Ухвала
від 22.05.2024 по справі 766/185/24
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/185/24 н/п 2-о/766/246/24

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

22.05.2024р. Херсонський міський суд Херсонської області

у складі: головуючої судді Зуб І.Ю.,

присяжних: Сахно І.В.,

Христофорової Т.В.,

при секретарі Боровикову В.О.,

за участю:

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Орган опіки та піклування Суворовської районної у м. Херсоні ради (ЄДРПОУ 34660278, місцезнаходження: 73003, м. Херсон, пр.Ушакова, 47) про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

встановив:

Заявник 03.01.2024 року звернулася до суду із зазначеною заявою. В змісті вимог заявник просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною, та призначити її опікуном.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 09.01.2024 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

Після відкриття провадження у справі встановлено, що заява подана без додержання вимог станом на дату подання заяви ст. 175, 177 ЦПК України, внаслідок чого підлягає залишенню без руху на підставі ч.1 ст. 185 ЦПК України, виходячи з наступного.

Згідно ч.3 ст.296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно ч. 5 ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У змісті заяви заявником зазначено, що вона є двоюрідною сестрою особи, яку просить визнати недієздатною. Однак доказів того, що заявник і ОСОБА_2 є членами сім`ї чи близькими родичами, заявником до матеріалів заяви не долучено.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суддя зауважує, що залишення заяви без руху не є обмеженням права заявника на доступ до правосуддя.

Так, згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, сформульованою, зокрема, в рішеннях від 20 травня 2010 року у справі «Пелевін проти України» (пункт 27), від 30 травня 2013 року у справі «Наталія Михайленко проти України» (пункт 31), в яких зазначено, що право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, зокрема, щодо умов прийнятності скарг, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою; регулювання може змінюватися у часі та місці відповідно до потреб та ресурсів суспільства та окремих осіб.

Суд також враховує позицію Європейського суду з прав людини, викладену, зокрема, у пункті 55 справи «Креуз проти Польщі», про те, що обмеження, накладене на доступ до суду, буде несумісним із пунктом першим статті 6 Конвенції, якщо воно не переслідує законної мети або коли не існує розумної пропорційності між застосованими засобами та законністю цілі, якої прагнуть досягти («Kreuz v. Poland» № 28249/95).

Отже, встановлюючи конкретні вимоги до змісту та форми заяви, а також до документів, які мають бути до неї додані, ЦПК України при цьому покладає обов`язок на суд перевірити виконання заявником цих вимог та прийнятності заяви на стадії вирішення питання про відкриття провадження по справі.

Заявнику необхідно усунути недоліки, з дотриманням вимог зазначених у цій ухвалі.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що заява підлягає залишенню без руху.

Керуючись ст. 175,177,185 ЦПК України суддя,-

постановив:

Заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Орган опіки та піклування Суворовської районної у м. Херсоні ради (ЄДРПОУ 34660278, місцезнаходження: 73003, м. Херсон, пр.Ушакова, 47) про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна - залишити без руху.

Надати заявнику строк 5 днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків.

Роз`яснити заявнику, що в разі якщо у вказаний строк недоліки заяви не будуть усунуті, заява вважається неподаною і повертається заявнику, у разі відкриття провадження у справі залишається без розгляду.

Копію ухвали надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяІ. Ю. Зуб

Присяжні

Сахно І.В.

Христофорова Т.В.

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення22.05.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119554255
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —766/185/24

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Зуб І. Ю.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Зуб І. Ю.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Зуб І. Ю.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Зуб І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні