Рішення
від 04.06.2024 по справі 127/38195/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/38195/23

Провадження № 2/127/5050/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(З А О Ч Н Е)

04 червня 2024 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Воробйова В.В.,

за участю: секретаря Шмигори О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці цивільну справу за позовом Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради, за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Міністерства соціальної політики України, до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених кошті, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувсядо судуз позовомдо ОСОБА_1 про стягненнянадміру виплаченихкошті,мотивуючи позовнузаяву тим,що вупралінні соціального захисту населення (Лівобережне) департаменту соціальної політики Вінницької міської ради перебував на обліку відповідач як внутрішньо переміщена особа та отримував допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатку Порталу Дія, ОСОБА_1 21.05.2022 року було подано заяву про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, в якій також було внесено відомості про неповнолітню доньку ОСОБА_2 . Того ж дня, управлінням сформовано довідку про взяття його на облік, як внутрішньо переміщену особу.

25.05.2022 року відповідач звернувся до управління із заявою про призначення допомоги внутрішньо переміщеним особам без урахування доньки ( ОСОБА_2 ), оскільки вона з матір`ю перебуває за кордоном. Рішенням управління соціального захисту населення (Лівобережне) департаменту соціальної політики Вінницької міської ради від 01.06.2022 року ОСОБА_1 призначено допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам з 01 травня 2022 року по 30.06.2022 року у розмірі 2000,00 грн. щомісячно.

ОСОБА_1 27.09.2022року подавдо управліннязаяву,в якійпросив знятийого зобліку внутрішньопереміщених осібз 20.09.2022року,у зв`язкуз переїздомза кордонта припинитивиплату допомогивнутрішньо переміщенимособам.В результатіцього,відповідача булознято зобліку,водночас нарахуваннядопомоги зажовтень 2022року буловже проведено29.09.2022року.Таким чином,сума переплатистановить 2000,00грн.,які відповідачотримав неправомірночерез втратустатусу внутрішньопереміщеної особи,тому позивачзвернувся досуду зцим позовомта просивстягнути звідповідача на його користь надміру виплаченікошти допомогина проживаннявнутрішньо переміщеним особам за жовтень 2022 року в розмірі 2000,00 грн., а також покласти на відповідача судові витрати.

В судовезасідання представникпозивача нез`явилася, проте подавдо судузаяву,в якійпросив розгляд справиздійснити без його участі, позовні вимогипідтримує вповному обсязі та просив їх задовольнити. Також не заперечив проти ухвалення заочного рішення.

Представник третьоїособи всудове засіданняне з`явилася, хоча про час, дату та місце судового розгляду повідомлялася належним чином, про причини неявки суд не повідомила.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча про час, дату та місце судового розгляду повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив. Заяв та заперечень від відповідача до суду не надходило.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України, суд вважає можливим ухвалити заочне рішення у справі на підставі наявних у ній доказів, оскільки відповідач, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, не з`явилася у судове засідання, про причини неявки не повідомила, не подала відзив і позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов висновку про те, що позов слід задовольнити з таких підстав.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Правилами ст. 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 5 ст. 81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Судом встановлено, що 21.05.2022 року ОСОБА_1 звернувся із заявою про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, в якій вказано адресу реєстрації: АДРЕСА_1 , та адресу переміщення: АДРЕСА_2 (а.с. 6). Разом з ним перемістилась дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

21.05.2022року упралінням соціального захистунаселення (Лівобережне)сформовано довідку№509-7500879290 про взяття на облік ОСОБА_1 як внутрішньо переміщену особу (а.с. 5).

З матеріалів справи вбачається, що 25.05.2022 року ОСОБА_1 звернувся до управління із заявою про призначення допомоги внутрішньо переміщеним особам без урахування доньки ОСОБА_2 , яка з матірю перебуває в Германії (а.с. 7).

Так,на підставіподаних документівпозивачем 01.06.2022року булоприйнято рішенняпро призначеннядопомоги напроживання внутрішньопереміщеним особам врозмірі 2000,00грн.щомісячно з01.05.2022року по 30.06.2022року (а.с. 8).

Вподальшому розпорядженнямиуправлінням соціальногозахисту населення(Лівобережне)департаменту соціальноїполітики Вінницької міської ради було продовжено строк виплати відповідачу допомоги по 31.12.2022 року в розмірі 2000,00 грн. щомісячно (а.с. 9, 10).

27.09.2022 року відповідач подав до управління соціального захисту населення (Лівобережне) заяву з проханням зняти його з обліку внутрішньо переміщених осіб з 20.09.2022 року, у звязку з переїздом за кордон. Також просив припинити виплату допомоги внутрішньо переміщеним особам (а.с. 12). В результаті цього, ОСОБА_1 було знято з обліку внутрішньо переміщеної особи за його заявою з 29.09.2022 року, що підтверджується історією зміни стану заяви по №509/7500879290 з бази обліку внутрішньо переміщених осіб (а.с. 17).

Разом зтим,упралінням соціального захисту населення (Лівобережне) департаменту соціальної політики Вінницької міської ради було заповнено електронну форму списків внутрішньо переміщених осіб, яким нараховано державну допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам за жовтень 2022 року (включаючи ОСОБА_1 ), та за допомогою програмно-технічних засобів Інтегрованої комплексної інформаційної системи відповідний електронний файл подано 29.09.2022 року ДП «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики», що підтверджується витягом з електронного файлу списків внутрішньо переміщених осіб, яким нараховано державну допомогу на проживання основного траншу жовтня 2022 року, у якому зазначаються відомості відносно ОСОБА_2 , а також підтверджується з узагальненої інформації з АСОДП про відомості про особовим справам, за якими здійснеено виплати допомоги на проживання у 2022 році, а саме за виплатний період: жовтень 2022 року, дата формування: 29.09.2022 (а.с. 11, 15, 16, 19).

Згідно з розрахунком переплат, сума переплати ОСОБА_1 за допомогу ВПО становить 2000,00 грн. (а.с. 20).

Призначення допомоги здійснюється відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332 (далі - Порядок).

За змістом п. 2 Порядку (в реакції на момент подання відповідачем заяви про взяття на облік), допомога надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії та що визначена в переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платниками єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках Програми «єПідтримка», затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 року №204.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» підставою для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини, за яких внутрішньо переміщена особа виїхала на постійне місце проживання за кордон.

Згідно з п.п. 9, 10 Порядку список внутрішньо переміщених осіб, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, за формою згідно з додатком 2 формується органами соціального захисту населення на підставі поданих заяв після проведення перевірки інформації та подається державному підприємству «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики». Державне підприємство «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики» на підставі списків, отриманих від органів соціального захисту населення або централізованого нарахування допомоги внутрішньо переміщеним особам відповідно до абзацу другого пункту 9 цього Порядку, щомісяця до 2, 12 і 22 числа формує Реєстри внутрішньо переміщених осіб, які звернулися щодо виплати допомоги на проживання, за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку через АТ «Ощадбанк» на банківський рахунок (за стандартом IBAN) у банку, в якому відкрито рахунок одержувача.

У разі неправомірного або повторного отримання внутрішньо переміщеною особою допомоги на проживання за певний період суми виплаченої допомоги повертаються особою добровільно або за вимогою органу соціального захисту населення. Повернення одержувачами коштів виплаченої їм допомоги проводиться на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в органах Казначейства. У разі повернення коштів одержувачем допомоги на рахунок Мінсоцполітики заява про повторне її перерахування одержувачу не розглядається (п. 11 Порядку).

Відповідно до п. 29 Порядку 332 (чинного на момент подання позовної заяви) у разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки орган соціального захисту населення вирішує питання про їх стягнення в судовому порядку. Кошти надміру перерахованої (виплаченої) допомоги повертаються отримувачами на небюджетні рахунки органів соціального захисту населення, відкриті в Казначействі. Повернуті кошти, перерахування (виплату) яких проводило Мінсоцполітики, протягом 15 робочих днів місяця, що настає за місяцем, в якому були повернуті кошти, але не пізніше ніж 26 грудня поточного року, орган соціального захисту населення перераховує на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі, з розподілом коштів за місяцями та роками, в яких проводилася відповідна виплата. Повернуті кошти Мінсоцполітики використовує з дотриманням бюджетного законодавства. Орган соціального захисту населення інформує щомісяця до 5 числа наступного періоду територіальний орган Нацсоцслужби про повернення надміру виплачених коштів допомоги отримувачами та банками за формою, яка визначена Нацсоцслужбою.

Загальні підстави для виникнення зобов`язання у зв`язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави визначені нормами глави 83 ЦК України.

Відповідно до частини першої статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Відповідно до ст. 1215 ЦК України, не підлягають поверненню безпідставно набуті допомоги, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

За змістом зазначеної норми, допомога, в даному випадку допомога переміщеним особам на проживання, не підлягає поверненню у випадку, якщо її виплата проведена юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки та відсутності недобросовісності з боку набувача.

Аналіз положень ст. 1215 ЦК України дає підстави для висновку про те, що за загальним правилом безпідставно набута особою допомога не підлягає поверненню, натомість закон встановлює два виключення з цього правила: по-перше, якщо її виплата є результатом рахункової помилки з боку особи, яка проводила цю виплату; по-друге, у разі недобросовісності з боку набувача.

Таким чином, повернення надмірно виплаченої суми щомісячної допомоги передбачає стягнення зазначеної суми у випадку, якщо така надмірна сплата відбулась неправомірно.

Тому, кошти в розмірі 2000,00 грн. підлягають безумовному поверненню відповідачем позивачу, як набуті без достатньої правової підстави.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ч.ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених ЦПК України. Докази не можуть ґрунтуватися на припущеннях.

При подачі позову до суду позивачем було сплачено судовий збір в розмірі 2684,00 грн.(а.с. 21), тому відповідно до ст. 141 ЦПК України, сума сплаченого судового збору підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставівикладеного такеруючись ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», п.п.2 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, ст.ст.15,1212, 1215 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 76-81, 89, 141, 263-265, 280-282, 284, 352, 354 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради, за участю третьої особи яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Міністерства соціальної політики України, до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених кошті - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 накористь Департаментусоціальної політикиВінницької міськоїради надміру виплаченікошти допомоги напроживання внутрішньо переміщенимособам за жовтень 2022року в розмірі 2000,00 грн. (дві тисячі гривень 00 коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 накористь Департаментусоціальної політикиВінницької міськоїради витратина оплатусудового зборув сумі 2684,00 грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00 коп.).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідачем може бути подана заява про перегляд заочного рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: Департамент соціальної політики Вінницької міської ради, місцезнаходження:21050,м.Вінниця,вул.Соборна,50,код ЄДРПОУ 38782790.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,РНОКПП НОМЕР_1 ,останнє відомемісце проживання: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення суду складений 04.06.2024 року.

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.06.2024
Оприлюднено06.06.2024
Номер документу119515129
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —127/38195/23

Рішення від 04.06.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Воробйов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні