Ухвала
від 06.06.2024 по справі 343/1204/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 343/1204/24

Номер провадження: 1-кс/343/271/24

У Х В А Л А

про зобов"язання внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР

06 червня 2024 року м.Долина

Слідчий суддя Долинського районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Долина Калуського району Івано-Франківської області скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю «Транс-Захід» в особі директора ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,

В СТА Н О В И В:

ТзОВ «Транс-Захід» в особі директора ОСОБА_3 звернулося до суду зі скаргою, поданою впорядку ст.303КПК України,в якій просять визнати незаконною бездіяльність посадових осіб відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР про кримінальне правопорушення, зобов`язати службових осіб відділення поліції № 1 (м.Долина) внести відомості до ЄРДР за заявою ТзОВ «Транс-Захід» від 22.05.2024 року про вчинення відносно товариства кримінальних правопорушень, передбачених ст. 190 та ч. 1 ст. 289 КК України. Скарга мотивована тим, що водій ТзОВ «Транс-Захід» ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , який був прийнятий на роботу згідно наказу № 10/К від 16.02.2023 року, здійснюючи перевезення вантажу (цукру) транспортними засобами марки «Renault Magnum», державний номерний знак НОМЕР_1 , з напівпричіпом «Krone Profiliner», державний номерний знак НОМЕР_2 , 18.05.2024 року перетнув державний кордон в пункті пропуску «Чоп» згідно реєстрації в електронній системі «Шлях». 21 травня 2024 року ОСОБА_4 здійснив розвантаження товару в Угорщині та того ж дня в телефонному режимі повідомив менеджера підприємства ОСОБА_5 про своє рішення не повертатися в Україну і про залишення транспортних засобів в Угорщині, а також надав дані їх геолокації. Незаконний виїзд у Європу та перетин державного кордону в період воєнного стану було завчасно сплановано ОСОБА_4 , який не мав на меті добросовісно працювати, старанно та сумлінно виконувати свої обов`язки під час виконання даного рейсу, а фактично вчинив шахрайські дії та незаконно заволодів транспортними засобами. 22 травня 2024 року ТзОВ «Транс-Захід» в особі директора ОСОБА_3 звернулося до відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області з заявою про вчинені кримінальні правопорушення, однак уповноваженою особою не було внесено до ЄРДР відповідні відомості та не розпочато досудове розслідування.

В судове засідання представник ТзОВ «Транс-Захід» директор ОСОБА_3 не з`явилася, звернулася до суду з заявою про розгляд справи без її участі, в якій вказала, що скаргу підтримує та просить її задоволити (а.с. 42).

Представник відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області в судове засідання не з`явився, не повідомивши про причини неявки, хоч був належно повідомлений про час та місце розгляду скарги шляхом направлення телефонограми (а.с. 41).

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України, відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги, тому слідчий суддя вважає за можливе провести розгляд скарги за відсутності представника відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Згідно зі ст. 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 1 вказаної статті, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

З матеріалів справи встановлено, що ТзОВ «Транс-Захід» 22.05.2024 року звернулося до відділення поліції№ 1(м.Долина)Калуського РВПГУНП вІвано-Франківськійобласті з заявою № 257 про вчинення правопорушення, яку зареєстровано за № 1893 від 22.05.2024 року, про що свідчить відмітка на копії цієї заяви (а.с. 6).

Однак, відомості за вказаною заявою не були внесені до ЄРДР, що підтверджується повідомленням начальника слідчого відділення відділення поліції№ 1 (м.Долина) Калуського РВПГУНП вІвано-Франківськійобласті ОСОБА_6 від 27.05.2024 року за № 1986 (а.с. 5), в якому зазначено, що в зв`язку з відсутністю даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення матеріали, зареєстровані в журналі ЄО за № 1986 від 27.05.2024 року, передано для розгляду згідно із Законом України «Про звернення громадян» або Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що за заявою ТзОВ «Транс-Захід» від 22.05.2024 року за № 257 відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Вказана норма закону є імперативною, оскільки не передбачає права слідчого, дізнавача, прокурора не вносити відомості до ЄРДР за заявами, повідомленнями про злочин.

При цьому слідчий суддя не вправі давати оцінку здобутих доказів під час розгляду скарги, бо цим неминуче перебиратиме на себе повноваження, передбачені ст. 214 КПК України, якими наділені слідчий, дізнавач, прокурор.

Перевірка такої заяви повинна проводитись вже в рамках відкритого кримінального провадження, внесеного до ЄРДР. Лише потім, у разі, якщо посадова особа дійде до висновку, що у викладеній заяві обставини, не мають ознак складу кримінального правопорушення, вона може винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно дост. 284 КПК України.

Беручи до уваги, що заява ТзОВ «Транс-Захід» формально містить ознаки кримінального правопорушення, правова кваліфікація якого має бути визначена органом досудового розслідування під час внесення відомостей до ЄРДР відповідно до вимог п. 5 ч. 5ст. 214 КПК України, та що на момент розгляду скарги даних про внесення відомостей до ЄРДР слідчому судді не надано, подану скаргу слід задоволити, зобов`язати посадових осіб відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення відносно товариства кримінальних правопорушень.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 214,303,304,306,307,309,372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Транс-Захід» в особі директора ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР задоволити.

Зобов`язати уповноважену особу відділення поліції № 1 (м.Долина) Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення, відповідно до вимогст. 214 КПК Українивнести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, що містяться у заяві Товариства з обмеженою відповідальністю «Транс-Захід» від 22.05.2024 року про вчинення відносно товариства кримінальних правопорушень.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення06.06.2024
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу119548450
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —343/1204/24

Ухвала від 06.06.2024

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

Ухвала від 04.06.2024

Кримінальне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні