Ухвала
від 04.06.2024 по справі 541/1789/24
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1789/24

Провадження № 2-о/541/103/2024

У Х В А Л А

Іменем України

04 червня 2024 року м.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючогосудді Шатілової Л.Г.,

присяжних Рудь Н.М., Невєрової Ю.В.,

при секретарі Гуриної В.М.,

представника заявника адвоката Сидоренка Ю.В.,

адвоката Підошви О.Т.- ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миргород в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , поданої в інтересах ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна: заінтересована особа Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересована особа: Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області. Заявник просить визнати недієздатним його батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який має психічне захворювання, також просить призначити його опікуном. В обґрунтування заяви зазначив, що його батько не може сам себе обслуговувати, потребує стороннього догляду.

Заявник просив призначити амбулаторну судову-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 15.05.2024 року було відкрито провадження у справі та призначено судове засідання (а.с.11).

В судовому засіданні представник заявника підтримав заявлені вимоги свого довірителя та просив призначити по справі амбулаторну судову-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_3

Адвокат Кузьмич Н.О. вважала, що клопотання підлягає до задоволення, оскільки призначення експертизи відповідає інтересам ОСОБА_3 .

Представник органу опіки та піклування в судове засідання надав заяву, про розгляд справи без участі представника.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з ч. 1ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, враховуючи, що для встановлення психічного стану особи призначення експертизи є обов`язковим, а у справі є наявні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , суд вважає за необхідне призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої провадження у справі зупинити.

Керуючись ст. ст.105,252,298 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , поданої в інтересах ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, заінтересована особа Виконавчий комітет Великосорочинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, амбулаторну судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 яким-небуть психічним захворюванням чи іншим хронічним, стійким психічним розладом, якщо так, то яким саме і з якого часу?

2. Чи здатний ОСОБА_3 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_3 за станом свого здоров`я, з`явитися в судове засідання або брати участь у розгляді справи у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому він перебуває та особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити Полтавській філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України», що знаходиться за адресою: м.Полтава, вул. Медична, 1, попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Роз`яснити сторонам положення статті 109 ЦПК України про наслідки ухилення від дій, які необхідні для проведення експертизи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на сторінці офіційного веб-порталу судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://mrm.pl.court.gov.ua

Копію цієї ухвали надіслати заявнику та заінтересованій особі.

Копію ухвали направити до Полтавської філії судових експертиз Державної Установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України», для виконання разом з цивільною справою № 541/1789/24, медичною карткою амбулаторного хворого ОСОБА_3 , 03.02.1937, для виконання.

Зобов`язати ОСОБА_2 забезпечити явку ОСОБА_3 до Полтавської філії судових експертиз Державної Установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Суддя: Л. Г. Шатілова

Присяжні: Н.М. Рудь

Ю.В. Невєрова

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.06.2024
Оприлюднено06.06.2024
Номер документу119489337
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —541/1789/24

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Шатілова Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні