Ухвала
від 06.06.2024 по справі 546/1410/23
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/1410/23

номер провадження 2/546/70/24

УХВАЛА

06 червня 2024 року м. Решетилівка Полтавська область

Решетилівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - суддіСербіненко І.В.,

за участю секретаря судового засідання - Лісової А.В.,

прокурора Нетикші С.М.,

представниці відповідача за первісним позовом та позивача за зустрічним

позовом ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду в м. Решетилівка Полтавської області у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом заступника керівника Полтавської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Решетилівської міської ради до ОСОБА_2 про скасування державної реєстрації права оренди та припинення відповідного права, зобов`язання повернути земельну ділянку та зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до Решетилівської міської ради про визнання укладеним договору оренди землі,

УСТАНОВИВ:

У провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом заступника керівника Полтавської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Решетилівської міської ради до ОСОБА_2 про скасування державної реєстрації права оренди та припинення відповідного права, зобов`язання повернути земельну ділянку та зустрічна позовна заява ОСОБА_2 до Решетилівської міської ради про визнання укладеним договору оренди землі.

Представниця відповідачаза первіснимпозовом тапозивача зазустрічним позовом ОСОБА_1 ,у підготовчомусудовому засіданні заявила клопотання про витребування доказів, зазначила, що ухвалою суду 20.02.2024 було задоволено клопотання та витребовувались документи із Решетилівської міської ради. Із документів які були надані Решетилівською міською радою містяться копії реєстраційної справи, але міститься лише їх частина яка датована 30.08.2023, тобто надано останню реєстрацію, перехід з державної у комунальну форму власності. Решетилівська міська рада не повідомила чому саме не може надати всю реєстраційну справу. Приватний нотаріус Довбиш С.М. здійснював лише перехід із старого реєстру у новий реєстр. Відповідно до ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав» в якому чітко вказано, що зберігання реєстраційних справ здійснюється виключно виконавчими органами місцевих рад міст. Тобто реєстраційна справа повинна бути у Решетилівській міській раді, про те міська рада не надає копію реєстраційної справи та не повідомляє чому ухвала суду не може бути виконана. Необхідна вся реєстраційна справа, для того, щоб підтвердити, шо ОСОБА_2 договір оренди не підробляв, договір оренди був зареєстрований, ще у 2012 році він переносився із старого реєстру у новий.

Прокурор ОСОБА_3 , у підготовчому судовому засіданні заперечувала проти задоволення клопотання про витребування доказів зазначила, що при реєстрації спеціальний розділ відкривається коли не зареєстровано право власності, але є інше речове право на це майно. Коли Решетилівська міська рада зареєструвала за собою право комунальної власності на цю земельну ділянку інформація із спеціального розділу була перенесена в основний розділ. Не вбачає необхідності у витребувані, при розгляді справи 20.02.2024 була присутня інша представниця ОСОБА_2 , та вона відмовилась від свого клопотання про застосування примусу до Решетилівської міської ради, за не виконання ними ухали про витребування доказів.

Решетилівська міська рада у підготовче судове засідання не з`явилась, була повідомлена належним чином про день та час розгляду справи, до суду заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи не надходило.

ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не з`явився, був повідомлений належним чином про день та час розгляду справи, заяв чи клопотань про відновлення розгляду справи не надходило.

Суд, дослідивши заяву та клопотання, заслухавши думку учасників справи, зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Стосовно клопотання представниці ОСОБА_2 ОСОБА_1 , про витребування доказів, суд зазначає наступне.

Частиною 1 ст. 84 ЦПК України встановлено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Приписами ч. 2 ст. 84 ЦПК Українивстановлено,що у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Ухвалою суду від 20.02.2024 клопотання представниці ОСОБА_2 - ОСОБА_4 про витребуваннядоказів від13.12.2023,18.01.2024було задоволеночастково. Витребувано у виконавчого комітетуРешетилівської міськоїради (державний реєстратор Верховод К.В.) належним чином завірену копію електронної реєстраційної справи, яка сформована у зв`язку з державною реєстрацією речових прав державним реєстратором Виконавчого комітету Решетилівської міської ради Верховод К.В. Договору оренди землі від 02.02.2011р., укладеного між Решетилівською РДА та ОСОБА_2 строком на 49 років з правом пролонгації та інформацію щодо перевірки та встановлення документів, поданих на реєстрацію відповідно до вимог ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Як вбачається з листа від 14.03.2024 № 01-43/1048 наданого Решетилівською міською радою, надати завірену копію електронної реєстраційної справи, яка сформована у зв`язку з державною реєстрацією речових прав відповідно до договору оренди землі від 02.02.2011 укладеного між Решетилівською РДА та ОСОБА_2 строком на 49 років не має можливості, так як державну реєстрацію іншого речового права провів державний реєстратор приватний нотаріус Довбиш С.М., Полтавський районний нотаріальний округ.

Ухвалою суду від 03.05.2024 клопотання представниці ОСОБА_2 - ОСОБА_4 про витребування доказів було задоволено. Витребувано у приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Довбиша С.М.:

- належним чином завірену копію паперової реєстраційної справи, яка сформована у зв`язку з державною реєстрацією речових прав державним реєстратором приватним нотаріусом Довбиш С.М., Полтавський районний нотаріальний округ;

- належним чином завірену копію договору оренди землі від 02.02.2011 укладеного між Решетилівською РДА та ОСОБА_2 строком на 49 років з правом пролонгації та інформацію щодо перевірки та встановлення документів, поданих на реєстрацію відповідно до вимог ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» затребувану інформацію.

Як вбачається з лита від 27.05.2024 № 95/01-16 приватний нотаріус Полтавського районного нотаріального округу Довбиша С.М. повідомляє, що не має можливості надати суду витребувані документи, тому що матеріали реєстраційної справи у паперовому вигляді, у тому числі примірник договору оренди землі від 02.02.2011, укладеного між Решетилівською РДА та ОСОБА_2 , перебувають на зберіганні у архіві Решетилівської районної державної адміністрації Полтавської області.

Враховуючи, що виконавчим комітетом Решетилівської міської ради не у повному обсязі надана затребувана інформація, та те що, приватний нотаріус Полтавського районного нотаріального округу Довбиш С.М. не має можливості надати суду витребувані документи, суд вважає за необхідне, клопотання представниці ОСОБА_2 ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

Керуючись ст. 13, 84, 175-177, 193, 194 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представниці ОСОБА_2 ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у виконавчого комітету Решетилівської міської ради:

-належним чином завірену копію паперової та електронної реєстраційної справи, яка сформована у зв`язку з державною реєстрацією речових прав державним реєстратором виконавчого комітету Решетилівської міської ради Верховод Костянтином Вікторовичем Договору оренди землі від 02.02.2011 укладеного між Решетилівською РДА та ОСОБА_2 строком на 49 років з правом пролонгації та інформацію щодо перевірки та встановлення документів, поданих на реєстрацію відповідно до вимог ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Роз`яснити, що відповідно до ч. 7, 8ст. 84 ЦПК Україниособи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбаченіЦПК України.

Оголосити перерву у підготовчому судовому засіданні до 18 червня 2024 року на 14 год 00 хв.

Копію ухвали направити виконавчому комітетуРешетилівськоїміськоїради - для виконання, іншим учасникам справи для відома.

Викликати у підготовче судове засідання учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 06 червня 2024 року.

Суддя І.В. Сербіненко

СудРешетилівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення06.06.2024
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу119544508
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —546/1410/23

Ухвала від 13.06.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Сербіненко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні