Рішення
від 05.06.2024 по справі 237/6829/23
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.06.24

Провадження № 2/235/527/24

Справа № 237/6829/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2024 року м.Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

в складі: головуючого судді Філь О.Є.

за участю секретаря судового засідання Тищенко І.Ф.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Покровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_2 , до Сонцівської сільської ради Покровського району Донецької області, третя особа Державний нотаріус Першої донецької міської державної нотаріальної контори Дубінська Людмила Іванівна про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 через представника ОСОБА_2 07 грудня 2023 року звернувся до Мар`їнського районного суду Донецької області з позовом до відповідача Курахівської міської ради Покровського району Донецької області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

07 грудня 2023 року ухвалою судді Мар`їнського районного суду Донецької області зазначену позовну заяву передано на розгляд за підсудністю до Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

24 січня 2024 року справа надійшла до Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець села Зоря, Покровського району, Донецької області, Україна, який є батьком ОСОБА_1 ( ОСОБА_4 - російською мовою), ІНФОРМАЦІЯ_3 . Після смертібатька позивача- ОСОБА_3 12.02.2022відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки, яка розташована на території Красненської сільськоїради Покровськогорайону Донецькоїобласті,за кадастровим номером № 1422782300:02:000:1020, яка надана для ведення товарногосільськогосподарського виробництва.Батько позивача- ОСОБА_3 за життясклав заповіт,посвідчений 22.09.2017році державним нотаріусом Першої селидівської державної нотаріальної контори Донецької області Климовою О.В., яким він заповідав позивачу після своєї смерті земельну ділянку, яка розташована на території Красненської сільської ради Покровського району Донецької області, за кадастровим номером № 1422782300:02:000:1020.

З метою прийняття спадщини та отримання свідоцтва про право на спадщину позивач звернувся із заявою до державного нотаріуса Першої донецької міської державної нотаріальної контори Дубінської Людмили Іванівни.На зверненняпозивача державнийнотаріус ОСОБА_5 видала йому постанову провідмову увчиненні нотаріальноїдії від28.11.2023року.Підставою для відмови є пропуск строку для прийняття спадщини.

У строк встановлений законом позивач своєчасно не звернувся до нотаріальної контори в зв`язку з непереборними обставинами,які виниклиз 24лютого 2022року внаслідоквійськової агресії росіїпроти України,після чогона початкуберезня 2022року вінбув змушений терміново евакуюватись зі свого постійного місця проживання (село Сонцівка (Красне),Донецька область).Між тимпозивачу такожневідомо булопро складений батьком заповіт. У зв`язку із терміновим евакуюванням позивач не мав в своєму розпорядженні правовстановлюючі документи на вказану земельну ділянку, яку як виявилось, батько заповідав йому.

Позивач просить суд визнати поважними причини пропуску ним строку для прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 та визначити йому додатковий строк у два місяці для подачі заяви до нотаріуса для прийняття спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 .

24 січня 2024 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вищезазначену справу було передано до провадження головуючому судді Філь О.Є.

29 січня 2024 року ухвалою суду відкрито провадження у справі, надано відповідачу 15 - денний строк на подання відзиву на позов з дня вручення ухвали про відкриття провадження та призначено підготовче засідання на 29 лютого 2024 року.

Ухвалою судді від 29 січня 2024 року зобов`язано державного нотаріуса Першої донецької міської державної нотаріальної контори Дубінську Л.І. надати Красноармійському міськрайонному суду Донецької області інформаційну довідку зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_3 .

29 лютого 2024 року ухвалою суду задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_2 , замінено первісного відповідача Курахівську міську раду Донецької області на Покровську міську раду Донецької області. Підготовче засідання відкладено на 28 березня 2024 року.

У підготовче засідання позивач та його представник не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, надали суду заяву, в якій просили розглянути справу без їх участі. Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився. Третя особа у підготовче засідання не з`явилась. Інших клопотань від сторін не надійшло, справу призначено до судового розгляду на 11 квітня 2024 року.

11 квітня 2024 року розгляд справи відкладено на 30 квітня 2024 року.

30 квітня 2024 року розгляд справи відкладено на 15 травня 2024 року.

15 травня 2024 року ухвалою суду задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_2 замінено неналежного відповідача Покровську міську раду Донецької області на належного відповідача Сонцівську сільську раду Покровського району Донецької області. Судове засідання відкладено на 05 червня 2024 року.

Позивач ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилися, надали суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, на задоволенні позовних вимог наполягають.

Представник відповідачаСонцівської сільськоїради Покровськогорайону Донецькоїобласті про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не з`явився без повідомлення причин, відзив не подав.

Згідно ст.281 ЦПК України по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Третя особа Державний нотаріус Першої донецької міської державної нотаріальної контори Дубінська Л.І. про дату, час і місце судового засідання повідомлена належним чином, в судове засідання не з`явилася без повідомлення причин.

Дослідивши матеріли справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача законні, обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі за наступних підстав:

Судом встановлено,що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 12).

Відповідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , (далі мовою оригіналу) ІНФОРМАЦІЯ_4 родился ОСОБА_4 . Родители: отец ОСОБА_6 , мать ОСОБА_7 (а.с.11).

Як вбачається з заповіту, посвідченому 22.09.2017 року державним нотаріусом Першої селидівської державної нотаріальної контори Донецької області Климовою О.В., ОСОБА_3 заповідав ОСОБА_1 після своєї смерті земельну ділянку, яка розташована на території Красненської сільської ради Покровського району Донецької області, за кадастровим номером 1422782300:02:000:1020 (а.с.10).

Постановою державного нотаріуса Першої донецької міської державної нотаріальної контори Дубінської Л.І. від 28 листопада 2023 року ОСОБА_1 було відмовлено у видачі Свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , у зв`язку з пропуском строку прийняття спадщини (а.с. 7).

Як вбачається з інформаційної довідки № 75860493 від 16.02.2024 року, виданої приватним нотаріусом Першої донецької міської державної нотаріальної контори Дубінською Л.І., спадкова справа після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_5 , не заводилася (а.с. 39-40).

Відповідно до ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно положень ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти або не прийняти її.

Згідно ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

У відповідності до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Як роз`яснив Пленуму Верховного Суду України у п. 24 Постанови від 30.05.08. № 7 Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК. Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Однак, враховуючи положення п. . 3.18. гл. 10 розд. ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, залучити позивача до спадкування без рішення суду не вбачається можливим.

Таким чином суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 16, 1216,1218,1261,1268,1269,1270,1272 ЦК України, ст. ст. 13, 19, 81, 263-265, 282 ЦПК України , суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_2 задовольнити в повному обсязі.

Визнати поважнимипричини пропуску ОСОБА_1 строку для прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець села Зоря, Покровського району, Донецької області, Україна, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк у два місяці для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець села Зоря, Покровського району, Донецької області, Україна, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Донецьку, Донецької області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційні скарги можуть бути подані протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте Красноармійським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Представник позивача ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Сонцівська сільська рада Покровського району Донецької області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04343107, місцезнаходження: 85374, Донецька область, Покровський район, с. Сонцівка, вул. Центральна, 11А.

Третя особа: Державний нотаріус Першої донецької міської державної нотаріальної контори Дубінська Людмила Іванівна, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України НОМЕР_4 , місцезнаходження: 85401, Донецька область, м. Селидове, вул. Незалежності, 39.

Дата складання повного тексту рішення 05 червня 2024 року.

Суддя О.Є. Філь

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення05.06.2024
Оприлюднено06.06.2024
Номер документу119508607
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —237/6829/23

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь О. Є.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні