Рішення
від 04.06.2024 по справі 545/1730/24
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/1730/24

Провадження № 2-о/545/73/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.06.2024 року Полтавський районний суд Полтавської області у складі :

головуючого судді Потетія А.Г.,

при секретарі Мамишевій А.Е.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання Полтавського районного суду Полтавської області за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Настека Наталія Олександрівна, про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, мотивуючи тим, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,є рідноюматір`ю ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 .Однак, у документах, що підтверджують їх родинні зв`язки, наявні розбіжності, зокрема у зазначенні прізвищ.

Заявлені вимогимотивує тим,що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника - ОСОБА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 15.02.2022 Полтавським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

При зверненні до Приватного нотаріуса Полтавського міського нотаріального округу Настеки Наталії Олександрівни із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, посвідченим Бричківською сільською радою Полтавського району Полтавської області 12.09.2016 року, за реєстровим № 109, на земельну ділянку площею 5,8028 га, кадастровий номер: 5324080200:00:002:0036, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, постановою №175\02-31 від 28.03.2024 відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтв про право на спадщину за заповітом на майно, що належало померлій ОСОБА_2 , зважаючи на розбіжність у написанні прізвищ: мого дівочого - « ОСОБА_3 » та моєї матері - « ОСОБА_3 » та по батькові моєї матері в свідоцтві про народження - « ОСОБА_4 », а в свідоцтві про смерть - « ОСОБА_5 ».

Неправильне написання прізвища заявника та прізвища її матері в одну літеру виникла ув`язку із неправильним перекладом прізвища з російської на українську мови, а помилка у написанні по батькові матері через неправильну транслітерацію « ОСОБА_5 » - « ОСОБА_4 » - « ОСОБА_4 ».

Факт родинних відносин між мною та моєю матір`ю підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 , повторно виданим Київським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Полтаві Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції 13.01.2024 року, висновком про внесення змін до актового запису цивільного стану від 11.01.2024 року та свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_3 від 07.02.1987 року.

Оскільки маються розбіжності, заявник змушена звертатися до суду з проханням встановити факт родинних відносин для оформлення спадщини.

В судове засідання заявниця не з`явилась. У наданій на адресу суду заяві просила справу розглянути за її відсутності та одночасно зазначила, що підтримує заявлені вимоги та прохає їх задовольнити.

Будучи належним чином повідомленою про час і місце розгляду справи заінтересована особа до суду не прибула, однак на адресу суду направила заяву про розгляд справи за її відсутності.

Перевіривши всі обставини справи, суд доходить висновку про обґрунтованість заявлених вимог, з огляду на наступне.

Відповідно до положень ч.3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до положень ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадженняце вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293, ч.2 ст.315 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно роз`яснень Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії свідоцтва на спадщину.

Отже, встановлення факту, що має юридичне значення залежить від мети, яка повинна мати правовий сенс і як наслідок, створювати для заявника будь-які правові наслідки.

Враховуючи, що рішення суду про встановлення факту родинних відносин є підставою для вчинення нотаріальних дій по оформленню та видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, а відсутність підтверджуючих родинний зв`язок документів, створює заявниці об`єктивну перешкоду у здійсненні її передбаченого Законом права, суд вважає заяву обґрунтованою.

Оцінюючи зібраніу справідокази уїх сукупності,суд вважаєдоведеним фактродинних відносинміж померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,як матеріта доньки.

Керуючись ст. ст.4,7,18,263,293,294,315,319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Приватний нотаріус Полтавського міського нотаріального округу Настека Наталія Олександрівна, про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка села Бричківка Полтавського району Полтавської області є рідною матір`ю ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки села Бричківка Полтавського району Полтавської області.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: А. Г. Потетій

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.06.2024
Оприлюднено06.06.2024
Номер документу119489443
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —545/1730/24

Рішення від 04.06.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні