Ухвала
від 30.05.2024 по справі 910/4962/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

30.05.2024Справа № 910/4962/24

За позовомОСОБА_1 доМіністерства юстиції Українитретя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.Приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Кірнас Ірина Володимирівнатретя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.Товариство з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі»третя особа-3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.Товариство з обмеженою відповідальністю «Добро»провизнання протиправним та скасування наказу

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники учасників справи:

від позивачаОСОБА_2 від відповідачаСвіршкова І.В. від третьої особи-1не з`явилисявід третьої особи-2не з`явилисявід третьої особи-3не з`явилися

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до Міністерства юстиції України, в якому просить суд визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства юстиції України «Про відмову в задоволенні скарги» від 31.10.2023 за №2511/7.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги позивач зазначає, що вчинення державним реєстратором реєстрації переходу права власності на нерухоме майно було результатом попередніх протиправних дій державного реєстратора щодо незаконного виключення ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі», Кірнас І.В. , як державний реєстратор усього ланцюга реєстраційних дій, була обізнана щодо всіх обставин, які стосувались виключення ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі», надання згоди на відчуження цим товариством майна, а також переходу права власності на майно від Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Добро», а Міністерством юстиції України при розгляді скарг ОСОБА_1 не надано належної оцінки наведеним доводам і відмовлено у задоволенні скарг без належного обґрунтування.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.04.2024 за вказаним позовом відкрито провадження у справі №910/4962/24; вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання у справі призначено на 30.05.2024; залучено до участі у справі Приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Кірнас Ірину Володимирівну третьою особою-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача; залучено до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі» третьою особою-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача; залучено до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю «Добро» третьою особою-3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

06.05.2024 від позивача засобами поштового зв`язку надійшла заява про участь у судовому засіданні 30.05.2024 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.05.2024 надано можливість позивачу брати участь у судовому засіданні 30.05.2024 в режимі відеоконференції з використанням сервісу «Система захищеного відеоконференцзв`язку з судом».

09.05.2024 від Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі» надійшло клопотання про зупинення провадження у справі №910/4962/24 до набрання законної сили рішенням у справі №910/4520/24, в якій розглядається питання правомірності наказу Міністерства юстиції України від 15.05.2023 №1880/05 «Про задоволення скарги», на який позивач посилається в обґрунтування позову.

10.05.2024 від відповідача надійшов відзив на позов, в якому він проти заявлених позовних вимог заперечив.

29.05.2024 від позивача надійшла відповідь на відзив.

Також 29.05.2024 від позивача надійшли заперечення на клопотання про зупинення провадження у справі.

Треті особи у підготовче засідання 30.05.2024 представників не направили, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

У підготовчому засіданні 30.05.2024 сторони заперечили щодо клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі» про зупинення провадження у справі.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 227 Господарського процесуального кодексу України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове або повне припинення всіх процесуальних дій у справі, що викликане настанням зазначених у законі причин, що перешкоджають подальшому руху процесу, і щодо яких невідомо, коли вони можуть бути усунені.

Зі змісту наведеної норми випливає, що причиною зупинення провадження у справі є об`єктивна неможливість її розгляду до вирішення пов`язаної з нею іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства.

Метою зупинення провадження у справі до розгляду пов`язаної з нею справи є виявлення обставин, підстав, фактів, тощо, що не можуть бути з`ясовані та встановлені у даному процесі, проте, які мають значення для конкретної справи, провадження у якій зупинено.

Під об`єктивною неможливістю розгляду даної справи слід розуміти неможливість для даного господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиціальне значення. Ці обставини повинні бути такими, що мають значення для даної справи.

Отже, для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарський суд у кожному випадку повинен з`ясовувати, яким чином пов`язана справа, яка розглядається іншим судом, а також, чим саме обумовлюється неможливість розгляду цієї справи. Саме по собі твердження про неможливість розгляду даної справи до розгляду іншої справи не може бути підставою для застосування п. 5 ч. 1 ст. 227 Господарського процесуального кодексу України.

Неможливість розгляду даної справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені господарським судом самостійно у даній справі. Йдеться про те, що господарський суд не може розглянути певну справу через обмеженість своєї юрисдикції щодо конкретної справи внаслідок: а) непідвідомчості; б) обмеженості предметом позову; в) неможливості розгляду тотожної справи; г) певної черговості розгляду вимог.

У заяві про зупинення провадження не доведено дійсної об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення справи №910/4520/24, оскільки обставини, що унеможливлюють самостійне дослідження судом наданих сторонами доказів під час розгляду справи №910/4962/24 і встановлення відповідних фактів, відсутні.

З огляду на викладене, обставини, наведені Товариством з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі» у клопотаннях про зупинення провадження у справі, не є підставами для зупинення провадження у справі № 910/4962/24, у зв`язку з чим вказане клопотання задоволенню не підлягає.

Згідно ч. 3 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

З огляду на те що строк підготовчого провадження спливає, з метою виконання завдання підготовчого провадження, суд вважає за доцільне продовжити строк підготовчого провадження у справі на 30 днів та оголосити перерву у підготовчому засіданні.

Керуючись ст. ст. 177, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Євротанк Лпіджі» про зупинення провадження у справі.

2.Продовжити строк підготовчого провадження у справі № 910/4962/24 на 30 днів.

3. Оголосити перерву у підготовчому засіданні до 18.07.24 о 15:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 16 16 (корпус «Б»).

4. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Ю.М. Смирнова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.05.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119555708
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —910/4962/24

Ухвала від 12.09.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 27.08.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 30.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні