Рішення
від 03.06.2024 по справі 307/1588/24
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/1588/24

Провадження № 2/307/353/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 червня 2024 року м. Тячів

Тячівським районним судом Закарпатської області в складі головуючого Чопик В.В., при секретарі Томишинець А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Тячів цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Тячівської міської ради Закарпатської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Свої позовні вимоги обґрунтовують тим, що 27.01.2018 року ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила заповіт посвідчений приватним нотаріусом Хустського районного нотаріального округу Чіжмарь С.І. за реєстровим № 835, відповідно до якого заповіла йому цілу земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6400 га, розташована за адресою: Закарпатська область, Тячівський район, місто Тячів, урочище «Нодайош», кадастровий номер - 2124410100:03:002:0106.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, про що свідчить актовий запис № 247 зроблений відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Тячівському районі Закарпатської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Про смерть ОСОБА_2 йому не було відомо, оскільки вони не були родичами чи знайомими, проживають в різних містах. Крім того, про смерть заповідача він не міг дізнатися вчасно, оскільки існував ряд поважних причин таких як обмеження при коронавірусній інфекції COVID-19 та введення військового стану на території України. Про смерть ОСОБА_2 йому стало відомо навесні у 2024 році та він одразу звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за заповідачем. Однак, нотаріус повідомив його, що спадкову справу не має можливості завести, адже пропущено 6-місячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та йому необхідно звернутися до суду для продовження строку для прийняття спадщини. В інший спосіб у нього не має можливості вирішити дане питання. Без рішення суду про продовження строку для прийняття спадщини він позбавлений можливості реалізувати своє право на оформлення спадщини, а звідси зареєструвати за собою право власності на вказану ділянку та вільно володіти, користуватися та розпоряджатися ним. Тому просить суд визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 тривалістю два місяці, з дня набрання рішенням законної сили.

Позивач в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву в якій просить суд справу розглянути у його відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити, а тому суд на підставі ст. 223 ЦПК України справу розглянув у його відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не з`явилася, причини своєї неявки суду не повідомила, а тому суд на підставіст.. 223 ЦПК Українисправу розглянув у її відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України уразі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 27.01.2018 року ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила заповіт посвідчений приватним нотаріусом Хустського районного нотаріального округу Чіжмарь С.І. за реєстровим № 835, відповідно до якого заповіла позивачу цілу земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6400 га, розташована за адресою: Закарпатська область, Тячівський район, місто Тячів, урочище «Нодайош», кадастровий номер - 2124410100:03:002:0106.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, про що свідчить актовий запис № 247 зроблений відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Тячівському районі Закарпатської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Про смерть ОСОБА_2 позивачу стало відомо навесні у 2024 році та він одразу звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за заповідачем.

Однак, нотаріус повідомив його, що спадкову справу не має можливості завести, адже пропущено 6-місячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та йому необхідно звернутися до суду для продовження строку для прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст.1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

Відповідно до п. 24Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.08 р. №7 «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язанні з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що слід визначити позивачу додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 тривалістю два місяці, з дня набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст.4,7,12,13,200,245,246,247, 258- 273,354 ЦПК України, і на підставіст.. 1270-1272 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ), яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 тривалістю два місяці, з дня набрання рішенням законної сили

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днівз дняскладення повного судового рішеннядо апеляційного суду Закарпатської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Виконавчий комітет Тячівської міської ради Закарпатської області, місце знаходження м. Тячів, вул. Шевченка, 2, Закарпатської області .

Суддя: В.В.Чопик

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення03.06.2024
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу119472490
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —307/1588/24

Рішення від 03.06.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні