Рішення
від 06.06.2024 по справі 682/906/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/906/24

Провадження № 2/682/414/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 червня 2024 року м. Славута

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області у складі :

головуючої судді Матвєєвої Н.В.,

з участю секретарки судових засідань Дубовки Г.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Славута цивільну справу № 682/906/24 за позовом ОСОБА_1 , яка є законнимпредставником неповнолітніх дітей - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , в інтересахякої дієадвокат МаринюкСергій Олександрович до Берездівської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно - будинковолодіння, третя особа: Служба у справах дітей Шепетівської РДА,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , яка є законнимпредставником неповнолітніх дітей - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , в інтересах якої дієадвокат МаринюкСергій Олександрович звернулася до суду із позовом до Берездівської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно - будинковолодіння, третя особа: Служба у справах дітей Шепетівської РДА.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 , після смерті якої у Славутській державній нотаріальній конторі заведена спадкова справа №220/2010. Відповідно до довідки Берездівської сільської ради ОСОБА_5 на день своєї смерті була власником житлового будинку з надвірними будівлями, що розташований по АДРЕСА_1 , фізична наявність цього будинку підтверджується технічним паспортом. Після смерті ОСОБА_5 спадщину прийняв ОСОБА_6 , однак свідоцтво про право на спадщину на зазначений будинок не отримав, так як правовстановлюючий документ на будинок відсутній та державна реєстрація не проводилася. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_6 , після його смерті заведена спадкова спрва 34/2022. Після смерті ОСОБА_6 відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку, що знаходиться в АДРЕСА_1 , який він отримав у спадщину, але належним чином не оформив після смерті ОСОБА_5 . Позивачі - неповнолітні діти ОСОБА_6 , як спадкоємці за законом першої черги прийняли спадщину після смерті ОСОБА_6 , однак у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, що знаходиться в АДРЕСА_1 за №29 нотаріальною конторою було відмовлено, оскільки правовстановлюючий документ на будинок відсутній та державна реєстрація не проводилася.

Позивачка та її представник просять суд визнати за ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 право власності на спадкове майно - по 1/3 частці за кожним на будинковолодіння з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою суду від 02.04.2024 року у даній справі відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання, ухвалою суду від 29.04.2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 06.06.2024 року о 09.00 год.

У судове засідання представник позивача надав заяву про розгляд справи за їх із позивачкою відсутності, та підтримав позовні вимоги.

Від Берездівської сільської ради надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради за наявними у справі матеріалами.

Представник третьої особи - Служба у справах дітей Шепетівської РДА у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, проти позову не заперечував.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши докази у справі в їх сукупності, оцінивши їх відповідно до ст.89 ЦПК України, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 , про що свідчить копія повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , видана відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Славутського міськрайонного управління юстиції у Хмельницькій області.

Згідно довідки Берездівської сільської ради від 13.03.2024 року № 84, відповідно до записів погосподарських книг АДРЕСА_2 належав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , побудований у 1960 році.

Після смерті ОСОБА_5 спадщину прийняв ОСОБА_6 , що підтверджується матеріалами спадкової справи №166/2014, однак свідоцтво про право на спадщину на зазначений будинок не отримав, так як правовстановлюючий документ на будинок відсутній та державна реєстрація не проводилася. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_6 , про що свідчить виписка із свідоцтва про смерть НОМЕР_2 Республіка Польща воєводство Мазовецьке відділ запису актів громадського стану в м.Констанчін-Єзьорна. ОСОБА_6 є батьком ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про що свідчать копії повторних свідоцтв про народження серії НОМЕР_3 , серії НОМЕР_4 , серії НОМЕР_5 , видані Славутським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький). Позивачі як спадкоємці за законом прийняли спадщину після смерті ОСОБА_6 , що підтверджується матеріалами спадкової справи та доданими до позовної заяви доказами. За життя спадкодавець ОСОБА_5 , після якої спадщину прийняв ОСОБА_6 , набула у власність житловий будинок по АДРЕСА_1 , право власності в установленому порядку не оформила та не зареєструвала, а тому свідоцтво про право на спадщину за законом в нотаріальному порядку видати ОСОБА_6 , а після смерті ОСОБА_6 - позивачам, як спадкоємцям першої черги за законом видати неможливо, що підверджується повідомленням нотаріуса.

Після смерті ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Славутською державною нотаріальною конторою заведено спадкові справи №220/2010 та №34/2022, які витребувані та досліджені судом. Відповідно до технічного паспорту на житловий будинок, за адресою : АДРЕСА_1 знаходиться житловий будинок площею 57,4 кв.м. 1950 року побудови.

Надаючи правову оцінку вказаним обставинам, суд враховує наступне.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до пункту 3.2 розділу 3 Інструкції «Про порядок проведення технічної інвентарізації об`єктів нерухомого майна», затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 № 127 (далі - Інструкція № 127), відповідно до якого не належить до самочинного будівництва індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них, побудовані до 05 серпня 1992 року. Документ, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації. До 05 серпня 1992 року закон не передбачав процедуру введення нерухомого майна в експлуатацію під час оформлення права власності.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05 серпня 1992 року № 449 «Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів» встановлено порядок та умови прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, при цьому введення приватних житлових будинків в експлуатацію під час оформлення права власності, збудованих до 05 серпня 1992 року, не передбачалось. Належним документом, що засвідчує факт існування об`єкта нерухомого майна й містить його технічні характеристики, є технічний паспорт на такий об`єкт, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації. Інших документів не вимагається.

Згідно зі ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.1,4,5 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Ст. 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Також у відповідності до п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Як видно із матеріалів справи, на даний час позивачі позбавлені можливості вирішити питання оформлення спадщини у позасудовому порядку, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на спадкове майно ОСОБА_6 , який в свою чергу прийняв спадщину після своєї бабці ОСОБА_5 , право власності спадкодавця на житловий будинок із господарськими прибудовами ніким не оспорюється та підтверджується доказами, зібраними у справі.

Відповідно до ст. 67 Закону України «Про нотаріат», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розгляду у позовному провадженні.

Оскільки визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, котрий має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, враховуючи те, що нотаріусом відмовлено у вчиненні нотаріальної дії щодо видачі позивачам свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, яка відкрилася після смерті їх батька ОСОБА_6 , суд беручи до уваги, що позивачі згідно з вимогами ст. 1268 ЦК України прийняли спадщину, право власності спадкодавця на житловий будинок ніким не оспорюється, вважає, що позовні вимоги щодо визнання за ними в порядку спадкування за законом права власності на житловий будинок в рівних частках (по 1/3 частці за кожним) ґрунтуються на вимогах закону та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 1217,1218, 1223, 1261, 1268, 328, 392 ЦК України, ст. 4-13, 17, 18, 263, 265, 273, 352-355 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 право власності на спадкове майно - по 1/3 частці за кожним на будинковолодіння з надвірними будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_6 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційнорї скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням https://sl.km.court.gov.ua/sud2214/ або в підсистемі "Електронний суд".

Головуючий суддя Матвєєва Н.В.

СудСлавутський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення06.06.2024
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу119539507
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —682/906/24

Рішення від 06.06.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні