Рішення
від 05.06.2024 по справі 723/1898/24
СТОРОЖИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 723/1898/24

Провадження № 2-о/723/2583/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2024 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд

Чернівецької області в складі

головуючого судді Бужори В.Т.

при секретарі Чікал І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Сторожинець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Сторожинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про встановлення факту народження,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась в суд з заявою про встановлення факту народження.

Заяву обгрунтовує слідуючими обставинами.

Заявник ОСОБА_1 є громадянкоюУкраїни інародилась ІНФОРМАЦІЯ_1 вселищі ШомвуковоКняжпогостського районуРеспубліки КоміРосійської Федерації,батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .З метоюоформлення документівзаявник звернуласьдо Сторожинецькоговідділу державноїреєстрації актівцивільного стануу Чернівецькомурайоні Чернівецькоїобласті Західногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції з проханням витребувати від компетентного органу Російської Федерації повторне свідоцтво про народження, однак цей відділ повідомив заявника про те, що витребувати повторне свідоцтво про народження немає можливості у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та припиненням всіх дипломатичних відносин з країною-агресором.

Враховуючи вищевказані обставини, заявник просить постановити рішення, яким встановити факт, що ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Шомвуково Княжпогостського району Республіки Комі Російської Федерації, батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з поновленням актового запису про народження відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання ОСОБА_1 .

Заявник в судове засідання не з`явився, його представник ОСОБА_4 подав до суду заяву, в якій просив розглянути справу за відсутності заявника та його представника.

Заінтересована особа надала суду лист про розгляд справи без їх участі.

Дослідивши письмові докази, виходячи із встановлених обставин справи та відповідних їм правовідносин суд вважає необхідним заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є громадянкою України і народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Шомвуково Княжпогостського району Республіки Комі Російської Федерації, батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що Чиньяворицькою сільською радою Княжпогостського району Республіки Комі Російської Федерації 12.04.1971 року складено актовий запис за № 13.

На даний час заявник зареєстрована та проживає в селі Їжівці Чернівецького району Чернівецької області.

Заявник звернуласьдо Сторожинецькоговідділу державноїреєстрації актівцивільного стануу Чернівецькомурайоні Чернівецькоїобласті Західногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції з проханням витребувати від компетентного органу Російської Федерації повторне свідоцтво про народження.

Сторожинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції листом від 14.05.2024 року за № 7 повідомив заявника про те, що витребувати повторне свідоцтво про народження немає можливості у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та припиненням всіх дипломатичних відносин з країною-агресором.

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» поновлення актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану у разі його відсутності, що підтверджується документально.

Право на подання заяви про поновлення актового запису цивільного стану мають особи, зазначені в частині другій статті 22 цього Закону.

Заява про поновлення актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника.

Поновлення актового запису цивільного стану проводиться за місцем його первинного складення.

У разі якщо витребувати документи про державну реєстрацію актів цивільного стану від компетентних органів іноземної держави неможливо, поновлення актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника.

У разі якщо втрачено актовий запис цивільного стану, складений компетентним органом іноземної держави, з якою Україною не укладено договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних і сімейних справах, або якщо законодавством іноземної держави встановлено інший порядок поновлення, відмінний від передбаченого законодавством України, актовий запис цивільного стану поновлюється відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника. Про поновлення актового запису цивільного стану повідомляється компетентному органу іноземної держави.

На підставі поновленого актового запису цивільного стану повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

01.12.2022 року прийнято Закон України № 2783-IX «Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року».

22.12.2022 року Закон опубліковано у газеті «Голос України» та 23.12.2022 року Закон набрав чинності.

Закон передбачає:

зупинення дії Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, вчиненої від імені України у м.Мінську 22 січня 1993 року і ратифікованої Законом України від 10 листопада 1994 року №240/94-ВР, та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року, вчиненого від імені України у м.Москві 28 березня 1997 року і ратифікованого Законом України від 3 березня 1998 року №140/98-ВР, у відносинах з Російською Федерацією та Республікою Білорусь (стаття 1);

вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, вчиненої від імені України у м. Мінську 22 січня 1993 року і ратифікованої Законом України від 10 листопада 1994 року №240/94-ВР (далі Мінська конвенція), та Протоколу до неї, вчиненого від імені України у м. Москві 28 березня 1997 року і ратифікованого Законом України від 03 березня 1998 року №140/98-ВР (стаття 2).

Згідно з пунктом 3.13 Розділу ІІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 року за № 55/18793,у разі якщо втрачено актовий запис цивільного стану, складений компетентним органом іноземної держави, з якою Україною не укладено договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних і сімейних справах, або якщо законодавством іноземної держави встановлено інший порядок поновлення, відмінний від передбаченого законодавством України, а також у разі якщо витребувати документи про державну реєстрацію актів цивільного стану від компетентних органів іноземної держави неможливо (відповідь не надходить тривалий час, стихійне лихо, військові дії тощо), що підтверджується відповідними документами, актовий запис цивільного стану поновлюється відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника.

Факт народження заявника 10.03.1971 року в селищі Шомвуково Княжпогостського району Республіки Комі Російської Федерації підтверджується записами в її паспорті (сторінка 1) та її свідоцтві про народження.

Заявник вказує, що метою встановлення факту її народження є поновлення актового запису про народження заявника відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України встановлено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Оскільки дослідженими доказами встановлено, що ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Шомвуково Княжпогостського району Республіки Комі Російської Федерації, батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а також з огляду на відсутність заперечень зі сторони заінтересованої особи, суд знаходить, що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 4, 247 ч. 2, ст. 258, 259, 263-265, 354 ЦПК України суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Сторожинецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькому районі Чернівецької області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про встановлення факту народження - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в селищі Шомвуково Княжпогостського району Республіки Комі Російської Федерації, батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , з поновленням актового запису про народження відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Сторожинецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

СУДДЯ:

СудСторожинецький районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення05.06.2024
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу119549675
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —723/1898/24

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Сторожинецький районний суд Чернівецької області

Бужора В. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні