Ухвала
від 07.06.2024 по справі 525/742/24
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №525/742/24

Провадження №2/525/255/2024

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"07" червня 2024 р. селище Велика Багачка

Суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області Прасол Я.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Кумечко Марина Сергіївна, до Великобагачанської селищної ради Миргородського району Полтавської області, ОСОБА_2 , ПП «Великобагачанський комбікормовий завод» про визнання протиправними дій суб`єкта владних повноважень та скасування права власності,

у с т а н о в и л а:

ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Кумечко Марини Сергіївни, звернулась до суду з позовною заявою до Великобагачанської селищної ради Полтавської області, ОСОБА_2 , ПП «Великобагачанський комбікормовий завод» про визнання протиправними дій суб`єкта владних повноважень та скасування права власності.

Подана позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

Так, у позовній заяві не зазначено ціну позову, відповідно до вимог п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

За змістом ч. 4 ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно дост. 3 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється: за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» встановлено, що з 01 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб складав 3028 гривень.

Згідно із підпунктом 1 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовийзбір»за подання до суду позовної заяви майнового характеру, ставка судового збору становить 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1211,20 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (15140 грн.).

Згідно із підпунктом 2 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовийзбір»за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1211,20 грн.).

За подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру (частина третя статті 6 Закону України «Про судовий збір»).

У разі, коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру (частина третя статті 6 Закону України «Про судовий збір»).

Судовий збір за звернення до суду з позовом про припинення права власності на майно визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Верховного Суду від 22.12.2023 у справі №569/12740/22.

Із матеріалів позовної заяви встановлено, що позивачем заявлено чотири окремі позовні вимоги, одна з яких майнового характеру, а три - немайнового, при цьому згідно доданої квитанції судовий збір сплачено лише за дві з них. Таким чином позивачу необхідно доплатити судовий збір за майнову вимогу: 1% від ціни позову, але не менше 1211, 20 грн., та за немайнову вимогу у розмірі 1211, 20 грн.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя,встановивши,що позовнузаяву поданобез додержаннявимог,викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів здня надходженнядо судупозовної заявипостановляє ухвалупро залишення позовної заявибез руху. Таким чином, дана позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків в порядку передбаченому ч. 2 ст. 185 ЦПК України.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 175, 177, 184, 185 ЦПК України,

п о с т а н о в и л а:

Позовну заяву ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Кумечко Марина Сергіївна, до Великобагачанської селищної ради Миргородського району Полтавської області, ОСОБА_2 , ПП «Великобагачанський комбікормовий завод» про визнання протиправними дій суб`єкта владних повноважень та скасування права власності - залишити без руху.

Надати позивачу строк п`ять днів з дня отримання даної ухвали для усунення недоліків та роз`яснити, що в разі не усунення недоліків позовної заяви, вона буде повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Я.В. Прасол

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення07.06.2024
Оприлюднено10.06.2024
Номер документу119582799
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —525/742/24

Ухвала від 18.09.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 09.09.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 12.07.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 03.07.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні