Ухвала
від 06.06.2024 по справі 921/366/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

06 червня 2024 року м. ТернопільСправа №921/366/24

Господарський суд Тернопільської області у складі судді Руденко О.В. розглянувши позовну заяву №51-2439вих-24 від 04.06.2024

за позовом Кременецької окружної прокуратури, вул. Словацького, 6а, м. Кременець, 47000 в інтересах держави в особі

позивача 1 Державної екологічної інспекції в Тернопільській області, вул. Шашкевича, 3, м. Тернопіль, 46008

позивача 2 Кременецької міської ради, вул. Шевченка, 67,м. Кременець, Тернопільська область, 47003

третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні позивача: Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної військової адміністрації, вул. Шпитальна, 7, м. Тернопіль, 46006

до відповідача Кременецької районної державної адміністрації Тернопільської області (Кременецька районна військова адміністрація Тернопільської області), вул. Шевченка, 56, м. Кременець, Тернопільська область, 47003

третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області, вул. Лисенка, 20а, м. Тернопіль, 46002

про: усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою природно-заповідного фонду за кадастровим номером 6123480700:01:001:0722, площею 23,5241 га шляхом визнання незаконним і скасування розпорядження №491-од від 16.10.2013; усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою природно-заповідного фонду за кадастровим номером 6123480700:01:001:0722, площею 23,5241 га шляхом визнання незаконною та скасування державної реєстрації земельної ділянки; усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою природно-заповідного фонду за кадастровим номером 6123480700:01:001:0722, площею 23,5241 га шляхом скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єктів нерухомого майна державної реєстрації земельної ділянки.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Тернопільської області через систему "Електронний суд" поступила позовна заява Кременецької окружної прокуратури, подана в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Тернопільській області; Кременецької міської ради до відповідача Кременецької районної державної адміністрації Тернопільської області (Кременецька районна військова адміністрація Тернопільської області) про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою природно-заповідного фонду за кадастровим номером 6123480700:01:001:0722, площею 23,5241 га.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 ГПК України.

В обґрунтування заявлених вимог, прокурор посилається на встановлення факту порушення вимог земельного законодавства, а саме неправомірності державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 6123480700:01:001:0722, площею 23,5241 га, яка знаходиться у межах території об`єкту природно - заповідного фонду - ботанічний заказник місцевого значення "Мала Андруга".

Крім того, прокурором у позовній заяві зазначено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної військової адміністрації та у якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

В обґрунтування залучення третьої особи на стороні позивача, зазначено, що одним із органів державного управління в галузі охорони навколишнього природного середовища і використання природних ресурсів на території Тернопільської області є Тернопільська обласна державна адміністрація (Тернопільська обласна військова адміністрація), до структури якої входить Управління екології та природних ресурсів, основним завданням якого є, зокрема підготовка документів щодо зміни меж, категорій та скасування статусу територій та об`єктів природно - заповідного фонду.

В обґрунтування залучення третьої особи на стороні відповідача, прокурор вказує на те, що центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин є Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, територіальним органом якої є Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області. Головне управління відповідно до покладених на нього завдань здійснює ведення Державного земельного кадастру, інформаційну взаємодію Державного земельного кадастру з іншими інформаційними системами в установленому порядку; здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, обмежень у їх використанні; веде Поземельні книги та видає витяги із ДЗК про земельні ділянки.

Приписами статті 50 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Отже, виходячи із наведених норм процесуального закону, суб`єктного складу учасників та характеру спірних правовідносин, суд прийшов до висновку, що рішення у даній справі може зачіпати права та обов`язки Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної військової адміністрації та Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, а тому вважає за доцільне залучити останніх до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

За відсутності передбачених главою 10 ГПК України обставин в сукупності, справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

Враховуючи вищенаведене та відповідно до статей 176, 234, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі №921/366/24. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

2. Призначити у справі підготовче судове засідання на 26 червня 2024 року о 10:00.

Підготовче судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Тернопільської області за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 14 А, зал судових засідань № 4, 5 поверх.

3. Залучити до участі у справі третьою особою на стороні позивачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної військової адміністрації.

4. Залучити до участі у справі третьою особою на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

5. Запропонувати сторонам подати:

прокурору: відповідь на відзив (за наявності) - до 25.06.2024 року.

позивачам 1 та 2: заяви з процесуальних питань (за наявності); письмові пояснення щодо участі прокурора на стороні позивача у даному спорі; відповідь на відзив (за наявності) - до 25.06.2024 року;

відповідачу: обґрунтований відзив на позов і всі письмові докази на підтвердження викладеного у ньому - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали; заяви з процесуальних питань (за наявності);

третій особі на стороні позивача: письмові пояснення по суті позову відповідно до ст.168 ГПК України;

третій особі на стороні відповідача: письмові пояснення по суті позову відповідно до ст.168 ГПК України.

6. Копію ухвалу направити всім учасникам справи відповідно до положень ч. 5 ст. 6 ГПК України.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту постановлення та оскарженню не підлягає.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя О.В. Руденко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення06.06.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119575904
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/366/24

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні