Постанова
від 07.07.2010 по справі 2-а-5359/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

 І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

07 липня 2010 року                                                                  справа № 2-а-5359/10/1070

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді –  Балаклицького А.І., при секретарі – Мостовому О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві адміністративну справу

за позовом

Київського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів

до

Товариства з обмеженою відповідальністю «Пріоритет»

про

стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені

в с т а н о в и в:

Київське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі - Позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Пріоритет» (далі - Відповідач) адміністративно-господарських санкцій у розмірі 7 837,50 грн. та пені за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 68,15 грн.

Позов обґрунтовано тим, що в 2009 році Товариство з обмеженою відповідальністю «Пріоритет» не виконав нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів і тому, повинно сплатити адміністративно-господарські санкції та пеню за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій.    

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю та просив суд позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, відзиву на позов не надав, явку своїх представників в судове засідання не забезпечив, судом визнано за можливе  розглянути справу у відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказах.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 06.10.2005 року № 2960-ІV підприємства, установи, організації інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу та забезпечують працевлаштування інвалідів.  Для таких підприємств установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, у кількості одного робочого місця.

Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу встановленого Законом.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» підприємств, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих менша, ніж установлена нормативом, передбаченим ст. 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньорічної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.

  Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

На підприємстві Відповідача 1 (одне) робоче місце є незайнятим робочим місцем, призначеним для інваліда.

Таким чином, на 1 робоче місце, призначене для працевлаштування інвалідів і не зайняте інвалідами, Товариство з обмеженою відповідальністю «Пріоритет» до 16.04.2010 року повинен був самостійно сплатити адміністративно-господарські санкції у розмірі 7 837,50 гривень.

Розмір пені у сумі 68,15 грн. підтверджується Розрахунком пені на суму заборгованості по сплаті адміністративно-господарських санкцій.

Заборгованість Відповідача підтверджується: звітом за формою 10-ПІ № 1692 від 11.02.2010 року за 2009 рік та розрахунком заборгованості по сплаті адміністративно-господарських санкцій за незайняті місця для працевлаштування інвалідів.

Таким чином, за Товариством з обмеженою відповідальністю «Пріоритет» рахується загальна заборгованість зі сплати адміністративно-господарських санкцій та пені до Фонду соціального захисту інвалідів у сумі 7 905,65 гривень.

За таких обставин суд вважає, що заява позивача про те, що відповідач не виконав нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів на 2009 рік , є обґрунтованою, оскільки  відповідно до поданого Відповідачем звіту чисельність працюючих інвалідів менша ніж установлено нормативом.

Враховуючі викладені норми чинного законодавства, всебічно розглянувши матеріали адміністративної справи, суд дійшов висновку про правомірність заявлених позовних вимог і, відповідно, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись статтею 124 Конституції України, статтями 69, 70, 71, 158-163, 167, 257 Кодексу адміністративного судочинства України,  суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Київського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів - задовольнити .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Пріоритет» (08292, Київська область, м. Буча, вул. Промислова, буд. 2-Е, код ЄДРПОУ 33004159) на користь Київського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (код ЄДРПОУ 24074109) адміністративно-господарські санкції та пеню в розмірі 7 905 (сім тисяч дев’ятсот п’ять) грн. 65 коп.

Судові витрати розподіляються відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня її проголошення заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Суддя: /підпис/

З оригіналом згідно

Суддя                                                                                         А.І. Балаклицький

Повний текст постанови складено та підписано 09 липня 2010 року.

Постанова станом на 09 липня 2010 року законної сили не набрала.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.07.2010
Оприлюднено03.11.2010
Номер документу11946858
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-5359/10/1070

Постанова від 07.07.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Балаклицький А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні