором-інспектором відділу адміністрування податку на додану вартість Управління оподаткування юридичних осіб ДПІ у Вишгородському районі проведено перевірку з питань дотримання вимог податкового законодавства в частині своєчасності повернення оригіналу свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість ТОВ «Фарм-Інвест» № 13698431 від 23.02.2004 року за період з 08.07.2009 року по 20.10.2009 року. За результатами проведеної перевірки був складений Акт перевірки № 1192/15-217/285 від 20 жовтня 2009 року.

Перевіркою було встановлено порушення ТОВ «Фарм-Інвест» вимог п. 9.8 ст. 9 Закону України «Про податок на додану вартість», а саме – не повернуто реєстраційне свідоцтво платника податку на додану вартість у зв’язку з його анулюванням за ініціативою податкового органу згідно акту від 22.06.2009 року № 70.

На підставі висновків Акту перевірки заступником начальника ДПІ у Вишгородському районі було прийнято податкове повідомлення-рішення від 21.10.2009 року № 0003731502/0, яким Відповідачу визначено податкове зобов’язання з податку на додану вартість та застосовано штрафну санкцію у розмірі 170,00 грн.

Пунктом 9.8 статті 9 Закону України «Про податок на додану вартість» визначено, що платник податку зобов’язаний повернути податковому органу реєстраційне свідоцтво протягом двадцяти календарних днів від дня прийняття рішення про анулювання, якщо анулювання реєстрації здійснюється за ініціативою податкового органу. У цьому випадку затримка у поверненні такого свідоцтва прирівнюється до затримки у наданні податкової звітності з цього податку.

Пункт 17.1.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.20.2000 року № 2181-ІІІ зазначає, що платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Згідно з підпунктом 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181-ІІІ, у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов’язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платникові податків податкові вимоги.  

ДПІ у Вишгородському районі на підставі ст. 6 Закону № 2181 були виставлені ТОВ «Фарм-Інвест» податкові вимоги від 27.11.2009 р. № 1/920 та від 05.01.2010 р. № 2/4 для погашення податкового боргу. Дані податкові вимоги залишились без задоволення.

Вказані податкове повідомлення-рішення та податкові вимоги Відповідачем в адміністративному та в судовому порядку не оскаржувалися. Вони не скасовані у спосіб та відповідно до процедури, що регламентована статтями 5 та 6 Закону № 2181.

Таким чином, на час розгляду справи в суді відповідачем податкова заборгованість в сумі 170,00 грн. в добровільному порядку не сплачена.

Заборгованість Відповідача підтверджується: наявними в матеріалах справи  копією Акта перевірки, копією податкового повідомлення-рішення, копіями корінців першої та другої податкових вимог.

Статтею 67 Конституції України встановлено, що кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Пункт 1.3. ст. 1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.20.2000 р. № 2181-ІІІ визначає, що податковий борг (недоїмка) – податкове зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов’язання.

Пунктом 11 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу» від 04.12.1990 р. № 509-ХІІ визначено, що органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції у випадках, порядках та розмірах, встановлених законами України.

Стаття 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.20.2000 р. № 2181-ІІІ зазначає, що штрафні санкції за порушення податкового законодавства накладаються на платника податків у розмірах, визначених цією статтею, крім штрафних санкцій за порушення валютного законодавства, що встановлюються окремим законодавством.

Відповідно до абз. 3 п.п.5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» платник податків зобов’язаний погасити нараховану суму податкового зобов’язання протягом десяти днів від дня отримання податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу» від 04.12.1990 року № 509-ХІ фінансові (штрафні) санкції, суми недоїмки, пені накладені (застосовані) органами державної податкової служби України, сплачуються платниками податків добровільно або стягуються в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 Кодексу.

Оскільки доказів, які б спростовували доводи позивача, суду не надано, судом встановлено наявність у відповідача податкової заборгованості в сумі 170,00 грн.

За таких обставин суд вважає, що застосування до ТОВ «Фарм-Інвест» за наслідками перевірки штрафних санкцій на загальну суму 170,00 грн. є правомірним та застосованим відповідно до вимог чинного законодавства.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», ст. ст. 69, 70, 71, 158-163, 167, 257 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Вишгородському районі Київської області – задовольнити .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фарм-Інвест» (07362, Київська область, Вишгородський район, с. Новосілки,Старе село б/н база відпочинку «Десна-3», ідентифікаційний код 31485081) на користь Державної податкової інспекції у Вишгородському районі Київської області податкову заборгованість в сумі 170 (сто сімдесят) грн. 00 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

    Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня її проголошення заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Суддя: / підпис/

З оригіналом згідно

Суддя                                                                                            А.І. Балаклицький

 

Повний текст постанови складено та підписано 07 червня 2010 року.

Постанова станом на 07 червня 2010 року законної сили не набрала.

Дата ухвалення рішення02.06.2010
Оприлюднено03.11.2010
Номер документу11946745
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-5087/10/1070

Постанова від 02.06.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні