Постанова
від 16.05.2024 по справі 160/24009/23
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

16 травня 2024 року м. Дніпросправа № 160/24009/23

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Бишевської Н.А. (доповідач),

суддів: Добродняк І.Ю., Семененка Я.В.,

за участю секретаря судового засідання Поспєлової А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро

апеляційну скаргу Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 04 грудня 2023 року

у справі №160/24009/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Альгір

до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,-

ВСТАНОВИВ:

19 вересня 2023 р. Товариство з обмеженою відповідальністю Ексон ЮК звернулось до суду з адміністративним позовом до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків в якому просило визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення рішення 21.07.2023 року № 0007060401, складене відповідачем на підставі Акту камеральної перевірки від 19.06.2023 року № 654/32-00-04-04-01-10-42616474, про застосування до нього штрафної санкції за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач не зміг своєчасно виконати свій податковий обов`язок стосовно своєчасної реєстрації податкових накладних своїх контрагентів через воєнний стан запроваджений на території України. Позивач звернувся до ГУ ДПС у Запорізькій області від заявою про неможливість вчасного виконання позивачем свого податкового обов`язку. Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 28.06.2023 року у справі № 280/2576/23 в т.ч. зобов`язано ГУ ДПС у Запорізькій області прийняти рішення про неможливість своєчасного виконання позивачем свого податкового обов`язку щодо складання на дату виникнення податкових зобов`язань податкових накладних та їх реєстрації у ЄРПН. Таким чином, у позивача відсутня вина, яка є обов`язковою підставою для притягнення платника податків до відповідальності. Крім того, ПК України передбачено, що штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в ЄРПН у період з 01.03.2020 року і до останнього дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не застосовується.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 04 грудня 2023 р. у справі № 160/24009/23 адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю Альгір ( попередня назва ТОВ « Ексон ЮК » )до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - задоволено.

Судом встановлено, що за результатами проведеної камеральної перевірки контролюючим органом виявлено факти порушення граничних строків реєстрації податкових накладних позивачем, що обумовило прийняття рішення про застосування штрафних санкцій. Судом досліджено та встановлено, що спірні податкові накладні виписані в період з травня 2022 року по лютий 2023 року та зареєстровані у період липня 2022 по травень 2023 року. Судом відхилено посилання позивача на рішення суду у справі № 280/2576/23, яким в т.ч. зобов`язано ГУ ДПС у Запорізькій області прийняти рішення про неможливість своєчасного виконання позивачем свого податкового обов`язку щодо складання на дату виникнення податкових зобов`язань податкових накладних та їх реєстрації у ЄРПН, оскільки станом на момент прийняття спірного ППР , та на момент судового розгляду справи, зазначене рішення не набуло законної сили. В той же час, проаналізувавши податкове законодавство, що регулює спірні відносини, суд, приймаючи рішення, дійшов висновку, що оскільки на момент реєстрації податкових накладних та прийняття спірного ППР були чинними норми Податкового кодексу щодо запровадження ковідного мораторію та мораторію про притягнення платника податків до відповідальності за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних у зв`язку з введенням воєнного стану в країні, висновки контролюючого органу щодо наявності підстав для нарахування штрафних санкцій є протиправними. Наведене обумовило прийняття рішення про задоволення позовних вимог.

Не погодившись з рішенням суду, Східним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків подано апеляційну скаргу, згідно якої скаржник просить скасувати рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 04 грудня 2023 року у справі №160/24009/23, як таке що винесено з порушенням норм матеріального та процесуального права. Вважає, що суд не врахував, що позивач не виконав свого обов`язку щодо своєчасної реєстрації податкових накладних у ЄРПН. Стосовно позивача податковим органом не приймалось рішення про неможливість своєчасного виконання позивачем свого податкового обов`язку на момент проведення камеральної перевірки. Податкове повідомлення рішення винесено після закінчення карантину. Вказує, що Закон №2260-ІХ по суті скасовує дію мораторію на застосування штрафних санкцій до платника податків на період дії воєнного стану. З посиланням на рішення Конституційного Суду України скаржник вказує на те, що однорідні правовідносини не можуть регулюватись одночасно різними за змістом правовими нормами, та відповідно прийняття нового акту, автоматично скасовує однопредметний акт, який діяв раніше у часі.

У додаткових письмових поясненнях, скаржник, викладаючи встановлені судом обставини по справі, посилається на практику Верховного суду у справі № 280/4484/23 від 29.01.2024 року , зазначає, що застосування штрафних санкцій до позивача є правомірним, оскільки податкове правопорушення у вигляді несвоєчасної реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних є триваючим правопорушенням початком якого є наступний день за останнім днем реєстрації податкової накладної, а припиняється таке порушення в день фактичної реєстрації податкової накладної , то у випадку, коли податкова накладна складена у період дії мораторію , а зареєстрована в ЄРПН після скасування дії мораторію( тобто після 26 травня 2022 року) , відповідальність за порушення строків реєстрації податкових накладних застосовується за період у якому підстави для звільнення від відповідальності перестали існувати.

Крім посилання на судову практику Верховного Суду, додаткові пояснення відповідача від 16.05. 23 р. також містять аналіз обставин неможливості виконання ТОВ « Альгір» своїх податкових обов`язків щодо несвоєчасної реєстрації податкових накладних, які пов`язані з неможливістю вивезти документи, комп`ютерне та інше обладнання внаслідок ведення бойових дій у м. Миколаїв, де позивач орендував приміщення для ведення документообігу. Скаржник зазначає, що ТОВ « Ексон ЮК» на адресу ГУ ДПС у Запорізькій області подавалася заява від 29.09.22 р. про неможливість своєчасного виконання позивачем свого податкового обов`язку щодо складання на дату виникнення податкових зобов`язань податкових накладних та їх реєстрації в ЄРПН. В заяві позивач обґрунтовував неможливість виконання свого обов`язку за період з лютого по 15.07.2022 року. За результатами розгляду даної заяви контролюючий орган прийняв рішення щодо можливості виконання платником свого податкового зобов`язання. З огляду на те, що контролюючим органом встановлено факти несвоєчасної реєстрації податкових накладних , виписаних як після 24 лютого 2022 року так і після 17.07.2022 року , на переконання відповідача нарахування штрафних санкцій ним вчинено правомірно.

Позивачем доводи апеляційної скарги спростовано у відзиві на апеляційної скаргу, в якій зокрема, позивач зазначає, що оскільки контролюючим органом у рішенні від 29.11.2022 № 31389/6/08-01-04-05-03 не підтримано позицію позивача щодо неможливості своєчасного виконання платником податків своїх податкових зобов`язань та прийнято рішення про відмову у задоволенні заяви позивача, останній змушений був звернутися до суду, який за результатами розгляду позовної заяви прийняв рішення відповідно до якого встановив неможливість виконання позивачем податкових зобов`язань щодо складання податкових накладних та їх реєстрації в ЄРПН по ряду контрагентів , і судове рішення, яке набрало законної сили , спростовує наявність вини позивача у несвоєчасній реєстрації податкових накладних.

Представниками сторін визначені правові позиції підтримано у судовому засіданні апеляційної інстанції.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги, та зазначає:

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено під час апеляційного перегляду справи, податковим органом проведено камеральну перевірку, за наслідками якої складено Акт від 19.06.2023 року № 654/32-00-04-04-01-10-42616474, у висновках якого зазначено про несвоєчасну реєстрацію позивачем податкових накладних у кількості 424 накладні у ЄРПН, які складені під час дії воєнного стану починаючи з травня 2022 року по лютий 2023 року та зареєстровані у ЄРПН у період з липня 2022 року по травень 2023 року.

Позивач до ГУ ДПС у Запорізькій області (попереднє місце податкового обліку) подав заяву про неможливість своєчасного виконання свого податкового обов`язку щодо складання на дату виникнення податкових зобов`язань податкових накладних та їх реєстрації у ЄРПН; за результатами розгляду заяви позивача ГУ ДПС у Запорізькій області прийняло рішення від 29.11.2022 року № 31389/6/08-01-04-05-03 щодо можливості виконання позивачем свого податкового обов`язку.

За наслідками камеральної перевірки прийнято податкове повідомлення рішення 21.07.2023 року № 0007060401 на суму 18764621,58 грн, яке є предметом оскарження у даній справі.

Суд першої інстанції під час розгляду справи встановив, що рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 28.06.2023 року у справі № 280/2576/23 визнано протиправним та скасовано рішення Головного управління ДПС у Запорізькій області щодо можливості своєчасного виконання платником податків свого податкового обов`язку від 29.11.2022 №31389/6/08-01-04-05-03 та зобов`язано Головне управління ДПС у Запорізькій області прийняти рішення щодо неможливості своєчасного виконання Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕКСОН ЮК» свого податкового обов`язку щодо складання на дату виникнення податкових зобов`язань податкових накладних та їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних за результатами взаємовідносин з ПП «АМІК УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 30603572), ПП «МІРО» (код за ЄДРПОУ 14339469), ПП «ГРАНД ЕНЕРЖИ ОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 44279450), ПрАТ «Лебединський насіннєвий завод» (код за ЄДРПОУ 00388932), ПП «ЮГ ОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 37586166), ПП «ВЛАХОС» (код за ЄДРПОУ 36384981), ПП «ЕСКОН» (код за ЄДРПОУ 13322107), ПП «КАРГО ОІЛ» (код за ЄДРПОУ 42665045), ПП «КОНКРІТ ГРУП» (код за ЄДРПОУ 40936987), ПП «КОМПАНІЯ «АГРОЛЮКС» (код за ЄДРПОУ 40936987), ПП «СЕЛЯНСЬКА СПІЛКА ПРИВАТНИХ ПАЇВ «КУЙБИШЕВА» (код за ЄДРПОУ 03765513), ПП «ТАУРУС-ЛТД» (код за ЄДРПОУ 33903303), ПП «ТРІМ» (код за ЄДРПОУ 23107396), ПП «ЧЕРНІГІВНАФТОПРОДУКТ» (код за ЄДРПОУ 43940577), ПОП «ВІКТОРІЯ» (код за ЄДРПОУ 30899766), Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «БАТЬКІВЩИНА» (код за ЄДРПОУ 30875436), СТОВ «АГРОФІРМА НИВА» (код за ЄДРПОУ 03757459), ТОВ «ТК ДЕЛЬТА СЕРВИС» (код за ЄДРПОУ 43677800), ТОВ «АТП 929» (код за ЄДРПОУ 42545179), ТОВ «ТОРУМ» (код за ЄДРПОУ 41367994), ТОВ «ВСЕСВІТ-ОЙЛ-ГРУП» (код за ЄДРПОУ 41051402), ТОВ «КАПІТАЛ ІМІДЖ ГРУП» (код за ЄДРПОУ 36813710), ТОВ «УКРАГРО-ІНВЕСТ ЛТД» (код за ЄДРПОУ 41007704), ТОВ «ДАЙТЕРІЯ» (код за ЄДРПОУ 43587340), ТОВ «НТВ Інтерпрайсіз» (код за ЄДРПОУ 21865342), ТОВ «ІДЖІ ГРУП» (код за ЄДРПОУ 40257915), ТОВ «ІНОВАТОР ГРУП» (код за ЄДРПОУ 39440850), ТОВ «АВТОТЕХПРОМ» (код за ЄДРПОУ 24709453), ТОВ «АГРО-ТЕХНОЛОДЖИ» (код за ЄДРПОУ 39898404), ТОВ «АГРОНАФТАТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 43561359), ТОВ «АКТАКОР» (код за ЄДРПОУ 36778415), ТОВ «АЛЕКС ПЕТРОЛЕУМ» (код за ЄДРПОУ 41054251), ТОВ «АЛМА ВІН» (код за ЄДРПОУ 43488390), ТОВ «АЛМА РІТЕЙЛ» (код за ЄДРПОУ 43523554), ТОВ «АЛЬЯНС ОЙЛ УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 34531124), ТОВ «АПЕКС ГАЗ УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 41416428), ТОВ «АТЛАНТИК ТЕРРА» (код за ЄДРПОУ 40895438), ТОВ «АУЛЬСЬКА ХЛОРОПЕРЕЛИВНА СТАНЦІЯ» (код за ЄДРПОУ 33075701), ТОВ «БІЛАЙТ ГРУП» (код за ЄДРПОУ 42179263), ТОВ «БІЧКРАФТ» (код за ЄДРПОУ 44434628), ТОВ «БОГДАНІВСЬКЕ» (код за ЄДРПОУ 32298323), ТОВ «ВІДРОДЖЕННЯ» (код за ЄДРПОУ 31501553), ТОВ «ВАРРИОР» (код за ЄДРПОУ 40232089), ТОВ «ВВК ДТ» (код за ЄДРПОУ 44286117), ТОВ «ВПК ЕКОТЕХ» (код за ЄДРПОУ 43030740), ТОВ «ГАЗТОРГ НК» (код за ЄДРПОУ 41308462), ТОВ «ГЛОБАЛ ОЙЛ ТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 44755017), ТОВ «ДЕПОТ ОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 41745454), ТОВ «ДНІПРОСТАТОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 44058835), ТОВ «ДОКА-НАФТА» (код за ЄДРПОУ 38350446), ТОВ «ДЮВАЛЬ КОМПАНІ» (код за ЄДРПОУ 41180498), ТОВ «ЕКОЙЛТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 40738268), ТОВ «ЕН ПІ ДЖІ ОІЛ» (код за ЄДРПОУ 43096382), ТОВ «ЗАПОРІЗЬКА НАФТОГАЗОВА КОМПАНІЯ» (код за ЄДРПОУ 43288553), ТОВ «КАПІТАЛ ЮГ» (код за ЄДРПОУ 38115895), ТОВ «КБ ЮКОН» (код за ЄДРПОУ 39723756), ТОВ «КВАЛІТЕТ УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 43547617), ТОВ «КЕНЕКСІ УЛЬТРА» (код за ЄДРПОУ 42185649), ТОВ «КМК ХОРС» (код за ЄДРПОУ 41818951), ТОВ «КОЛОТРЕЙДІНГ» (код за ЄДРПОУ 44513437), ТОВ «КОМПАНІЯ ОРТУС» (код за ЄДРПОУ 37834815), ТОВ «КРЕМРЕСУРС» (код за ЄДРПОУ 40983890), ТОВ «КРОПІВНИЦЬКА НАФТО-ТРАНСПОРТНА КОМПАНІЯ» (код за ЄДРПОУ 42182229), ТОВ «КСМ ПРОТЕК» (код за ЄДРПОУ 37838186), ТОВ «ЛІО ТРАСТ» (код за ЄДРПОУ 43672556), ТОВ «ЛАНК» (код за ЄДРПОУ 36503843), ТОВ «ЛЮКС ТРЕЙД РЕСУРС» (код за ЄДРПОУ 43691830), ТОВ «МЕГАЛАЙН-АВТО» (код за ЄДРПОУ 43284098). ТОВ «НАФТА ОІЛ ЛТД» (код за ЄДРПОУ 44382250), ТОВ «НАФТО-ТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 32812383), ТОВ «НАФТОБІЗНЕС КОНТРАКТ» (код за ЄДРПОУ 43185964), ТОВ «НЕОН ГРУП» (код за ЄДРПОУ 42012940), ТОВ «НК ПРЕМІУМ РЕСУРС» (код за ЄДРПОУ 41069949), ТОВ «НК ФАВОРИТ ОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 39470271), ТОВ «НОВОПОДІЛЬСЬКЕ» (код за ЄДРПОУ 38551841), ТОВ «НОРДГАЗ» (код за ЄДРПОУ 41174573), ТОВ «НПО ЕНЕРГІЯ» (код за ЄДРПОУ 37375794), ТОВ «НЬЮЕНЕРДЖІ» (код за ЄДРПОУ 35048670), ТОВ «ОІЛ ПІВДЕНЬ» (код за ЄДРПОУ 43177272), ТОВ «ОЙЛ ВІТО» (код за ЄДРПОУ 39219468), ТОВ «ОКТАН» (код за ЄДРПОУ 22506013), ТОВ «ОЛЕУМ ГАЗ» (код за ЄДРПОУ 42151502), ТОВ «ПАЛИВНА КОМПАНІЯ «СЕРІОЛ-ПЛЮС» (код за ЄДРПОУ 30599933), TOB «ПАНАСАМІ ТРЕЙДІНГ УКРАЇНА» (код за ЄДРПОУ 43016946), ТОВ «ПАРАЛЛЕЛЬ-М ЛТД» (код за ЄДРПОУ 24316073), ТОВ «ПЕТРОЛЕУМ 2020» (код за ЄДРПОУ 43386741), ТОВ «ПЕТРОМАРК ЛТД» (код за ЄДРПОУ 37417677), ТОВ «ПЛУТОС ОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 38458761), ТОВ «ПОЛТАВА-ПЕТРОЛ» (код за ЄДРПОУ 43938971), ТОВ «ПОРТАГРОТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 44250300), ТОВ «ПРАЙМ ГРУПП НАФТА» (код за ЄДРПОУ 43431254), ТОВ «ПРЕМЬЕРА-ОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 32612133), ТОВ «РЕАЛКОМ СИСТЕМ» (код за ЄДРПОУ 42729255), ТОВ «РЕГІОН-ЮГ» (код за ЄДРПОУ 37758389), ТОВ «РОЯЛ РЕСУРС» (код за ЄДРПОУ 40136228), ТОВ «САН ОЙЛ ТРЕЙДІНГ» (код за ЄДРПОУ 40511614), ТОВ «СВІТАНОК-ОДЕСА» (код за ЄДРПОУ 44172081), ТОВ «СК АЛЬЯНС 2006» (код за ЄДРПОУ 39142102), ТОВ «СОЛАР ОІЛ» (код за ЄДРПОУ 40151529), ТОВ «ТЕКТОНС» (код за ЄДРПОУ 44529007), ТОВ «ТОПГРУПП» (код за ЄДРПОУ 43300491), ТОВ «ТОРГОВЕЛЬНО-ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «АЛГІРА» (код за ЄДРПОУ 34705233), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «БІЗНЕС-ЛОГІКА» (код за ЄДРПОУ 39384324), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ ГРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 43738779), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ КРЕМЕНЧУК» (код за ЄДРПОУ 43772977), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ ЛІДЕРПАРТС» (код за ЄДРПОУ 44031808), ТОВ «ТРАНС АВТО ОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 44631437), ТОВ «ТРАНСНЕФТЬ ГРУПП» (код за ЄДРПОУ 43651803), ТОВ «ТРЕЙД ОІЛ ЛТД» (код за ЄДРПОУ 40618889), ТОВ «УКРАЛЬЯНСТРЕЙД» (код за ЄДРПОУ 43337280), ТОВ «УКРБУДТРАНС» (код за ЄДРПОУ 30317087), ТОВ «УКРТРАНЗИТ» (код за ЄДРПОУ 30010945), ТОВ «ФОРТУНА 2013» (код за ЄДРПОУ 38476885), TOB «ЧЕРКАСИ АГРОСФЕРА» (код за ЄДРПОУ 36391323), ТОВ «ЧОРНИЙ ЛЕВ ІМ» (код за ЄДРПОУ 43285861), ТОВ «ШІППІНГ-ОЙЛ» (код за ЄДРПОУ 43339026), ТОВ «ЮГНЕФТЕПРОДУКТ» (код за ЄДРПОУ 41110499), ТОВ «ЮЖНАЯ ТОПЛІВНАЯ КОМПАНІЯ» (код за ЄДРПОУ 40056284), ТОВ «ЮНІВЕРС ТАЙМ» (код за ЄДРПОУ 41187082), ТОВ «ЯГУАР» (код за ЄДРПОУ 31571594), ТОВ «АГРОКОМПЛЕКС «ЗЕЛЕНА ДОЛИНА» (код за ЄДРПОУ 32721857), ФОП Бойнегрі , ФОП Решотка, ФОП Фіцура, ФГ «ДІНЕКС-АГРО» (код за ЄДРПОУ 32653803), ФГ «ПЕРЛИНА ПМС» (код за ЄДРПОУ 35622961), ФГ «Петренко О.С» (код за ЄДРПОУ 19212710).

На час розгляду справи № 160/24009/23 судом апеляційної інстанції, рішення Запорізького окружного адміністративного суду у справі № 280/ 2576/23, яким позовні вимоги ТОВ « Альгір» задоволено, та зобов`язано ГУ ДПС у Запорізькій області прийняти рішення щодо неможливості своєчасного виконання позивачем свого податкового обов`язку щодо складання на дату виникнення податкових зобов`язань податкових накладних та їх реєстрації в ЄРПН, залишено без змін постановою Третього апеляційного адміністративного суду 11.01.2024 р., набрало законної сили з 11.01.2024 року.

Таким чином, в рамках справи № 280/ 2576/23 встановлено неможливість своєчасного виконання позивачем свого податкового обов`язку щодо складання на дату виникнення податкових зобов`язань податкових накладних та їх реєстрації в ЄРПН по взаємовідносинам з рядом контрагентів, зазначених у судовому рішенні, щодо накладних, перелік яких вказаний в акті камеральної перевірки. Зазначеним рішенням не встановлено часових меж впродовж яких встановлена неможливість виконання позивачем свого податкового обов`язку.

Переглядаючи рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги , та залишаючи його без змін, судова колегія зазначає, що судовим рішенням у справі № 280/ 2576/23 встановлено ту обставину, що відсутність первинних документів і програмного забезпечення, у якому вівся бухгалтерський облік позивача, є реальною перешкодою для належної реєстрації податкових накладних, оскільки без відповідних первинних документів та інформації з регістрів бухгалтерського обліку неможливо встановити чи було зарахування коштів на рахунок або відвантаження товару за « першою подією» у розумінні п.187.1 ст. 187 ПК України.

Через події, які мали місце у червні- липні 2022 року , та про які позивач зазначав у заяві до контролюючого органу щодо прийняття рішення про неможливість виконання ним своїх податкових зобов`язань, позивач був позбавлений можливості своєчасно реєструвати податкові накладні за взаємовідносинами з відповідними контрагентами, що в свою чергу виключає його вину у вчиненні відповідної бездіяльності.

З огляду на зазначені обставини, визначення штрафної санкції за порушення позивачем вимог п.201.10 ст. 201 та п. 89 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень Податкового Кодексу України в частині порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН та винесення відповідачем оскаржуваного податкового повідомлення рішення № 0007060401 від 21.07.2023 року, обґрунтовано скасовано судом першої інстанції .

Відтак, за критеріями ч. 2 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вірно дійшов висновку, що відповідач діяв необґрунтовано, тобто без урахування усіх обставин, що мають значення для вчинення дій, без урахуванням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав позивача і цілями, на досягнення яких спрямована така дія, а тому прийняте ним рішення обґрунтовано скасовано судом першої інстанції і за результатами апеляційного розгляду справи, з огляду на доводи апеляційної скарги та наявне судове рішення в іншій справі, підстав для задоволення апеляційної скарги не існує.

Керуючись статтями 241-245, 250, 315, 316, 321, 322, 327, 329 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків - залишити без задоволення.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 04 грудня 2023 року у справі №160/24009/23 - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку у випадках та строки передбачені ст.ст.328,329 КАС України.

Головуючий - суддяН.А. Бишевська

суддяІ.Ю. Добродняк

суддяЯ.В. Семененко

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.05.2024
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу119532113
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів

Судовий реєстр по справі —160/24009/23

Постанова від 16.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Постанова від 16.05.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Ухвала від 03.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

Рішення від 04.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Златін Станіслав Вікторович

Рішення від 04.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Златін Станіслав Вікторович

Ухвала від 30.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Златін Станіслав Вікторович

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Златін Станіслав Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні