Ухвала
від 05.06.2024 по справі 910/6782/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

м. Київ

05.06.2024Справа № 910/6782/24Суддя Господарського суду міста Києва Курдельчук І.Д. розглянувши матеріали заяви (вх. №6782/24 від 31.05.2024) ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про визнання трудових відносин припиненими

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва із «Заявою про визнання трудових відносин припиненими».

Підставами припинення трудового договору є такі обставини, які визначаються законом як юридичні факти для припинення трудового договору. Трудове законодавство України передбачає єдині загальні підстави припинення трудового договору (ст. 36 КЗпП).

Згідно до п 1. статі 36 КЗпП, з посиланням на яку подано Заяву (вх. №6782/24 від 31.05.2024 на адресу суду, підставами припинення трудового договору є угода сторін.

Між Господарським судом міста Києва та заявником відсутні трудові відносини, що виключає їх припинення за угодою сторін.

В свою чергу, у разі виникнення спору щодо порушення роботодавцем, їх посадовими і службовими особами чи власниками/учасниками (уповноваженими ними особами) прав і свобод громадянина останній має право на підставі статті 55 Конституції України звернутись за їх захистом до суду.

Згідно частини другої статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір з чого випливає, що кожен із суб`єктів правовідносин у разі виникнення спору може звернутися до суду за його вирішенням.

Відмова суду у прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформлених відповідно до чинного законодавства, є порушенням права на судовий захист, яке згідно зі статтею 64 Конституції України не може бути обмежене.

Водночас передумовою процедур судового захисту господарським судом є подання до суду в письмовій або електронній формі позовної заяви чи заяви про видачу судового наказу.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. (ч.1 ст.14 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 171 ГПК України позов пред`являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється та не пізніше наступного дня передається судді.

Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи (ч. 2 ст. 162 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Судовий захист є основною формою захисту прав, інтересів та свобод фізичних та юридичних осіб, державних та суспільних інтересів.

Дослідивши матеріали заяви ОСОБА_1 суд дійшов висновку, що звернення подане у формі «заяви», а не «позовної заяви», як того вимагають статті 171 та 162 ГПК України, а отже, - не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства, а підлягає розгляду в порядку Кодексу законів про працю України, Закону України «Про акціонерні товариства», які діяв на час з якого просить заявник припинити трудові, а також порядку передбаченому статутними документами роботодавця.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 21, 173, п. 2 ч. 5 ст. 174, 175, ст. ст. 232-236 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 про визнання трудових відносин припиненими.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що розгляд поданої заяви належить до компетенції роботодавця в порядку Кодексу законів про працю України, Закону України «Про акціонерні товариства», які діяв на час з якого просить заявник припинити трудові, а також порядку передбаченому статутними документами роботодавця.

Роз`яснити, ОСОБА_1 , що у разі виникнення спору щодо порушення роботодавцем, їх посадовими і службовими особами чи власниками/учасниками (уповноваженими ними особами) його прав і свобод, він останній має право на підставі статті 55 Конституції України звернутись за їх захистом до суду подавши Позовну заяву, оформлену відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.

Реалізувати право на захист порушеного чи оспорюваного права можливо шляхом письмового звернення до суду у формі позовної заяви чи скарги. Письмова форма надає позову чіткості та відповідного характеру, дозволяє індивідуалізувати позовну заяву.

Позовна заява - документ, який пред`являється позивачем до суду в установленій процесуальним законом формі та містить вимогу про примусовий захист порушеного права чи інтересу. В залежності від предмету позову та суб`єктного складу сторін спірних правовідносин, позовна заява подається у порядку цивільного, господарського, адміністративного або кримінального судочинства. Кожен з видів судочинства регулюється окремим процесуальним Законом (кодексом) та має свої, відмінні від інших, вимоги щодо форми, змісту та порядку подання позовної заяви.

Складання позовної заяви - це один із найважливіших етапів підготовки справи до її розгляду у суді першої інстанції.

Ухвала набрала законної сили 05.06.2024 та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дати складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 05.06.2024.

Суддя Ігор Курдельчук

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.06.2024
Оприлюднено06.06.2024
Номер документу119520413
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —910/6782/24

Ухвала від 05.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні